Batman’daki Töre Cinayeti

Batman’da töre cinayetine kurban gittiği iddia edilen Hatice Daşlı’nın durumuna ilişkin Aile ve Sosyal Politikalar...

Batman’da töre cinayetine kurban gittiği iddia edilen Hatice Daşlı’nın durumuna ilişkin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin açıklama yaptı. Şahin “Valimizle de görüştük anne sahip çıkmıyor ancak biz devlet olarak cenazeye sahip çıktık. Yeni Güldünyalar, Haticeler olmasın diye mücadele ediyoruz” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Ceylan Otel’de “Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” projesi kapsamında düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantı sonrası basın mensuplarını sorularını yanıtlayan Bakan Şahin, Batman’da meydana gelen Hatice Daşlı olayını değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Bakan Şahin“Biraz önce Batman valimiz ile konuştuk. Anne, gelip kızımızın cenazesini almıyor. Bizde devlet olarak sahip çıkıyoruz. Tabi töre ve namus cinayetlerini araştıran komisyona başkanlık yapmış olan bir kardeşinizinim. 2008 yılında da töre ve namus ile ilgili çok önemli bir rapor çıkardık. Bu raporda; neden bunlar oluyor ve ne yapmak gerektiğinin çok önemli bir çalışmasını yaptık. Ve orada en büyük değişim Türk Ceza Kanunu. (TCK) Biz 35 yıl sonra TCK’yı değiştirdik ve değiştirdiğimiz maddelerin en önemlisi de bu konuyla ilgili. Daha önce töre ve namus cinayetlerinde çok büyük indirimler vardı. Özellikle azmettirenlerle ilgili hiçbir ceza yoktu. Orada 86. maddeyi de değiştirdik ve nitelikli adam öldürmek suçuna çevirdik. Bu çok önemli bir yaptırımdır. Eskiden bunlar çok daha fazla oluyordu ve hiç ceza almadan indirimlerden de istifade ediyorlardı birkaç yıl yatıp çıkıyorlardı. Biz cezaevlerinde de çok fazla erkek mahkum ile de görüştük. Kadın konuk evlerinde de bu konuda mağdur olmuş Kadınlarımızla görüştüm. Bu bakımdan bölgeyi de çok iyi bilmiyorum. Zaten bu yaptığımız bu çalışmanın temelinde bunlar olmasın diye” dedi.

Reklam
Reklam

Toplumda kadının yeri için eğitim ve istihdamın da önemli olduğunu vurgulayan Bakan Şahin “Eğiteceğiz, istihdamın içinde tutacağız. Aile ve iş hayıtın güçlendirecek alternatifler üreteceğiz. Ve Güldünyalar, Haticeler olmasın diye mücadele ediyoruz ve kanunlarımızı da buna göre düzenliyoruz. Özellikle cinsel suçlar konusunda da de önemli yaptırımlar var. Bunlar akşamdan sabaha düzelmeyecek ama bizim bütün tedbiri alıp gerekli takibi yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Çağrıya bağlı koruma konusuna ilişkin bir soru üzerine ise Bakan Şahin, “Aynı şey Van’daki Gülşah hocamız da yaşadı. Aslında Van’da çağrıya bağlı koruma almış ama konuyu emniyete ve aileye haber vermeden buluştuğu zaman fail gerekli cezayı kendi kendine veriyor. Dolayısıyla bu kanunlar kadınlarımız için yapılıyor. Kanunları uygulayacak olan kişilerin okur-yazarlıkları çok önemli, hakkını hukukunu kullanması çok önemli bunun için bizde eğitici eğitimde yapıyoruz. Tabi dönüp bakıyorsunuz Gülşah hoca bir öğretmen yani öyle eğitimsiz bir bireyde değil. Kendisi talep etmiş ama bu talebi kendisi kullanmamış. Yani biz onlar için buradayız. Biz aslında bu olaylar olmasın diye buradayız. Ama olduğu zamanda devletin gerekli tedbirleri alacağı mekanizmaları kurmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: