Başörtülü Öğrenciyi, Kıyafeti Dersten Geri Bıraktığı Için Uyarmış

Kılık kıyafetinden dolayı öğrencisine hareket ettiği iddiası ile yargılanan öğretim görevlisi, öğrencisini derste daha rahat...

Kılık kıyafetinden dolayı öğrencisine hareket ettiği iddiası ile yargılanan öğretim görevlisi, öğrencisini derste daha rahat çizim yapabilmesi için uyardığını iddia etti. Öğrencisinin giydiği ‘oldukça geniş pardösüden dolayı çizim sırasında yaşadığı zorluklar nedeniyle hep geri kaldığını fark ettiğini’ ileri süren öğretim görevlisi, “Daha rahat çalışabileceğin elbiseler giyin. Bu şekilde cübbe gibi kıyafetlerle rahat çalışamazsın” uyarısında bulunduğunu savundu.

Kılık kıyafetinden dolayı öğrencisine hakaret ettiği iddiasıyla Danıştay tarafından hakkında “lüzum-u muhakeme” kararı verilen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Trabzon Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Nazmiye Aydın’ın yargılanmasına başlandı. Trabzon 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya sanık Nazmiye Aydın ile şikayetçi öğrenciler Safiye Öksüz ve Hanife Esma Gül Şahin ile tarafların avukatları katıldı. Mahkeme, öğretim görevlisi Aydın hakkında aynı olayla ilgili açılan 2 ‘hareket’ davasının birleştirilmesini karar verdi.

Reklam
Reklam

Öğrenciler Safiye Öksüz ve Hanife Esma Gül Şahin daha önce verdikleri şikayet dilekçelerinde belirttikleri iddialarının arkasında olduklarını tekrarladı. Hocasının kendilerine yönelik davranışlarının inançları nedeniyle giydiği kıyafetlerinden dolayı olduğuna inandıklarını savunan Öksüz, kendisinden şikayetçi olduklarını belirtti. Esma Gül Şahin de kılık kıyafet serbestisinin tanınmasına rağmen hocasının bunlara aykırı olarak derslere girmesine engel olduğu ve sınıfta aşağıladığı için şikayetçi olduğunu belirtti.

Sanık öğretim görevlisi Nazmiye Şahin ise yazılı olarak verdiği savunmasında, hakkındaki iddiaları reddederek, kimseye tehdit ya da hakaret etmediğini önü sürdü. Verdikleri eğitim sırasında sağlıklı çalışabilmek için teknik anlamda alınması gereken tedbirler ve uyulması gereken kurallar olduğunu ifade eden Aydın, öğrencinin sanayi dikiş ve kesim makineleri gibi araçları kullanırken kazaya uğramaması ve teknik çizimler sırasında sağlıklı çalışabilmesi için önlemler almak ve uyarıda bulunmanın görevleri arasında olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Kimseye hiçbir şekilde hakaret etmediğini savunan Aydın, öğrencisinin pardösüsünü kast ederek ‘cübbeni çıkar’ dediği iddialarıyla ilgili de şu ilginç savunmayı yaptı: “Model uygulama teknikleri isimli giysilerin kalıp çizimlerinin yapıldığı bir derste Safiye Öksüz’ün giydiği oldukça geniş pardösüden dolayı çizim sırasında yaşadığı zorluklar nedeniyle hep geri kaldığını farkettiğimde kendisine ‘daha rahat çalışabileceğiniz kıyafetler giyin, bu şekilde cübbe gibi kıyafetlerle rahat çalışamazsınız’ diye uyarıda bulundum.”

Girişimcilik dersi kapsamında okul dışında gidilen konferansa ise öğrencisi Safiye Öksüz’ün başörtülü olarak katıldığına değinen Aydın, o tarihteki yasal düzenlemelere göre ders kapsamında gidilen konferansa öğrencilerin başörtüsü ile katılmanın mümkün olmadığını iddia etti. Aydın, öğrencinin derse devamsızlığından dolayı dönem sonu sınavına alınmadığını kaydetti.

Diğer öğrencisi Hanife Esma Gül Şahin’in iddialarını da reddeden öğretim görevlisi Aydın, kimseye hakaret etmediğini, aşağılamadığını ve ilgilenmez bir tavırda bulunmadığını ileri sürdü. Öğrencisi ise kendisini derste görmemek için bir sütunun arkasındaki iş makinesinde çalıştırdığını iddia etti.

Reklam
Reklam

Aydın, 2010-2011 eğitim yılı güz döneminde YÖK ve üniversitenin derslere başörtülü öğrenci alımı konusunda yazılı bir talimatının olmadığını önü sürdü. Görevini yasaların kendisine emrettiği çerçevede ve yönetmelikler doğrultusunda yerine getirmeye çalıştığını savunan Aydın, “Yöneticilerimiz ‘derse almayacaksınız’ dediler almadık, ‘alın’ dediler aldık. Ben keyfi hiçbir uygulama yapmadım.” dedi.
Mahkeme, tarafların ifadelerinin ardından, duruşmayı 2013 yılı Nisan ayına erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

KTÜ Trabzon Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Nazmiye Aydın, okul dışındaki bir konferansa başörtüsüyle katılan Safiye Öksüz isimli öğrencinin yoklama listesindeki imzasının üzerini karalamıştı. Yoklama kağıdının altına "Ders kapsamında gidilen konferansa türbanlı katıldı" şeklinde not düşen Aydın, derse katıldığı halde yok yazdığı öğrencisini, olaydan 1,5 ay sonraki final sınavına da devamsızlığını gerekçe göstererek almamıştı.

2010 yılında gerçekleşen olayda sınava alınmayan öğrenci Öksüz, Nazmiye Aydın ile görüşerek derse geldiği halde yok yazıldığını ve hakkını adli mercilerde arayacağını söylemişti. Nazmiye Aydın ise öğrencisini, kendisine tehdit ederek hakarette bulunduğu iddiasıyla disipline sevk etmişti. Disiplin Kurulu öğrenci Öksüz'e 1 ay okuldan uzaklaştırma cezası vermişti. Genç kız, cezanın iptali için Trabzon İdare Mahkemesi'ne açtığı davayı kazanıp, yoklama kâğıdında imzasının silinmesinden dolayı 'resmi evrakta tahrifat' yaptığı iddiasıyla hocası hakkında ayrı bir dava açmıştı.

Reklam
Reklam

Safiye Öksüz ve okul arkadaşları Eda Topar ve Hanife Esma Gül Şahin ayrıca öğretim görevlisi Aydın'ın kılık kıyafetlerinden dolayı kendilerine hareket ettiği gerekçesiyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Cumhurbaşkanlığı'na şikâyette bulundu. KTÜ Rektörlüğü de şikayetler üzerine öğretim görevlisi Nazmiye Aydın hakkında disiplin soruşturması açtı. Rektörlükçe oluşturulan kurul, Aydın'a 'görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak' suçunu işlediği gerekçesiyle 1/30 oranında 'aylıktan kesme' cezası verdi. Kurul, ayrıca, evrakta tahrifat, sınava almama ve kılık kıyafetlerinden dolayı öğrencilerine hakaret iddialarında da Aydın'ın haksız olduğu kanaatine vararak lüzum-u muhakeme kararı almıştı. Öğretim görevlisi Aydın’ın itirazını değerlendiren Danıştay 1. Dairesi de Aydın'ın 'görevi kötüye kullanma' ve 'kılık kıyafet nedeniyle hakaret' suçunu işlediğine dair yeterli delil bulunduğu için itirazın reddine ve hakkında kamu davası açılmasına karar vermişti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: