Batman ve Yüksekova belediye başkanlarına uzaklaştırma

Batman ve Yüksekova'da öz yönetim ilan edilen basın açıklamalarına katıldıkları gerekçesiyle belediye eş başkanları ve belediye meclis üyeleri görevlerinden uzaklaştırıldı. Erciş Belediye eş başkanı da tutuklandı.

Öz yönetim ilan edilen yerler arasında Cizre de vardı.

Batman ve Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde belediye eş başkanları, öz yönetim ilanı soruşturmaları kapsamında görevlerinden uzaklaştırıldı.

Önceki gün de Van'ın Erciş ilçesi belediye eş başkanı ile HDP Erciş ilçe eş başkanı benzer soruşturmalar kapsamında çıkarıldıkları mahkemede tutuklanmıştı.

İçişleri Bakanlığı'nın onayı ve Mahalli İdareler Müdürlüğü'nün kararıyla görevlerinden uzaklaştırılanlar arasında Batman'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Belediye Eş Başkanları Sabri Özdemir ile tutuklu olan Gülistan Akel'in yanı sıra, toplam 21 meclis üyesi ve il genel meclis üyeleri de bulunuyor.

Reklam
Reklam

Batman'ın Bağlar Mahallesi'nde 15 Ağustos'ta düzenlenen basın açıklamasında öz yönetim ilan edilmişti.

İçişleri Bakanlığı'nın Batman kararına gerekçe olarak "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" gösterildi.

TIKLAYIN: ÖZ YÖNETİM İLANLARI NE ANLAMA GELİYOR?

TIKLAYIN: DBP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARINA TUTUKLAMA VE GÖZALTI

Batman'da yayınlanan yerel Çağdaş Batman gazetesine göre toplam ilde Belediye Meclis üyeliklerinden 28'i DBP'ye, 10'u da AKP'ye aitti.

Görevden uzaklaştırmalar sonucu DBP ve AKP'li üye sayısı eşitlenmiş oldu.

Hakkari raporuDHA'nın haberine göre Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi Belediye Eş Başkanları Ruken Yetişkin ve Tacettin Safalı ile iki belediye meclis üyesi de, 13 Ağustos tarihinde öz yönetim ilan edilen basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırıldı.

Mülkiye başmüfettişince hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı'na sunulan raporda, eş başkanlar ile meclis üyelerinin "devlet kurumlarını, kanunlarını, hukukunu ve sistemini tanımadıklarını, devlete karşı öz savunmalarını geliştireceklerini ilan ettikleri" basın açıklamasına katıldıkları ifade edildi.

Reklam
Reklam

Nusaybin ve Cizre de listedeÖz yönetim ilanlarıyla ilgili soruşturma kapsamında 8 Eylül'de Siirt Belediye Eş Başkanı Hüseyin Kılıç, Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret, 17 Eylül'de de Van'ın Edremit ilçesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin görevlerinden uzaklaştırılmıştı.

Nusaybin'de belediye eş başkanı Sara Kaya da görevinden uzaklaştırılmıştı.

Yerel yöneticilerin uzaklaştırılmalarına gerekçe olarak gösterilen anayasanın 127. maddesinde şu hüküm var:

"Mahalli idarelerin seçilmiş organlarının, organlık sıfatını kazanmalarına ilişkin itirazların çözümü ve kaybetmeleri konusunda denetim yargı yoluyla olur. Ancak görevleri ile ilgili bir suç sebebiyle hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir."

AA'nın haberine göre raporda öz yönetim açıklamaların ardından Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yerel yöneticiler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 'suç işlemeye alenen tahrik' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından soruşturma başlatıldı.

Reklam
Reklam

Erciş'te tutuklamaVan'ın Erciş ilçesinde DBP'li belediye eş başkanı Diba Keskin ve HDP Erciş ilçe eş başkanı Seval Çadırcı da, öz yönetim ilan edilen basın açıklamasına katılmalarını konu alan soruşturma kapsamında 13 Ekim gecesi tutuklandı.

AA'nın haberine göre dört il ve 15 ilçede Cumhuriyet Savcılığı tarafından 'terör örgütü PKK/KCK'nın talimatıyla devletin bağımsızlığını zayıflatmaya ve birliğini bozmaya yönelik eylemlerde bulundukları' gerekçesiyle yerel yöneticiler hakkında başlatılan soruşturmada 8 Eylül'den beri 84 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Bu kişilerden 51'nin gözaltına alındığı, adreslerinde bulunamayan 33 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldığı, adliye sevk edilen gözaltındaki zanlılardan da 25'inin 'devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak' suçlamasıyla tutuklandığı bildirildi. 26 kişi ise adli kontrol uygulaması kapsamında serbest bırakıldı.