'Batı'nın enerji güvenliği Türkiye olmadan sağlanamaz'

LONDRA (ANKA) - Enerji kaynaklarının, "yeni soğuk savaş"a neden olduğu, Batı'nın enerji güvenliğinin Türkiye olmadan sağlanamayacağı bildirildi. The Sunday Times gazetesi, Batı'nın enerji kaynakları güvenliğinde karşılaşılan sorunlara dikkat çekti ve "Hiçbir enerji güvenliği stratejisinin Türkiye ve Norveç'in desteği olmadan yürüyemeyeceği" uyarısını da yaptı.

İngiliz The Sunday Times gazetesi, "Enerji: Yeni soğuk savaşı" başlıklı analizinde Batı'nın enerji kaynakları güvenliği konusunda karşılaştığı sorunlara dikkat çekti. Enerji güvenliğinin "ulusal güvenlik ve ekonomik güvenlik" ile eş anlamlı olacağına işaret eden gazete, son dönemde Rusya ile yaşanan sorunları değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Rusya'nın enerji kaynaklarını dış politika gündemini ilerletmek için kullanacağını kanıtladığını belirten gazete, "Rusya'nın petrol dolarları, 2015 yılına kadar silahlı kuvvetlerinde yapılacak 189 milyar dolarlık reformu finanse ediyor" diye yazdı.

Moskova'nın, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetleri Antmaşması'ndan (AKKA) çekilmekte olduğuna da işaret eden gazete, tehditler ile Rusya ile sınırlı olmadığını, El Kaide'nin enerji kaynaklarını hedef aldığını belirtti.

Gazete, "Bu durumda enerji kaynaklarının güvenliğini sağlamak için ne yapılmalı?" sorusunu sorarken de AB'nin, Rusya tarafından yaratılan zorluklar başta olmak üzere bu konuda önemli bir rolü olduğunu kaydetti.

Ancak, AB'nin, iddialı bir enerji güvenliği gündemini üstlenmek konusunda askeri yetenekleri ve siyasi iradesinden yoksun olduğu için yetersiz kalacağı için NATO'nun da kilit bir rol oynaması gerektiğini savunan gazete, Türkiye faktörü üzerinde dururken şu görüşleri dile getirdi:

"Her ikisi NATO'nun değerli üyeleri olan Norveç ve Türkiye, Avrupa Birliği üyesi değiller. Hiçbir enerji güvenliği stratejisi, bu iki devletin desteği olmadan yürüyemez. Her ikisi, Sovyetler Birliği ile sınırı olan tek NATO üyesi oldukları için soğuk savaşı sırasında hayati bir rol oynadılar. Soğuk savaş sonrası jeostratejik önemleri, aynı biçimde gerçerli olmayı sürdürüyor. Güneyde Türkiye, kaynak zengini Kafkaslar ve Hazar havzası için ana kapısıdır."

Reklam
Reklam

NATO'NUN BÜYÜK ROLÜ TÜRKİYE'YE EK PRESTİJ SAĞLAR

Enerji güvenliği konusunda NATO'ya daha büyük bir rol verilmesinin "Türkiye'ye ek prestij" sağlayacağını belirten gazete, bunun da, NATO'nun bazı önde gelen üyelerinin, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda sergilediklerinin miyop tavrı dikkate alınırsa Türkiye'deki reformculara nefes aldıracağı yorumunu yaptı.