Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürü Ercan Yeni, "İç anadolu'nun kapadokya'sı, çukurova'nın kilikya'sı var. Batı karadeniz'de paflagonya'yı ön plana çıkartıyoruz" dedi.
Batı Karadeniz'de doğa turizminin rotasının belirlenmesi yönünde alt yapı çalışması başlatıldı. Sinop'ta; batı Karadeniz bölgesini kapsayan Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı illerin il müdürleri, milli park müdürleri ile teknik uzmanlara yönelik 'tabiatın korunması ve doğa turizmi' konulu toplantı düzenlendi.
Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürü Ercan Yeni başkanlığında Otel Bossinop'ta gerçekleştirilen toplantıda; tabiatın korunması ve doğa turizmi konusunda bölge müdürlüğünün sorumluluk alanında ki illerin arazi etütleri, rota çalışmaları ve etüt sonuçları masaya yatırıldı. Çeşitli mevzuat ve kurum içi meselelerin de görüşüldüğü toplantı ardından açıklama yapan Sinop Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürü Ercan Yeni, toplantının Batı Karadeniz'de ki doğa turizmi noktasında büyük önem taşıdığını söyledi. Yeni; "Yaptığımız bu toplantı Batı Karadeniz bölgesinde ki illerin master planını hazırlama hedefinin bir parçasıdır. Bu çerçevede bu güne kadar Sinop, Kastamonu, Bartın, Karabük ve Zonguldak'ta yapılan arazi etütleri, rota çalışmaları ve etüt neticeleri bu toplantıda tartışıldı. Batı Karadeniz'in, doğa turizmi rotasının oluşturulması konusunda alt yapısı oluşturuldu.
İç Anadolu'da Kapadokya var, Çukurova’ya Klikya vadisi deniliyor. Tarihte de Batı Karadeniz'i kapsayan bölgeye coğrafi ad olarak Paflagonya denilmekte. Paflagonya coğrafyası Sinop’unda içinde bulunduğu bir coğrafyadır. Bu coğrafya geçmişte çok değişik zengin kültürlerin yaşadığı milletlerin yaşadığı bir coğrafya olmuştur. Yaptığımız toplantıda da aldığımız kararlarla Kapadokya nasıl bir markaysa Paflagonya'yı da markalaştırmaya yönelik bir çalışma gerçekleştirdik. Bölgemizde Sinop gibi cazibesi oldukça yüksek bir şehrin, bir vilayetin öne çıkacak değer olarak sunulması çok önemli. 'Paflagonya coğrafyasının yıldızı Sinop' olarak sunduğumuz zaman çekicilik daha artacak. Çünkü Sinop'ta hem tabiatı hem kültürü görüyorsunuz. Bir de geçmişi zengin bir tarih hazinesini görüyorsunuz. Bu tarih bu coğrafya üzerinde bu
tabiat üzerinde gelişmiş bir tarihtir. Renkli, yüksek değerleri olan bir tarihtir. Burada Romalılar, Helenler daha önceki uygarlıklar, Selçuklular ve Osmanlı çok değerli eserler bırakmıştır. Burada bırakılan değerlere ek olarak tabiatı, köy kültürü, deniz kültürü, orman kültürü var. Suya bağlı kültür var. Demek ki tabiata biz bağlıyız, tabiattan da çok istifade ediyoruz. En azından tabiat bizim için gezilecek, görülecek, sağlığımızı kazanabileceğimiz yeni şeyler sunmakta. Biz de bunları sürdürülebilir, tahrip etmeden diğer kuşakların Türkiye'de diğer yerlerde oturanların hizmetine sunmak istiyoruz ki aynı zamanda diğer batı Karadeniz bölgelerimizdeki illerimize de turizm geliri olsun. Turizmden de faydalanabilsinler. Turizmden hak ettiği yerleri alabilmek için biz doğa ile tarihin birleştirilmesinden yanayız. Bu değeri yükseltir.
Sadece tarih bir mana ifade etmez. Bunu tabiatla birlikte ele aldığımız zaman daha çekiciliği artar. Ve Sinop'ta zaten bu çerçevede düşündüğümüz zaman gerçekten müthiş değerleri ortaya koyabilen zengin içerikli bir il. Biz Sinop’un bu konuda tanıtımda batı Karadeniz’in kültür ve tabiat yönünden bir başkent bir tanıtım kendi olmasını vitrin kent olmasını arzu ediyoruz. Bu toplantıda o istikamette gerçekleştirildi?" dedi.
Toplantıya ayrıca av turizmi faaliyetinde çalışanlar ve doğa koruma uzmanlarının da katıldığını dile getiren Ercan Yeni; "Bunların içerisinde kurumumuza yeni atanan 20 kadar personelimizde var. Onlarla da konuları tartışma imkanımız oldu. Daha sonra Hamsilos, Akliman gibi sahalarımızı, buradaki planlarımızı yerinde görerek tartıştık. Sarıkum'da da geleceğe yönelik planladıklarımızı tartıştık. Buradan da iyi neticeler aldığımıza şahsen inanıyorum. Çünkü arkadaşlarımız konularında tecrübeli insanlar. Bu tecrübelerinden her yerde faydalanmak istiyoruz" diye konuştu.
İki gün süren toplantıya Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Sinop, Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Karabük, Sinop il müdürleri ile Küre Dağlar ve Ilgaz Dağı Milli Park Müdürleri, yeni personel ile teknik uzmanlar katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz