Baydemir Kamu Spotu Yönetmenliği Yaptı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, '2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun' kampanyası çerçevesinde yapılan...

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, '2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun' kampanyası çerçevesinde yapılan kamu spotunun yönetmenliğini yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile birlikte çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, '2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun' kampanyası çerçevesinde basın açıklaması düzenledi. Basın toplantısı öncesi 45 saniyelik bir kamu spotu gösterilirken, Baydemir, kamu spotunun yönetmenliğini kendisinin yaptığını ancak çekimlerini kendisinin yapmadığını söyledi. Baydemir, yapılan gösterimin ardından Diyarbakır surlarının Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) listesine alınması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade etti. Surların UNESCO'ya girmesinin istihdamı ve ön yargıların yıkılmasını beraberinde getireceğini kaydeden Baydemir, Diyarbakır surlarına dokunmanın barışa dokunmak anlamına geldiğini dile getirdi. Kendilerinin burada barışın çabasını ortaya koyduklarını aktaran Baydemir, "2012 yılının Ocak ayında Cumhurbaşkanı ile başlayan süreç bir hareketliliği getirdi ve bu günlerde kritik bir sürece geldi. 2013 yılı Diyarbakır surları yılı ilan edilirse 2014 yılında Diyarbakır UNESCO kültürel miras listesine girmeyi başaracaktır. Ama burada gecikme olursa bu 2015, 2016 belki de 2017’yi bulacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

"45 SANİYELİK FİLMİ YAYINLAYIN"

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından kabul edilen '2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun' kamu spotunun yönetmenliğini yapan Baydemir, kamu spotu filminin yayınlanması için ricada bulunarak, "Buradaki yerel ve ulusal kanallardan istirhamım bu 45 saniyelik filmi sürekli yayınlasınlar. Laf aramızda metin yazarlığını Naci Sapan yaptı, yönetmenliğini de ben yaptım, bir tek görüntüyü ben çekmedim" diye konuştu. Baydemir, Diyarbakır’a karşı borçlu olduklarını ve Diyarbakır’ı şaha kaldırmanın herkesin boynunun borcu olması gerektiğini belirtti. Yapılan bu kampanyada siyasetin bir parçanın bulunmadığını bildiren Baydemir, UNESCO'ya girebilmenin bütün teknik alt yapısını hazırladıklarını ve hiçbir engelin bulunmadığını vurguladı. Şu anda o sürece başvurmanın önünde herhangi bir engelin kalmadığını aktaran Baydemir, Bakanlığın bunu listeye alması ve bunun mücadelesini vermesinin, kente kaynakların girmesi ve surların restorasyonunun yapılması anlamına geldiğini söyledi.

Reklam
Reklam

“DÜNYADA BENİM NAZARIMDA KENT YOKTUR Kİ DİYARBAKIR İLE BOY ÖLÇÜŞSÜN”

Baydemir dünyada Diyarbakır ile boy ölçüşecek hiçbir kentin olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Çin seddinden Washington’a, İskandinavya ülkelerinden Kudüs’e kadar birçok yer gezdim. Her bir kent kendine dair bir kimliktir ama açık söylüyorum dünyada benim nazarımda kent yoktur ki Diyarbakır ile boy ölçüşsün. Bu mistizmi başka bir kentte görmek mümkün değildir. Vallahi, billahi, tillahi bu bereketi başka bir kentte görmek mümkün değildir. Neredeyse yüz yıldır, dünyanın hangi kentinin başına böyle bir bela gelseydi o kentin insanları bambaşka biri olurlardı. Şükürler olsun rabbime bu kent ne kadar kadim ise bu kentin insanları da o kadar o kadim kültürden beslenmişler. 30 yıldır kesintisiz bir savaş var bu kentte ama bu kentin insanları onurlu dimdik, avuç açmadı kimseye. Bu yüzden bu kentin surlarını, camisini, kiliseyi, hanlarını hamamlarını dünya kültür mirasına taşımak gibi bir ödevimiz var diye düşünüyorum. Bir gün gelecek belki ben burada olmayabilirim, ben yaşamıyor olabilirim ama bir gün Diyarbakır surları Çin seddinden 2 katı turisti ve misafiri ağırlayacak. Rabbime nasıl inanıyorsam bu söylediğime de o kadar inanıyorum. Biz varlık içerisinde yoksulluğu yaşıyoruz, yada varlık içinde yoksulluğu yaşattılar. Şimdi aslında biz yoksulluk kefenini yırtmaya çalışıyoruz ve bu kefeni yırtma hepimizin ödevidir.”

Reklam
Reklam

Yapılan basın toplantısının ardından Baydemir, konu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini ve bu çalışmaları Bakan Ertuğrul Günay’a sunacaklarını, Bakanlıktan da bununla ilgili destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: