"Bavul ticareti" kriz kurbanı

ORDU (İHA) - Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) bağlı ülke vatandaşlarının Doğu Karadeniz Bölgesi'ne akın ederek gerçekleştirdikleri bavul ticareti eski önemini kaybetti.

Bölgede 1990 yılından itibaren BDT uyruklu insanların beraberinde getirdikleri malları satması için kurulan ve halk arasında 'Rus Pazarı' olarak bilinen pazarlarda son yılların en büyük ekonomik krizi yaşanıyor. Bir dönem vatandaşların ihtiyaç malzemelerini ucuza karşıladığı pazarda tezgahlar müşteri bekliyor. Satışların düşmesi üzerine çoğunluğu Gürcistan uyruklu olan satıcılar da birer birer ülkelerine döndü.

Reklam
Reklam

10 yıl önce 200 Gürcistan uyruklu satıcının bulunduğu Ordu'daki pazarda bu sayı bugün 20'ye düştü. Yaklaşık 120 Türk esnafın da bulunduğu pazarda bazı günler tezgahlar siftah yapılmadan kapanıyor.

"PAZAR ÖNEMİNİ KAYBETTİ" 11 yıldır pazarda esnaflık yapan Sahil Esnaflarını Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Bayraktar (49), pazarın bir özelliğinin kalmadığını belirterek şöyle konuştu: "10 yıl önce Gürcüler buraya günde 3-4 otobüsle mal getirirlerdi. Artık onların da mal getirme güçleri kalmadı. Türkiye'deki ekonomik kriz bizi vurdu. Gürcistan'daki ekonomik kriz de onları. Sayıları 20'ye kadar düşen diğer yabancılar da mallarını İran, Pakistan veya Ortadoğu ülkelerinden getiriyorlar. Eskiden pazar alanına giriş ücretliydi. Şimdi önemi kalmadığı için ücret kaldırıldı. Siftahsız kapattığımız günler oluyor."

"CEPTEKİ PARA DEĞERLİ HALE GELDİ" 12 yıldır yabancılar pazarında esnaflık yapan Hüsamettin Saylan (41) ise, ekonomik krizlerin insanları cebindeki parayı harcamamaya yönelttiğini ileri sürerek, "Burası bir nevi ucuzluk pazarı. Aslında fiyatlarda bir değişiklik yok. BDT'liler ilk geldiklerinde dolar 1000 liraydı. Şimdi 1 milyon 600 bin lira. 10 yıl önce küçük bir malı 2 bin liraya satıyorduk. Yani 2 dolar. Şimdi 3 milyon liraya satıyoruz. Yine 2 dolar. Ama krizler insanları psikolojik olarak etkiledi. Cebindeki en küçük parayı bile değerli hale getirdi. Böyle olunca da harcama oranı haliyle düştü" dedi.

Reklam
Reklam

Aynı pazarda 10 yıldır esnaflık yapan Şener Armutlu (55) da, pazar esnafının yüzde 70'inin perişan durumda olduğunu ifade etti. Armutlu, "10 yıl önce bir takım elbiseyi 20 milyon liraya satıyordum. Aynı takımı şimdi 10 milyon liraya satamıyorum. Günlük ciromuzu, çay, sigara ve kira paramızı bile çıkaramaz duruma geldik" diye konuştu.