Battaniye temizliğinin püf noktaları

Soğuk kış günlerinde ısınmak için battaniyeler çok kullandığımız ev gereçlerindendir. Televizyon karşısında otururken üzerimize aldığımız, yatak odasında hazır bulundurduğumuz battaniyelerin temizliği de çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.

Havaların ısınmasıyla birlikte dolaplara kaldırılan ama kışın sürekli gözümüzün önünde, elimizin altında bulunan battaniyelerin hijyeni sarılıp uyuduğumuz bu kumaşlar için aksatılmaması gereken konudur.

Türlerine göre battaniye temizliği

Makinede yıkama

Peluş, dokuma, polar, vizon, pamuklu, skoç, raşel ve keçe türü battaniyeler yıkanabilir battaniye çeşitlerindendir. Bu tür battaniyeleri, çamaşır makinenizin kapasitesi yeterliyse narin yıkama seçeneğinde 30 – 50 derece arasında yıkayabilirsiniz. Battaniyeleri yıkarken yüksek ısı miktarı tavsiye edilmez. İki kere durulama yapmanızı tavsiye ederiz böylece battaniyenin dokusunda herhangi bir deterjan veya yumuşatıcı kalıntısı kalmayacak, alerjik reaksiyonların önüne geçilebilecektir.

Reklam
Reklam

Dikkat edilecek bir hususta yumuşatıcıdır. Yumuşatıcıyı bol koymak, battaniyenin tüylerinin sertleşmemesini sağlayacaktır. Ayrıca devir aralığını da maksimumda tutmak yerine 500 600 devir ayarlayıp bu şekilde yıkamanız battaniyenin hasar görmesinin önüne geçecektir.

Battaniyenizi çamaşır makinenizde yıkadıktan sonra asarak kurutabilirsiniz.

Küvette yıkama

Eğer çamaşır makinenizin kapasitesi battaniyeniz için yeterli değilse, battaniyenizi ılık sabunlu su ile doldurulmuş küvete yatırın. Suyun içine 1 çorba kaşığı amonyak eklerseniz derinlemesine bir temizlik şansı elde edersiniz. Battaniyenizi bu su içerisinde çevirin, mümkünse ayaklarınızla çiğneyin. Ardından 2-3 devir küvete duru su doldurarak battaniyenizi iyice durulayın ve fazla suyunu sıktıktan sonra asarak kurutun.

Battaniye için kuru temizleme

Eğer hassas bir battaniyeniz varsa ve evde temizlemek konusunda tereddütlüyseniz kuru temizlemeyi tercih edebilirsiniz. Profesyonel bir yıkama ile hem temizlik çok daha derinlemesine olur hem de battaniyelerinizde herhangi bir yıpranma görünmez. Kuru temizlemeyi her sene olmasa bile birkaç yılda bir deneyebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Battaniyeler nasıl kurutulur?

Battaniyeleri kuruturken yapılan en büyük hataların başında direkt olarak bir çamaşır ipine asmak gelmektedir. Bu hareket battaniyede oluşacak ve bir sonraki yıkamaya kadar geçmeyecek bir ize neden olabilir. Aynı zamanda battaniyenin tüylerinde dökülmeler de meydana gelecektir. Bu durumun önüne geçmek için mümkünse battaniye temiz ve düz bir alana serilmelidir. 2-3 saatte bir kere ters düz etmek önlü arkalı kurumasını sağlayacaktır. Eğer böyle bir imkânınız yoksa çamaşır teli ya da çamaşırlığın üzerine öncelikle farklı bir bez örtü sererek, üzerine battaniye serilerek kurutma gerçekleştirilebilir.