Batık bankalardan 13.2 milyar dolar tahsil edildi

SAMSUN (İHA) - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), hükümetin kamu alacaklarını kolaylaştıran yasal düzenlemeleri ve atanan yeni Fon Kurulu'nun çalışmalarıyla batık bankalardan 13.2 milyar dolar tahsilat yaptı. Fonun bugüne kadar yaptığı tahsilatın yüzde 90'ının AK Parti iktidarında gerçekleştirildiği öğrenildi.

2004 yılı başlarında 6 milyar dolar olarak tahmin edilen tahsilat hedefi, yeni yasal düzenlemelerin de katkısıyla 20 milyar dolara çıktı. Özellikle sorunlu varlıkların satışını kolaylaştıran ticari iktisadi bütünlük oluşturulmasına yönelik yasal düzenleme, yüksek tahsilatta en büyük etkenlerden biri oldu.

Reklam
Reklam

AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Kurban Bayramı dolayısıyla geldiği Samsun'da, fona devredilen 22 bankanın hakim ortağından olan alacakların iki temel yaklaşımla çözümlendiğini belirtti. Kılıç, "Birincisi hakim ortağın borç ödeme protokolü imzalamasıyla bütün mal varlığını Fon'a kendi rızası ile temlik etmesi ve Fon'un yönetim ve denetimini kabullenmesi; ikincisi de rızaen borç ödemeye yanaşmayan ve mal kaçırma niyetinde olan hakim ortakların tüm mal varlıklarına el konulmasıdır. İyi niyetli, borcunu ödemek isteyen hakim ortaklar için birinci yol uygulanırken; kötü niyetli, mal kaçırmayı amaç edinen borçlular için ikinci yöntem tercih ediliyor. Her iki yaklaşımda da amaç, kamu alacağını mümkün olan en kısa zamanda tahsil etmek" dedi.

2006 yılı içinde Bankekspres, Yurtbank ve İktisat Bankası'nın hakim ortaklarıyla geri ödeme sözleşmelerinin imzalanarak yaklaşık 2 milyar doların üzerindeki fon alacağının protokole bağlandığını hatırlatan Suat Kılıç, imzalanan protokollerle hem yasal takip sonucunda yapılacak olan tahsilattan daha yüksek bir tutarın gerçekleştirilmesi imkanının sağlandığını hem de fon alacağının güçlü bir teminat yapısına kavuşturulduğunu vurguladı. Henüz geri ödeme sözleşmesi imzalanamayan 4 bankanın hakim ortağı ile ilgili protokol yapma imkanı sağlayabilecek çalışmaların devam ettiğine işaret eden Kılıç, TMSF'nin önceki yönetim döneminde 4 milyar doların daha altında olan tahsilat hedefini 20 milyar dolara yükseltildiğine dikkat çekti. Kılıç, 2004 yılı başlarına kadar banka hakim ortaklarından yapılan tahsilatın 750 milyon dolar, toplam tahsilatın ise 1.2 milyar dolar seviyesinde kaldığını, bugün ise eski banka hakim ortaklarından yapılan tahsilatın 10 milyar doları, toplam tahsilat rakamının ise 13.2 milyar doları aştığını ifade etti. Böylece tahsilat hedefinin yaklaşık yüzde 70'ine ulaşıldığını kaydeden Kılıç, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"2005 yılında başlayan büyük şirket ve gayrimenkul satışları, 2006 yılında da devam etti. Toplam 13.2 milyar dolarlık tahsilatın yarısından daha fazlası bu yıl gerçekleştirildi. 2005 yılında ihalesi yapılan varlık satışlarının onay ve teslim süreçleri tamamlanarak tahsilatları gerçekleştirildi. Bunlarla birlikte 61 milyon dolarlık Antalya Limanı, 90 milyon dolarlık Uzan Grubu İzmir Şirketleri, 45 milyon YTL'lik Adabank, 74 milyon YTL'lik Çamlıca Konakları gibi yüksek meblağlı ihalelerin tamamlanması sağlandı. 2006 yılı böylece TMSF açısından en verimli yıl oldu. Bu dönemde TMSF, Hazine'ye ilk kez geri ödemelere başladı. Hazine'ye 2005 ve 2006 yılı içinde 5 milyar 628 milyon YTL (4.1 milyar dolar) ödeme yapıldı."

Büyük varlıkların satış bedellerinden Maliye Bakanlığı'na ve diğer kamu kurumlarına da 4 milyar doların üzerinde ödeme gerçekleştirildiğine işaret eden Kılıç, TMSF yönetimindeki şirketlerin geçmiş dönemlerde kamuya ödenmemiş yükümlülükleri de yerine getirmeleri sayesinde kuma hazinesine TMSF tarafından 3 yıllık süre içinde toplam 10 milyar dolarlık kaynak aktarıldığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam