Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nce kuş türlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmada Türkiye'deki 470 kuş türünden 50'sinin Bayburt kent merkezinde yaşadığı belirlendi.
Eğitim Fakültesi İlköğretim Fen Bilgisi Öğretim Görevlisi Abdurrahman Sefalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılı sonunda başladıkları çalışma ile kentte bulunan kuş türlerini araştırdıklarını söyledi.
Çalışmalarını şimdilik sadece şehir merkezinde sürdürdüklerini ve amaçlarının Bayburt'ta yayılış gösteren kuşları tespit edip halkı bilinçlendirmek olduğunu ifade eden Sefalı,"Henüz dağlarda ya da merkezden uzakta kuş gözlemciliği yapmadık. Buna rağmen farklı kuş türlerini şehir merkezinde görmemiz bizi oldukça sevindirdi" dedi.
Çalışmada fotoğraflama yöntemini kullandıklarını ve bu fotoğrafları bir kitapta toplamayı düşündüklerini dile getiren Sefalı, şunları belirtti:
"Eğer şehir merkezinden biraz uzaklaşıp dağlarda ya da köylerde kuş gözlemciliğine devam edersek bu çalışmalarımızı bir kitapta toplayıp halkımıza göstermek istiyoruz. Bayburt'ta ne kadar güzel kuşların olduğunu insanların görmesini, öğrenmesini istiyoruz. Kuşlar oldukça hassas, çevreye karşı aşırı duyarlı canlılar. Bu da Bayburt'un doğasının temizliğini gösteriyor. İlimizden geçen Çoruh Nehri özellikle göçmen kuşlar için dinlenme ve beslenme alanı."
Hava ve çevre temizliğinin de kuş türlerinin fazla olmasında etkili olduğunu dile getiren Sefalı, "Ülkemizdeki yaklaşık 470 kuş türünden 50'sinin Bayburt kent merkezinde yaşadığını belirledik. Bu oldukça güzel bir rakam, küçük ilimizde bu kadar fazla kuş türünün görülmesi bizi gerçekten çok mutlu etti. Bayburt Kalesi'ne çıktığınızda bile 20 farklı kuş türünü görebilmeniz mümkün" diye konuştu.
Bayburt'ta yerli ve göçmen kuş türlerinin olduğunu söyleyen Sefalı, "Mesela sonbahar mevsimine doğru Çoruh Nehri çevresinde daha önce görmediğiniz kuş türlerini görebiliriz. Bu kuş türlerinin bazılarının ilkbaharda olmadığını ya da kışın olmayan türlerin ilkbaharda geldiğini fark edersiniz" dedi.
-"Türlerin teşhisi zor"-
Sefalı, çalışmayı iki öğrencisi ile yürüttüğünü dile getirerek, " Ancak ortaya güzel şeyler çıkmaya başlarsa valilik çalışmaya destek verecek. Kuş türü sayısını arttırırsak, araştırmalarımızı yoğunlaştırırsak valilikten destek alabileceğimiz tarafımıza bildirildi" diye konuştu.
Kuş türlerinin teşhisinin zor olduğunu söyleyen Sefalı, "Kuşlar yavruyken renkleri farklı, dişi ya da erkeğin rengi farklı, mevsimsel olarak renk değiştirebiliyorlar. Bundan dolayı zaman zaman teşhis, tespit edemediğimiz türler oluyor. Bunun için Niğde Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş Hocamızdan yardım alıyoruz" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz