Baydarol: 2012 çok parlak olmayacak

Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan krizden dolayı Türkiye’nin önümüzdeki yıl çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Avrupa...

Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan krizden dolayı Türkiye’nin önümüzdeki yıl çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Avrupa Birliği Uzmanı Dr. Can Baydarol, “Maalesef 2012 pozitif bir yıl olmaz. Bırakın 2012’yi önümüzdeki 10 yıl bile çok pozitif olmayabilir” dedi.
Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) iş adamlarını bilgilendirmek amacıyla düzenlediği “Bilgi Güçtür” toplantıları kapsamında Avrupa Birliği Uzmanı Dr. Can Baydarol’u konuk etti.
“9 Aralık Zirvesi Sonrasında AB’nin Geleceği Tartışmaları ve Türkiye’ye olası Yansımaları” konulu toplantının açılış konuşmasını yapan Çukurova GİAD Başkanı Hakan Çelik, “Yeni bir yıla hazırlandığımız şu günlerde hedeflerimize yönelik planlamalar yapıyoruz. Yaşadığımız yılın muhasebesini yaparken, gelecek yılın nasıl geçeceğini değerlendiriyoruz. Ancak son dönemin gündemine yetişebilmekte gerçekten zorlanıyoruz. Küreselleşme kapsamında özellikle büyük ekonomilerdeki iniş ve çıkışlar küçük işletmeleri bile derinden etkiliyor. Böyle bir dünyada bünyesinde yer almak istediğimiz Avrupa Birliği’nde bu ay içerisinde kritik bir gün yaşandı. 9 Aralık Zirvesi ne anlama geliyor? AB krizi hangi şiddetle yaşayacak? Zirve, Türkiye’nin üyelik durumuna nasıl etki edecek? Daha da önemlisi, ihracatının yaklaşık yarısını Avrupa Birliği Ülkelerine gerçekleştiren Türkiye AB’nin durgunluk ve krizinden nasıl etkilenecek? Bölgemizin ihracatının yüzde 55’inin AB Ülkelerine yönelik olduğunu söylersek konunun bizler için de ne kadar önemli olacağını görmüş olacağız” dedi.

Reklam
Reklam

YENİ PAZARLAR ARAMALIYIZ
Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 45’inin Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiğine dikkat çeken "Bilge Adamlar Stratejik Araştırma Merkezi " Avrupa Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Dr. Can Baydarol ise 2012 yılının Türkiye açısından çok dikkat edilmesi gereken bir yıl olacağına işaret etti.
Baydarol, “Çünkü Avrupa’daki ülkeler kemer sıkacak. Buna bağlı olarak da ekonomilerinde ciddi bir durgunluk bekleniyor. Eğer bizim tek ihracat bağlantımız Avrupa ise hiç vakit kaybetmeden yarın alternatif pazarlar aramaya başlamalıyız. Avrupa ülkelerine yine ihracatımız olur ama artmasa da düşme riski var” görüşünü dile getirdi.
Dr. Baydarol, daha sonra şöyle devam etti: “İhracatçılarımız Avrupa ülkelerinin dışında başka ülkelerde arayışlara girmeli. Hem de vakit kaybetmeden. Alternatif pazar ise Afrika ve Rusya’dır. Çünkü Rusya bu yıl itibariyle Dünya Ticaret Örgütünün parçası olmak üzeredir. 750 sayfalık Rusya’nın vereceği imtiyazları imzaladılar. Dolayısıyla acilen işadamlarımız Rusya pazarını araştırmaya ilgi alanları dahilinde başlamalılar.” İşadamlarının sorularını da yanıtlayan AB Uzmanı Dr.Can Baydarol, “Maalesef 2012 yılı Türkiye için pozitif bir yıl olmaz. Bırakın 2012’yi hatta önümüzdeki 10 yıl bile çok pozitif olmayabilir” dedi.
Türkiye AB ilişkilerini AB’nin ilk oluşma sürecinden günümüze kadar “İnce doğraması asla tamamlanamayacak bir inşaat işine” de benzeten Avrupa Birliği Uzmanı Dr.Can Baydarol, “Her seferinde o doğramanın bazı yerleri hiç de iyi planlanmıyor. Binanın bitmesine yakın ‘yok yok iki kat daha çıkalım’ kararları alınmaktadır. Bunun sonucu da binanın çökme tehlikesiyle atılan temelleri, çatıyı taşıyamayacak bir hantallığa ulaştığı yapıyı gösteriyor aslında” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz