İSKECE (İHA) - Yunanistan'da Karamanlis hükümetinin erken genel seçimlere gidileceğini ilan etmesinin ardından aday belirleme konusunda il teşkilatlarında da çalışmalar hızlandı. Ülkedeki Müslüman Türk toplumunun yaşadığı Batı Trakya bölgesinde Türk adaylar henüz netleşmezken İskeçe'de Türk oylarının bölünmemesi için çalışmalar devam ediyor.
Ülke genelinde milletvekili adayları konusunda gazetelerde tahminler yapılıp adayların kimler olacağı merakla beklenirken, Batı Trakya Türk azınlığı da adayların kimler olacağından çok adayların sayısıyla ilgileniyor. Yunanistan'da yeni seçim yasasına göre partiler 4 yerine 5 aday gösterebilecek. Bu durumda bu adayların 3+2 mi yoksa 3+1 şeklinde mi olacağı en çok tartışılan konu haline geldi. PASOK ve Yeni Demokrasi'nin (YDP) 3 Yunanlı adaya karşı 2 Türk aday göstereceğinin duyulması tartışmaları başlattı.
Beş adaydan ikisinin Türk olması, sekiz yıldır meclise temsilci gönderemeyen İskeçeli Türklerin işini daha da zorlaştıracak. 3+2 sistemi uygulandığı takdirde, oyların 4 e bölünmesi gündeme gelirken, bu donemde Meclise Türk temsilci gönderememe riski ortaya çıkıyor.
Türklerin bağımsız olarak meclise girmesini önlemek amacıyla yapılan yasa değişikliği ile Yunanistan genelinde yüzde 3'lük seçim barajı getirilmişti. Kasım 1990'da çıkarılan seçim kanunu, ülke genelinde bütün siyasi partiler ve bağımsız adayları kapsıyor. Yasanın amacının ise doğrudan doğruya bağımsız Türk milletvekillerinin parlamentoya seçilmesini önlemek olduğu düşünülüyor. Getirilen seçim barajıyla milletvekili adayı, Yunanistan'ın tüm oylarının en az yüzde 3'ünü alması gerekiyor. Bu ise yaklaşık olarak 250 bin oya tekabül ediyor ki bunu da bugün veya yakın gelecekte, seçmen sayısının 75 bin olmasından, Batı Trakya Türkleri'nin aşması mümkün değil. Bu durumda meclise bağımsız giremeyecek Türk adaylar, iki güçlü parti PASOK veya YDP'den adaylıklarını koyacak.
İki dönem temsilcisiz kalan İskeçe Türkleri tek aday ile seçimlere girerek, meclise milletvekili göndermeyi hedefliyor. Batı Trakya Türkleri, seslerini duyurabilmek için, Yunan siyasi partilerinin listelerinden aday olan Türkler'i yıllarca destekledi ve Yunan Parlamentosu'na birkaç temsilci sokabildi. Yunan siyasi partilerine oy veren Batı Trakya Türkleri, mevcut meselelerden hiçbirinin halledilememesi üzerine 1989 yılından itibaren kendi bağımsız adaylarını Yunan Parlamentosu'na gönderme mücadelesi içine girdi. Soydaşlarımızın amaçları ise, Avrupa Topluluğu'nun en geri kalmış bölgesi olan Batı Trakya'nın meselelerini Yunan Parlamentosu'nda dile getirerek çözüm aramak. Bu amaçla başlayan hareket, giderek güçlendi. Yunan yönetiminin baskı ve ayak oyunlarına rağmen, 8 Nisan 1990'da yapılan genel seçimlerde Dr. Sadık Ahmet Gümülcine'den ve Ahmet Faikoğlu da İskeçe'den bağımsız milletvekilleri olarak Yunan Parlamentosu'na girebildi. Fakat Türk azınlığının Yunan Parlamentosu'na gönderdiği bağımsız milletvekillerinin soru ve önergeleri parlamentonun gündemine alınmadı, Dr. Sadık Ahmet ile, Ahmet Faikoğlu'nun Yunan Parlamentosu'nun kapalı oturumlarına girmelerine müsaade edilmedi. İskeçe Türkleri, 16 Eylül'deki genel seçimlerde tek aday desteklemek için toplantılarını sürdürüyor.