Başsavcı Yıldız: Tartışılan koltukları Kültür Bakanlığı'na verebiliriz

Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yıldız, Adnan Menderesi yargılayan Yassıada Mahkemesi'nin Başkanı Salim Başol'un oturduğu koltuklara...

Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yıldız, Adnan Menderesi yargılayan Yassıada Mahkemesi'nin Başkanı Salim Başol'un oturduğu koltuklara çok benzeyen koltukları Kültür Bakanlığı'na verebileceklerini söyledi.
Ardahan’ın Posof ilçesindeki cezaevinin kapatılması üzerine Ardahan Adliyesi'ne getirilen iki koltuğun; 1950-60 yılları arasında Başbakanlık yapan merhum Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ı idama mahkum eden Yüksek Adalet Divanı Başkanı Salim Başol'a ait olduğu yönündeki iddiaların resmi bir dayanağının bulunmadığı ileri sürüldü.
Koltukların Salim Başol’a ait olduğu iddiaları üzerine bir araştırma yaptığını ve koltukları Ardahan Adliyesi'ne getirdiğini ifade eden Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yıldız, “Posof adliyesinde daha önce görev yapmış hakim-savcı ve eski personelimize ve Posof eşrafıyla yaptığımız görüşmeler sonucunda, Yassıada mahkemelerinde kullanılan bütün eşyalar kayıtsız olarak tüm Türkiye’ye dağıtılmış. Dağıtıldığı tarihte de Posof Adliyesi mefruşat alımı için ödenek istemiş. Ödenek yerine bu iki koltuk gelmiş. Bu koltuklar 1964'ten 2000’li yılların başına kadar, Posof Adliyesi'nde duruşma salonunda hâkim ve savcı koltuğu olarak kullanılmış. Ancak bu mefruşat dağıtılırken ne bir yazı gönderilmiş ne de bir demirbaş kaydı tutulmamış. Her malzemenin bir demirbaş numarası vardır. Ancak bunların demirbaş numarası yok. 2000 yılı başında Posof Adliyesi yeni dekore edilirken, bu koltuklar da kaldırılıp cezaevine gönderilmiş. 2002'de Posof Cezaevi kapatılırken, bu koltuklar da cezaevinde kalmış. Ben buraya geldiğimde görev yapan Posof savcımız, bazı iddiaların olduğunu, Posof Cezaevi'nde kalan 2 koltuğun Yassıada'da mahkeme başkanlığı yapan Salim Başol’a ait olduğu iddialarının halk arasında söylenildiğini dile getirdi. Ben de merak ettim Posof Belediyesi’nden istedim onlar da gönderdiler.” dedi.
Koltuklarla ilgili araştırma yaptığını ve Posof ilçesinde bazı tanıkları dinlediğini ifade eden Yıldız, koltukların gerçekten Yassıada Mahkeme Başkanı Salim Başol’un oturduğu koltuklara çok benzediğinin altını çizdi. Yıldız, "İnternetten de araştırdım ve fotoğraflara baktım. Mahkemenin üyelerinin koltukları farklı, mahkeme başkanının oturduğu koltuk farklı. Aynı bu koltuklar. Birebir aynı olduğuna yönelik elimizde bir belge yok. Ancak şekil olarak alıştığımız koltuklardan farklı. Dikkat çekici bir özelliği var.” diye konuştu.
Kültür Bakanlığı’nın Yassıada’yı demokrasi müzesi haline getirilmesine yönelik bir çalışmasının olduğunu hatırlatan Yıldız, kendilerinden istenilmesi durumunda bu koltukları Kültür Bakanlığı’na verebileceklerini, bu koltuklara yönelik de ellerinde demirbaş kaydının bulunmadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz