Basra kenti eski günlerine dönüyor

BASRA (İHA) - Basralı çiftçiler, palmiye ağaçlarıyla dünyaca ünlü Basra'yı eski ününe kavuşturmak için kolları sıvadı. Çiftçiler, Saddam döneminde güvenlik gerekçesiyle kesilen palmiye ağaçlarının kentte yeniden boy göstermesi için yeni nesil palmiye tohumları yetiştirmeye başladı.

Son günlerde Iraklı çiftçiler, Basra'yı tekrar bir palmiye şehri yapmak için kolları sıvamış durumda. Bir kısım çiftçi, devletten yardım almaksızın, Basra'da yeniden palmiye tohumları dikmeyi planlıyor. Bu konuda çiftçilerin en önemli sorunu, yetiştirdikleri palmiye tohumlarının bir bölümünü ihraç edememeleri. Basralı çiftçiler yetiştirdikleri palmiye tohumlarının bir kısmını ihraç edebilirse, Basra'yı ağaçlandırmak için kendi ceplerinden yapacakları masrafı da çıkarmış olacaklar. Sadece iç pazara satılan palmiye tohumları, üretim maliyetini karşılamıyor. Basralı çiftçi Kudayyir Hasan Ali, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hükümet Basra'da tarımı umursamıyor. En başta, büyük bir sulama problemimiz var. Şu anda sulamada kullandığımız su, çok tuzlu ve başka bir sulama alternatifimiz yok. Palmiyeleri yetiştirmek için eski metotları kullanıyoruz. Palmiye tohumlarını ihraç etmemize yeni kanun izin vermiyor. Bu yüzden tohumdan kazandığımız gelir çok az. Çünkü fiyatlar çok ucuz. Umarım yakın bir gelecekte hükümet izin verecek" dedi.

Reklam
Reklam

Basra'da 1981 Irak-İran savaşına kadar yaklaşık 25 milyon palmiye ağacı vardı. Bu yıllarda Basra, palmiye ağaçlarıyla dünya çapında bir üne sahipti. Saddam Hüseyin, güvenlik gerekçesiyle savaştan önce 10 milyondan fazla palmiye ağacını kestirdi. Basra'nın Qurna bölgesinden Fao bölgesine kadar olan yaklaşık 100 kilometrelik alanda şu anda 5 milyon civarında palmiye ağacı bulunuyor. Bölgede bugüne kadar kesilen ağaçların yerine yenilerini dikmek için herhangi bir çalışma yapılmadı. Ayrıca ağaçları çürüten bir tür bakteriye karşı herhangi bir önlem de alınmış değil.