Batman'da sel bilançosu: 11 ölü, 14 trilyon hasar

BATMAN (İHA) - Batman Valisi Haluk İmga, selde 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 tane de kayıp vatandaşın bulunduğunu belirtirken, toplam 14 trilyonluk hasar meydana geldiğini açıkladı. Başbakanlık'tan ilk etapta gönderilen 70 bin YTL'nin arama kurtarma ve acil ihtiyaçlarda kullanılacağını kaydeden İmga, vatandaşların zararlarının karşılanacağını söyledi.

Vali Haluk İmga, makamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, selin bilançosu ve gelen yardımlar konusunda bilgi verdi. "Batı Raman'da biriken yağmur suları İluh Deresi vasıtasıyla şehrin 20 mahallesini etkiledi, 9 mahallemizde çok ağır tahribata yol açtı. 10 vatandaşımız şehir merkezinde yaşamını yitirdi, 3-4 tane kayıp var" diyen Vali Haluk İmga, bu sabah saatlerinde de Hasankeyf İlçesi Dicle Nehri kenarında Bismil'in Meydan Köyü nüfusuna kayıtlı 12 yaşındaki Ümit Tekin'e ait cesedin bulunduğunu söyledi. Şu ana kadar 2 bin 400 ev ve 29 iş yerinin değerlendirmeden geçirildiğini belirten Vali İmga, ev ve iş yerlerinde 2 trilyon liralık, tarımsal alanda da 12 trilyonluk hasar meydana geldiğini açıkladı. Vali İmga, sel felaketi nedeniyle şehrin alt yapısının da tahrip olduğunu, köprülerin yıkıldığını, 117 trafonun devre dışı kaldığını kaydederek, "Bunların büyük bir kısmı onarıldı ve yeniden hizmete geçti. Ancak Huzur, 19 Mayıs, İluh ve Karşıyaka mahallelerinin bir bölümüne hala elektrik veremiyoruz; çünkü binalarda su var, kısa devre yapma olasılığı var. Tedbir amaçlı olarak şu anda buralara elektrik veremiyoruz" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Vali İmga, sel felaketinde yaşamını yitirenlerin yaşlılar ve çocuklar olduğunu belirterek, hasar tespit çalışmalarının önemli ölçüde tamamlandığını kaydetti. Vali İmga, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, çalışmalarda tüm kurumların seferber olduğunu söyledi. Mağdur vatandaşlar için ilgili gerekli önlemlerin alındığını belirten Vali, şöyle konuştu:
"Afet bölgesindeki mahallelerde ikamet eden vatandaşlarımızın bir kısmı akrabalarının yanına sığındı. Bu imkanı olmayanlar ise Sosyal Hizmetler Yuvası, Belediye Sosyal Tesisleri ve kapalı spor salonuna yerleştirildi. Bu konuda bir yetersizlik söz konusu değildir. Başbakanımız ve Müsteşar Bey, arayarak genel durum hakkında bilgi aldılar ve gereken yardımın yapılacağını söyledi. Şu anda yardıma muhtaç vatandaşlarımıza yemek yardımı yapıyoruz. Gücümüz yettiği sürece bu, devam edecektir."

Baraj kapaklarının yıkıldığı şeklindeki dedikodulara da değinen Vali İmga, bu yöndeki dedikoduların doğru olmadığını ifade ederek, "Barajın dolması için 12 metrelik suyun yükselmesi gerekiyor. Bu da, ayları alabilecek bir durum. Batman Barajı'nda taşıma veya çatlama, kesinlikle söz konusu değildir" şeklinde konuştu.
Vali, Başbakanlık'tan ilk etapta 70 bin YTL geldiğini, bunun da arama kurtarma ve acil ihtiyaçlarda kullanılacağını belirterek, sel nedeniyle mağdur olan vatandaşların zararlarının telafi edileceğini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam