BAÜ Tıp Fakültesi'nde Laparoskopik Kalın Bağırsak Ameliyatı Yapılmaya Başlandı

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, laparoskopik kalın bağırsak ameliyatı yapılmaya başlandı. Türkiye'de...

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, laparoskopik kalın bağırsak ameliyatı yapılmaya başlandı. Türkiye'de sadece büyük merkezlerde yapılabilen bu ameliyat, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaman ve Doç. Dr. Hayrullah Derici tarafından uygulandı. Laparoskopik kalın bağırsak ameliyatlarının hastanede bugüne kadar iki defa uygulandığını belirten Yaman, hastaların sağlıklı olarak taburcu edildiğini bildirdi.

Kalın bağırsak ameliyatlarının yakın zamana kadar açık yöntemle yapıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yaman, bununla birlikte hastaların ameliyattan sonraki dönemde ağrılarının az olması ve izin küçük boyutta kalması yönünde tıpta sürekli bir arayış olduğunu söyledi. İlk kez 1991 yılında kalın bağırsak rezeksiyonunun laparoskopik (kapalı yöntem) olarak yapıldığını aktaran Yaman, teknik açıdan zor bir girişim olması, ileri laparoskopi eğitimi gerektirmesi ve yeterli klinik çalışma olmaması sebebiyle başlarda kabul görmediğini vurguladı. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde laparoskopik kalın bağırsak cerrahisinin belirli merkezlerde uygulanmakta olduğunu belirten Yaman, BAÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin de bunlar arasında yer aldığına işaret etti.

Reklam
Reklam

Açık kalın bağırsak ameliyatlarıyla laporaskopik cerrahi yöntemini karşılaştıran İsmail Yaman, şunları söyledi: "Açık ameliyatta öncelikle sorunlu bölgenin yerleşimi, hastanın kilosu gibi faktörlere bağlı olarak karın bölgesinde orta hatta, yaklaşık 20-30 cm.'lik bir kesi yapılmaktadır. Laparoskopik kalın bağırsak ameliyatında ise karın üzerinde ikisi 0,5 cm., ikisi 1 cm. olmak üzere dört delik açılmakta ve işlem buradan yapılmaktadır. İşlem bitiminde çıkarılacak kısmın büyüklüğüne bağlı olarak karında yaklaşık 4-5 cm.'lik ek bir kesi yapılmaktadır. Bu yöntemde çok daha küçük bir kesi olduğundan hastada ameliyat sonrası ağrı daha az olmakta, barsak tıkanıklığı gelişme riski azalmakta, hastanede yatış ve yatağa bağımlı kaldığı süre kısalmakta, işe dönüş daha erken olmakta, ayrıca daha az ameliyat izi kalmaktadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: