Bayatlı'dan ilginç açıklamalar

İSTANBUL (İHA) - Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı (TMOK) Togay Bayatlı, Türkiye'nin 2012 Olimpiyat Oyunları'na aday olamamasıyla ilgili olarak bu konuda kendilerinin bir başarısızlığının söz konusu olmadığını belirterek, bu tür organizasyonlarda lobi faaliyetlerinin ve Türkiye'ye yönelik önyargıların etkili olduğunu vurguladı.

TMOK Başkanı Togay Bayatlı, 2012 yılında gerçekleştirilecek Olimpiyat oyunlarının düzenleneceği aday kentler arasına İstanbul'un girememesiyle ilgili olarak kendilerinin bu konuda başarısız olmadığını, değerlendirmeyi yapan çalışma grubunun aday ülkeleri G-8 ülkeleri arasından seçtiğini ifade ederek, "Atina'da yapılacak tesislerde bir gecikme yaşandı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde (IOC) takdir hakkını bu hazırlıkları en kısa sürede gerçekleştirebileceğine inandığı G-8 ülkelerinden yana kullandı. Zaten bu ülkelerden İngiltere, ABD, Fransa ve Rusya bu olaya talip. Değerlendirmeleri yapan çalışma grubu ülkeleri bile gezmedi. Bu, sipariş üzerine yapılan bir değerlendirmedir. IOC'ye mensup 9 tane anglo-sakson etkili üye var. Bunlardan başka neyi bekleyecektik ki? Sonuç olarak burada bizim bir başarısızlığımız söz konusu değildir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bayatlı, bir kentin olimpiyat yapmasının amacının sadece teknik açıdan kişilerin verdiği puanlarla olmayacağını ifade ederek, "Olimpizm, daima gelişen, bütün dünyaya yayılmak istenen bir görüştür. Bu hep aynı kentlere verilirse istenen amaca ulaşılmaz. Halbuki olimpizmin bir vizyonu vardır" dedi.

IOC Başkanı Jacques Rogge'nin Türkiye'nin dosyasında ilerleme kaydedilmediğine yönelik açıklamalarını da değerlendiren Bayatlı, "Bu konuyu araştırıyoruz. Konuşmanın tam metnini çözdürmeye çalışıyoruz. Başkana bir mektup yazarak dosyadaki ilerlemeleri yeniden anlatacağız. Bunda bir yanlışlık var. Şayet olimpiyatlar Türkiye'de yapılsaydı, Hıristiyan ve Müslüman ülkeler burada buluşacaktı. Birçok önyargı kalkacaktı" dedi.

Yeni gerçekleştirecekleri projelerden de bahseden Bayatlı, tüm çalışmalarını olimpizm doğrultusunda sürdürdüklerini dile getirerek, "İlköğretim okulları 4. ve 5. sınıf öğrencileri için spor kültürü ve olimpik eğitim kılavuzu çıkarttık. Öncelikle öğretmenleri bu konuda eğitip daha sonra Türkiye'deki bütün okullarda bunun eğitiminin verilmesini sağlayacağız. Çocuklarımız sporun ne olduğunu öğrenerek, spor kültürüne sahip olsunlar. Çocuklarımıza bu kültürü vermezsek bugün tribünlerde yaşanan olayları önleyemeyiz. Bu projeyi de olimpizm adına yapıyoruz. Eğer IOC, bunu yapan ülkelere şans tanımazsa, olimpizm felsefesine göre hareket etmiyor demektir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Togay Bayatlı, İstanbul'un aday kentler arasına girebilmesi için bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili olarak ise şöyle konuştu:

"Sayın Bakanımız Mehmet Ali Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdürümüz Mehmet Atalay, Valimiz Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ile biraraya gelerek bundan sonrası için karar vereceğiz. Ben devam etmekten yanayım. Birşeyi elde edemediğiniz zaman pes etmeniz gerekmiyor. Barcelona 5. denemesinde olimpiyatları düzenlemeye hak kazandı. Yapacağımız toplantıda rasyonel kararlar almalıyız. İlk olarak bizi İhale Kanunu'nun dışına çıkartmalılar. İhale Kanunu'yla biz bu işleri götüremeyiz. Bizimle hükümet arasında evrensel yaklaşımla sağlanacak bir komünikasyon mevcut olmalı. Dışişleri ve diğer bakanlarımızın bizimle çalışması lazım. Uluslararası bir komite kurmalıyız. Bu komiteyi oluştururken yapacağımız seçimi de ihaleyle değil kaliteyle yapmalıyız. Dosyanın hazırlanmasında daha profesyonel kurum ve ekiplerle çalışmalıyız. Bu sorunları aşarsak bütün konularda başarılı oluruz."

Reklam
Reklam