Bayan vekiller pantolon giyecek

AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan, Meclis İçtüzük Teklif Taslağı’nın yürürlüğe girmesi için destek istedi.

Meclis’in anayasası niteliğindeki İçtüzük değişirse bayan milletvekilleri de pantolon giyebilecek. Ayrıca milletvekillerine; uyarma, konuşma yasağı, kınama ve Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezaları verilecek. Torba Kanun ile Temel Kanun uygulaması ise tarihe karışacak.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Meclis’in yeni yasama yılı nedeniyle verilen açılış kokteylinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanına giderek Meclis İçtüzüğü hakkında hazırlanan metin konusunda destek aradı. Daha önce hazırlanan metnin yürürlüğe girmesi konusunda destek isteyen Kapusuz, “İnşallah bu İçtüzük konusuna başlıyoruz Sayın Başkanım. İsterseniz randevu alıp, komisyon olarak gelelim” dedi. CHP Genel Başkanı da, “Bir gözden geçirelim, ondan sonra” diye karşılık verdi.

Reklam
Reklam

-BAYAN VEKİLLER DE PANTOLAN GİYECEK-

AKP, CHP, MHP VE BDP’li milletvekillerinden oluşan TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu tarafından hazırlanan taslak metin yürürlüğe girerse bayan milletvekillerinin de pantolon giymesinin önü açılacak. İçtüzük Taslağı’na göre, Genel Kurul Salonu’nda bulunan bayan milletvekilleri tayyör ya da ceket ve pantolon giyecek.

-MİLLETVEKİLİNE KONUŞMA YASAĞI GELİYOR-

TBMM İçtüzük Taslağı’nın getirdiği diğer düzenlemeler şöyle:

Milletvekillerine uyarma, konuşma yasağı, kınama ve Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezası verilecek. Buna göre aynı birleşimde iki defa uyarma cezası alan milletvekilinin o birleşimin sonuna kadar söz söylemesi Başkan’ın teklifi üzerine, Genel Kurulca görüşmesiz ve işaret oyu ile yasaklanacak.

-HAKARET EDEN VEKİLLER MECLİS’TEN ÇIKARILACAK-

Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM’ye, TBMM Başkanı’na, TBMM Başkanlık Divanı’na, TBMM Başkanvekiline hakaret eden, söven veya onları tehdit eden yahut Türkiye Cumhuriyetine ve onun Anayasa düzenine sövenler Meclis’ten geçici olarak çıkarılacak. Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezası, en çok üç birleşim için verilecek. Bu cezaya çarptırılan milletvekili, TBMM Genel Kurul, komisyon, Başkanlık Divanı ve Danışma Kurulu çalışmalarına cezası süresince katılamayacak.

Reklam
Reklam

-TBMM BAŞKANI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLECEK-

TBMM Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, TBMM’nin manevi ve şahsiyetine yönelik hakaret ve saldırı halleri dahil dava açarken, suç duyurusunda bulunabilecek.

-SİYASİ ETİK KURULU GELİYOR-

Milletvekilliği ile bağdaşmayan işlere ilişkin itirazları inceleyip karara bağlamak üzere Siyasi Etik Kurulu oluşturulacak. Siyasi Etik Kurulu, Başkanlık Divanı tarafından en az beş üyeden meydana gelecek.

-PARLAMENTO AKADEMESİ KURULACAK-

Araştırma yapmak, eğitim programları düzenlemek, yayın yapmak, kamu kurum ve kuruluşları ile parlamento arasında işbirliğini artırmak amacıyla Parlamento Akademisi kurulacak.

-TORBA KANUN VE TEMEL KANUN TARİHİ KARIŞIYOR-

Torba Kanun ile Temel Kanun uygulamasına son verilecek.

-PUSULA İLE YOKLAMA KALKIYOR-

Genel Kurul’da pusula ile yoklamaya katılma ve oy verme uygulaması kaldırılacak. Değişiklik önergelerinde işaret oyu, tasarı ve teklifin tümünün oylamasında açık oy kullanılması zorunlu olacak.

-TOPLANTI YETER SAYISI UYGULAMASINA SON VERİLİYOR-

Reklam
Reklam

Olağanüstü toplantılar dışında, yoklama ve toplantı yeter sayısı kaldırılacak. Karar yeter sayısı ise üye tam sayısının beşte biri olarak belirlenecek.

-GENEL KURUL SAAT 20.00’YE KADAR ÇALIŞACAK-

Genel Kurul; salı, çarşamba ve perşembe günleri 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak. Ancak o günkü gündemde yer alan işler bitirilmeden birleşim kapatılmayacak.

-VEKİL 3 DAKİKA İÇİNDE KONUŞACAK-

Her çalışma gününün başlangıcından en fazla bir saat milletvekillerinin serbest konuşmalarına ayrılacak. Serbest konuşma saatinde en çok 15 milletvekiline üçer dakikayı geçmemek üzere toplam 45 dakika söz verilecek.

Usul hakkında konuşma isteminde beş dakikadan fazla sürmemek üzere lehte ve aleyhte birer kişiye söz verilecek.

-ÖNERGE SAYISI MADDE SAYISI KADAR OLACAK-

Genel Kurul’da yapılacak görüşmelerde, kanun tasarı ve teklifleri üzerinde verilebilecek önerge sayısı madde sayısı kadar olacak.

-TASARI VE TEKLİFLERİN MADDELERİ ÜZERİNDE GÖRÜŞME YAPILAMAYACAK-

Genel Kurul’da konuşmalar kanun tasarı ve tekliflerinin geneli üzerinde yapılacak. Ayrıca maddeler üzerinde tek tek görüşme yapılmayacak.

Reklam
Reklam

-"İÇTÜZÜK ÇOK HANTAL"-

ANKA’ya konuşan Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, “Bu İçtüzük çok hantal, uygulamada kötü kullanılıyor, verimlilik alınmıyor.Ortada bir metin var, gruplar anlaşırsa bu döneme yetişir, aksi takdirde Anayasa’dan daha zor” dedi.(ANKA)