Baydemir: "bu Coğrafya Şifa Yeridir"

1.Uluslararası Diyarbakır Sağlık Turizmi Kongresi'nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bu coğrafyanın Hekimi Lokman'ın...

1.Uluslararası Diyarbakır Sağlık Turizmi Kongresi'nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bu coğrafyanın Hekimi Lokman'ın coğrafyası olduğunu hatırlatarak, "Coğrafyamız sağlık şifa coğrafyasıdır. Mezopotamya uygarlığında pek çok coğrafyaya altyapı oluşturmuştur. Buranın bitkileri, alimleri, hekimleri şifa dağıtmıştır. Diyarbakır tekrar bu geçmişini yakalayacak umudunu ve heyecanını duyuyorum" dedi.

Ortadoğu Sağlık Turizmi Konseyi (Orsakon) tarafından 1. Uluslararası Diyarbakır Sağlık Turizmi Kongresi başladı. Dedeman Otel'de yapılan kongreye Yemen Turizm Bakanı Motahar Taqi, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Mine Lök Beyaz, Mehmet Hamzaoğlulları, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Orsakon Genel Başkanı Op. Dr. Esin Tan ve çok sayıda sağlık sektörü çalışanları katıldı. Kongrenin açılış konuşmalarında Dicle Üniversitesi Rektörü Jale Saraç Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne bağlı hastanelerin kapasitesi ve gelişimine ilişkin bir sunum yaptı. Saraç, üniversite hastanelerine bölgeden ve yurt dışından hastaların geldiğini belirtti. Saraç, hastanenin akredite olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Diyarbakır'ı planlarken Ortadoğu coğrafyasının tümünün kültür, sanat, ticaret ve turizm merkezi olarak planladıklarını belirterek, attıkları her adımda bunu bir düstur olarak gördüklerini söyledi. Düzenlenen Sağlık Turizmi Konferansı'nın Diyarbakır'ın ekonomik ve sosyal kalkınmasına, sağlık alt yapısının iyileştirilmesine katkı sunacağına inandığı için burada olduğunu belirten Baydemir, "Kentimiz Diyarbakır bütün coğrafyasına ev sahipliği yapma arzusunu, gayretini bugün bu kongrede bir kez daha ilan ediyor" dedi. Kongrenin aynı zamanda sahip olunan kültürel hazinenin daha hızlı daha seri bir şekilde turizm potansiyeline kavuşturulmasını, hak etmiş olduğu ilgiyi görme sürecine hız katacağına inandığını belirten Baydemir, Çermik'teki termal hazinenin kent ve bölge yaşamına sağlık turizmine katılması sürecini hızlandırılmasını temenni etti. Çocukluğunda şifayı Çermik'te bulduğunu Çermik'in yardıma ve dayanışmaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Baydemir, "İnancım o ki Türkiye'nin en kaliteli ve en şifalı sularından bir tanesidir" dedi.

Reklam
Reklam

Her şeyin başı sağlık olduğunu vurgulayan Baydemir, insanın iyilik halini yitirip hasta haline dönüşmediği müddetçe bu sözün farkına varamadığını söyledi. "Eğer her şeyin başı sağlık ise o zaman onurlu bir yaşamın olmazsa olması da sıhhattir, sağlıktır" diyen Baydemir, bu coğrafyanın Hekimi Lokman'ın coğrafyası olduğunu hatırlatarak, "Coğrafyamız sağlık şifa coğrafyasıdır. Mezopotamya uygarlığında pek çok coğrafyaya alt yapı oluşturmuştur. Buranın bitkileri, alimleri, hekimleri şifa dağıtmıştır. Diyarbakır tekrar bu geçmişini yakalayacak umudunu ve heyecanını duyuyorum" dedi.

"SAĞLIK İLİŞKİSİ MÜŞTERİ İLİŞKİSİ OLMAMALI"

"Sağlık temel bir insan hakkıdır. Sağlık ile yurttaş ilişkisi hastane ile hekim ilişkisi müşteri ilişkisi olmamalıdır" diyen Baydemir, müşteri ilişkisi olması halinde parası olmayanın şifadan ve sıhhatten nasibini alamayabileceğini söyledi. Baydemir, "Bir yandan Diyarbakır'ı bütün uluslararası şifa merkezi haline dönüştürme çabasını güderken öte yandan da maddi imkanı olmayanların ücretsiz sağlık hizmetinden istifade etmesini mutlaka ama mutlaka garanti altına almamız gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"20 KM'LİK HALKADA SITMA YOK"

Yerel yöneticilerin sağlıklı bir çevre, temiz içme suyu ve hasta olmayacak bir zemin yaratma gibi bir sorumluluğu bulunduğunu belirten Baydemir, "Göreve geldiğimde Türkiye'de görülen sıtma vakalarını gösteren bir tablo önüme gelmişti. Diyarbakır tüm Türkiye'de görülen sıtma vakalarının yüzde ellisini yaşıyordu. Rabbime şükürler olsun ki bugün 20 kilometrelik bir halka içerisinde tek bir sıtma vakası yok" dedi.

Kendisine yönelik bir eleştiriden de söz eden Baydemir, "8-9 yıllık zaman dilimi içerisinde eczanelerimiz kimi ilaçları satamadıkları için bana eleştiri yöneltiyorlar. Çünkü artık tifo için, brusella için ilaç satılmıyor ve satılmadığı için de elde kalıyor. Ondan dolayı da bana eleştiri var. Ben bundan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

Baydemir, "Hasta etmeme" ve "hastayı iyileştirme" sürecini ticaretleştirmeme konusundaki hassasiyetine vurgu yaparak, sağlık altyapısındaki iyileştirmelerin sadece Diyarbakır için değil bölgede ve Irak'tan, İran'dan, Kürdistan bölgesinden şifa bulmak için gelen hasta sayısını katlayacağını söyledi.

Reklam
Reklam

VALİ TOPRAK: "YATAK KAPASİTESİ 2 BİN'E ÇIKARTILACAK"

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise Diyarbakır'da son dönemde verilen desteklerle sağlık sektörünün diğer illerle boy ölçüşür hale geldiğini söyledi. Sağlık turizminin salt hastane olarak anlamamak gerektiğini ifade eden Toprak, sağlık turizminin, inanç, termal, spa ve kültür turizmiyle de ilişkili olduğunu sözlerine ekledi. Diyarbakır'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki yatak kapasitesinin bin 500 olduğunu anımsatan Toprak, bunun 2 bin yatağa çıkartılacağını bildirdi. Önemli markaların özel hastanelerinin de Diyarbakır'a geldiğini belirten Toprak, bir buçuk yıl önce Diyarbakır'a karaciğer ve böbrek nakli için yetki verildiğini söyledi.

"SAĞLIK TURİZMİ DAHA KARLI"

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da Diyarbakır'a çeşitli dallarda 7 adet ihtisas hastanesinin kurulduğunu, üniversite bünyesinde fiziki anlamda ciddi yatırımlar yapıldığını belirtti. Turizm envanterinin çok güçlü olduğu Diyarbakır'da bu değerlerin korunarak öne çıkması için restorasyon çalışmalarına ödenek ayrıldığını söyledi. Turizm sektörünün en hızlı gelişen pazar olduğunu ifade eden Ensarioğlu, 2011 yılı içerisinde sağlık turizminin 65 milyon dolar gelir sağladığını ifade etti. Sağlık turizminde daha yüksek harcama yapıldığını belirten Ensarioğlu, turistik amaçlı gezilerde kişi başına düşen gelirin 500 dolar iken sağlık amaçlı gelenlerde ise kişi başına 2 bin 500 dolar düştüğünü belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz