Batı Akdeniz'e Ihtisas Gümrüğü Için Ortak Çalışma

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Antalya İhracatçılar Birliği (AİB), İhtisas Gümrüğü'nün kurulması için ortak çalışma yapma karara aldı.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Antalya İhracatçılar Birliği (AİB), İhtisas Gümrüğü'nün kurulması için ortak çalışma yapma karara aldı.

BAKA ile AİB yöneticileri arasında yapılan toplantıda, Antalya, Burdur ve Isparta'da ihracat, ihracatçıların karşılaştıkları sorunlar ile çözüm önerileri ele alındı. Toplantıda İhtisas Gümrüğü'nün kurulması için birlikte çalışma yürütülmesi de kararlaştırıldı.

Antalya İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği'ndeki toplantıya BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek ve uzman Selin Şen ile Antalya İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan ve AİB Genel Sekreteri Fisun Evrensevdi katıldı.

Reklam
Reklam

AİB'nin BAKA'nın 2011 yılı "Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı" kapsamında destek aldığını belirten Evrensevdi, Sektörel Bilgi Ağı Projesi'nin başarılı bir şekilde uygulandığını belirtti.

Antalya, Isparta, Burdur illerini kapsayan faaliyet alanı bulunan ve 1968 yılında kurulan birliğin 25 farklı ihracat sektörüne hizmet verdiğini bildiren Evrensevdi, ihracat faaliyetlerini düzenlemek, mesleki dayanışmayı sağlamak, ihracatın ülke menfaatlerine uygun gelişimini sağlamak, yurt içi ve yurt dışında tanıtım faaliyetlerinde bulunmak gibi görevleri bulunduğunu söyledi.

AİB Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan da Antalya, Isparta ve Burdur'daki firmaların başka illerden ihracat yapmasının bölgeden yapılan ihracat miktarını düşük gösterdiğini kaydetti.

Atılgan, "Üç ilimizdeki firmaların bölge olarak bizden ihracat yapmasını istiyoruz. Burdur ve Isparta'daki sanayicilerimizin de ihracatlarını Antalya üzerinden yapmalarını bekliyoruz. Antalya'dan ihracatlarını yapacak firmalara her türlü kolaylığı birlik olarak sağlayalım" dedi.

Reklam
Reklam

Batı Akdeniz'de İhracatçılar Birliğinin önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise kalkınma ajansının yatırımcı ile kurumlar arasında işbirliğini geliştirmek görevinin de olduğuna vurguladı.

BAKA'nın çalışmaları hakkında bilgi veren Engin, yatırımın ihracatçının önündeki sorunların ilgili kurum ve kuruluşların desteğiyle çözümlenmesi için her zaman göreve hazır olduğunu belirtti.

Toplantıda 2013'deki ulaşılabilir ihracat hedefinin 2 milyar dolar olduğu belirlendi. Ayrıca İhtisas Gümrüğü kurulması da görüşüldü. Antalya İhracatçılar Birliği ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın ihracat ithalat dengesinin sağlanması adına İhtisas Gümrüğü'nün bir an önce kurulabilmesi için ortak çalışmalar yürütülmesi kararlaştırıldı.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Antalya'ya mobilya, küçük ev aletleri, tekstil ürünleri ve porselen ve seramik ürünler konusunda faaliyet gösterecek bir İhtisas Gümrük Kapısı kurulması için BAKA olarak ellerinden gelen desteği sağlamak istediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Engin, yatırımın, yatırımcının ve ihracatçının önündeki sorunları ilgili kurum ve kuruluşların desteğiyle çözümlenmesi için BAKA'nın her zaman göreve hazır olduğunu belirtti.

İhracattaki en önemli engellerden birinin Antalya'da tır parkının bulunmaması olduğu, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın sorunun çözümü için büyük destek verdiğini belirten AİB Başkan Yardımcısı Atılgan, tır parkı için yer arandığını söyledi.

Muhabir: Şamil Kahveci

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: