Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)Yeni Türk Ticaret Kanunu'na dair bilgilendirme toplantısı tertipledi.
BTSO'nun toplantı salonunda Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yasan ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Ungan katılımcılara Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında bilgi verdi.
Toplantıya Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, BTSO Genel Sekreteri Gökhan Önder Karaoğlu, Bayburtlu şirket yöneticileri ve temsilcileri, muhasebeciler ve mali müşavirler, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Toplantıdaki ilk sunumu Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yasan yaptı. Yasan 6102 sayılı "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) Getirdiği Yenilikler" hakkında bilgi verdi.
Yasan, Yeni TTK'nın getirdiği yeniliklerden 1999 yılında hazırlıklarına başlanan yeni kanunun yasalaşma süreci, kanuna yeni eklenen taşıma hukuku kitabı ve ticari işletme hukukundaki önemli değişiklikleri anlattı.
Yasan, ticaret şirketlerinin birleşmesi, bölünmesi, tür değiştirmesi, ticaret şirketlerinin kuruluşunda tedrici kuruluş sisteminin terk edilmesi, konu dışı işlem yasağının (ultra vires) kaldırılması, tek kişilik anonim veya limited şirket kurmanın mümkün olması, şirkete getirilebilecek sermaye türleri ve buna ilişkin yenilikler, taşınmazın şirkete sermaye olarak getirilmesi usulü, ön anonim şirket kavramı, ticaret şirketlerinin internet sitesi kurma yükümlülüğü, yeni kanunla gelen bağımsız denetçilik, denetçi türleri ve de ticari defterler ile bu defterlerin kanuna uygun tutulmamasından kaynaklanan hukuki ve cezai sorumluluk hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Ungan ise ticaret sicili, ticaret sicilinin özellikleri, tescil işlemleri, sicil müdürünün kararları, tescilin fonksiyonları ve yaptırımları, yeni TTK'nın nasıl uygulanacağı, Yeni Türk Ticaret Kanunu (YTTK) ile getirilen önemli yenilikler, ticari işletmenin devrinin tescil ve ilanı, tacir sıfatının doğduğu an, unvanın ve ticari işletmenin ticaret siciline tescil sorumluğu, elektronik merkezi ticaret sicili veri tabanı, ticaret sicili tüzüğü, tescil anının belirlenmesi, tescil talebinde bulanabilecek kişiler, tescil başvurusunun şekli, tescil işleminin gerçekleştirilmesi gereken süre, değişikliklerin tescil edilmesi, ticaret sicili müdürünün inceleme görevi, geçici tescil, tescile davet ve ceza, ticaret sicili müdürlüğüne verilecek kararlara itiraz edilmesi, ticaret sicili kayıtlarının tutulması ve incelenmesi, tescil edilecek hususların ilan edilmesi zorunluluğu, tescil ve ilanın üçüncü kişilere etkisi, gerçeğe aykırı beyanda bulunmak, ticaret unvanının seçilmesi ve kullanılması, merkezleri Türkiye'de veya Türkiye dışında bulunan şubelerin tescil ve ilan edilmesi, kanuna aykırı işlemi ihbar yükümlülüğü, tescil edilen unvanın sağladığı haklar, işletme adının tescili, acentenin sözleşme yapma yetkisi, birleşme sonrası devrolan şirketin terkini, tasfiye halinde bulunan şirketin birleşmeye katılması, sermayesini belli oranda yitiren veya borca batık şirketin birleşme işlemi, birleşmeyle ilgili belgelerin incelemeye alınması, birleşmenin tescil ve ilanı, birleşmede alacaklıların korunması, bölünmeyle ilgili hususlar, tür değişikliği, denkleştirme akçesi, şirketin ticari işletmeyle birleşmesi veya ticari işletmenin şirkete dönüştürülmesi, teşebbüsün sermaye şirketinde sahip olduğu pay oranlarının tescil ve ilanı, hâkimiyet sözleşmesinin tescil ve ilanı, kolektif şirketin tescil ve ilanı, kayyım atanmasının tescili, sona ermenin tescil ve ilanı, ortağın çıkarılmasının tescil ve ilanı, tasfiye memurlarının ve tasfiye kararlarının tescil ve ilanı, anonim şirketin tescil ve ilanı ve ilgili hususlar, nakdi sermaye ile ilgili hususlar, genel kurulun tescil ve ilanı ve ilgili hususlar, pay bedelleri, pay senetleri, finansal tablonun ilan edilmesi, limited şirket sözleşmesinin değiştirilmesi, , limited şirket hisse devirlerinin tescili, müdürlerden en az birinin Türkiye'de ikamet etmesi, müdürlerin temsil ve yetkileri, denetçi ve işlem denetçisi, limited şirketin kuruluşuna itiraz, donatma iştiraki, gemi müdürü, internet sitesi zorunluluğu, güvenli elektronik imza, elektronik ortamda Genel Kurul ile Yönetim ve Müdürler Kurulu toplantısı, yabancı şirketlerin Türkiye'de açacağı şubeler, taşınmazların sermaye olarak konulması, YTTK'da düzenlenen suçlar ve cezaları konularında bilgiler verdi.
BTSO Başkanı Yumak ise bilgilendirmeyi yapan Öğrt. Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yasan'a ve ETSO genel sekreteri Ungan'an teşekkür ederek " Bu toplantıdaki sunumlar muhasebeci ağırlıklı ve ticaret sicili ağırlıklı bir sunumdu. Yeni TTK'nın kalınlığı bizi korkutmasın. Yeni kanun bazı şeyleri daha özet hale getirmiş. Birçok arkadaş zaten yeni kanun hakkında bilgi sahip olmuş durumda. Benim sizden isteğim bu geçiş sürecinde, intibak döneminde muhasebecilerimiz güçlü işbirliği oluşturur da aynı konuya yoğunlaşırsak çok büyük sorun yaşamadan bu süreci kolayca geçebiliriz."diye konuştu.
Daha sonra BTSO Başkanı Yumak tarafından Öğrt. Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yasan'a ve ETSO genel sekreteri Ungan'a plaket takdim edildi.
Diğer yandan Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Bayburt Temsilciliği ise Eğitim Değerlendirme Formu ile bir anket yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz