Baydemir: "Ya özgürlük ya zindan"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Osman Baydemir, "Politik arkadaşlarımız ya bizim aramıza katılacaklar ya da biz seçilmişler zindana gidecekler. Bunun başka yolu yok" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir beraberindeki Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu ve meclis üyeleriyle birlikte tutuklanıp koltukları boşalan belediye ve kurumları ziyaret ederek çalışanlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

‘Ya özgürlük ya zindan’

Baydemir, Baran, Kurbanoğlu ve belediye meclis üyeleri ilk önce Bağlar Belediyesi’nde sabah kahvaltısında bir araya gelerek gelişmeleri değerlendirdi. Ardından tutuklananlar arasında bulunan DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı için DİSKİ Genel Müdürlüğü’ne geçildi. Burada bir konuşma yapan Baydemir, “DİSKİ Genel Müdürlüğü iftiharımızdır. Genel Müdürümüz Yaşar Sarı da bu kentin çok değerli bir hizmetkarı ve belediyemizin çok değerli bir bürokratıdır” dedi. Baydemir, DİSKİ’nin cumhuriyet tarihinden bu yana görmediği altyapı hizmetlerini Diyarbakır’a getirdiğini söyledi. Baydemir, “DİSKİ’nin 1989 yılından bugüne kadar yaptığı hizmetler cumhuriyetin kurulduğundan bu yana yapılan hizmetlerin üç katıdır” diye konuştu. Baydemir, “Daha açık bir ifade ile bir zulümle karşı karşıyayız. Böyle bir zulme karşı hizmetle, hizmeti yükseltmekle, miskali zerre kadar açık bırakmayarak karşılık vereceğiz. Başarılı olarak karşılık vereceğiz. Ya onlar dışarı çıkacaklar ya da biz onların yanına gideceğiz. Ya özgürlük ya zindan” dedi.

Reklam
Reklam

Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu da, DİSKİ Genel Müdürü Sarı’nın başarılarından dolayı tutuklandığını ifade ederek bu hukuk dışı uygulamadan dolayı DİSKİ personeline “geçmiş olsun” dileklerini iletti.

Baran: siyasal mücadele darbe yedi

Baydemir ve beraberindekiler daha sonra Kayapınar Belediyesi’ne geçtiler. Burada 12.00’a kadar iş bırakma eylemi yapan belediye çalışanları tarafından “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları eşliğinde karşılandılar. Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, operasyonu ve tutuklamaları şu sözlerle değerlendirdi: “Bu operasyon Kürtlerin siyasal mücadelelerine bir darbe olmuştur. Yaptığımız başarılı çalışmalara da bir darbedir. Özgür ve demokratik belediyecilik modeline de bir darbedir.”

Ya aramıza katılacaklar ya da biz zındana gideceğiz

Kayapınar Belediyesi önünde belediye çalışanlarına hitap eden Baydemir, “Dünyanın önemli bir kesiminin de gözlerini kapattığı, kulaklarını kapattığı bir zulmü yaşıyoruz. Çok açık ve net söylüyorum, bu zulmün bir nedeni de yürütmüş olduğumuz ve başarmış olduğumuz alternatif belediyeciliktir. Başarmış olduğumuz ve yükseltmiş olduğumuz hizmet kalitesidir. Belediye başkanlarımız ve bütün partili arkadaşlarımız, politik arkadaşlarımız ya bizim aramıza katılacaklar ya da biz seçilmişler zindana gidecekler. Bunun başka yolu yok” dedi.

Reklam
Reklam

Yolsuzluktan değil, barışı istedikleri için tutuklandılar

Sözleri sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganları le kesilen Baydemir sözlerini şöyle sürdürdü: “En önemli beklentilerimizden bir tanesi koşullar ne olursa olsun, hizmeti yükseltmektir. Kayapınar belediyemizin, Büyükşehir, Yenişehir, Sur ve Bağlar belediyemizin alabileceği en büyük intikam başarmaktır. Hizmeti yükseltmektir.”

Tutuklanan belediye başkanlarının özgürlük, eşitlik, adalet, barış gibi ulvi kavramlardan ve çabalardan dolayı içerde olduklarını ifade eden Baydemir, “Onlar gibi, Ankara'dakilerin, İstanbul'dakilerin yaptığı gibi yolsuzluktan dolayı içerde değildirler. Özgürlük arayışından dolayı içerdedirler” dedi.

Baydemir ve beraberindeki ilçe belediye başkanları Baran ve Kurbanoğlu ile belediye meclis üyeleri, İHD Diyarbakır Şubesi’ni de ziyaret ederek İHD Genel Başkıan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’in tutuklanmasından ötürü duydukları üzüntüleri ilettiler. Kendisi de bir dönem İHD Şube Başkanlığı yapmış olan Baydemir, “1995’li yıllarda bile bu denli bir pervasızlık olmadı. Bu olay insan hakları mücadelesini geriletme, İHD’nin performansını düşürmek içindir” dedi. İnsan hakları ve özgürlüklerin bu operasyonu gerçekleştirenlere bir gün lazım olacağını ifade eden Baydemir, “Gün gelecek onlar da hukuk ve adalet talebinde bulunacaklardır. İçerde de olsak, dışarda da olsak yanınızda olacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Adım adım polis devletine

Baydemir Sur Belediyesi’ne yaptığı destek ziyaretinde kendisi hakkında 301. maddeden açılan soruşturma ile ilgili olarak da, “Tek bir kelime ile hayırlı olsun. Mevzu benim hakkımda açılan bir soruşturma mevzusu değildir, mevzu benim vermiş olduğum yanıtlar değildir. Mevzu bir zulümdür. Bir zulüm var şu anda. 1994'teki zulüm tekrarlanıyor. O fotoğrafa bakmak lazım, bir başka fotoğrafa daha bakmak lazım. İnsanlık bir kez daha yerde sürükleniyor. Açık söylüyorum Türkiye halkına Türk halkına seslenmek gerekiyor, susma sustukça sıra sana gelecek. Bu kentin bütün dindarları, bütün laikleri, bütün sosyalistleri, bütün liberalleri bu zulüm hepimizedir. Ne olursak olalım, fikrimiz ne olursa olsun bu zulüm hepimizedir. Yarın bir başkasının kapısı çalınacak. Adım adım polis devletine doğru gidiyoruz. Hiç kimse bunu açalım maçılımla da izah edemez. Artık hiç kimse bizi kandıramaz biz bunu kabul etmiyoruz” diye konuştu. Baydemir beraberindeki ilçe belediye başkanları ile birlikte BDP Diyarbakır İl Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Reklam
Reklam