Baydemir'den Avusturya'ya eleştiri

VİYANA (İHA) - Avusturya'nın başkenti Viyana'da temaslarda bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Avusturya'nın Ilısu Barajı Projesi'ne destek vermesini eleştirerek, projeyle tarihi Hasankeyf kentinin sular altında kalacağını ve büyük bir göç yaşanacağını savundu.

Avrupa Sosyalist Yerel ve Bölgesel Yönetim Temsilcileri Birliği tarafından 6-7 Temmuz tarihlerinde Viyana'da gerçekleştirilen "Kuşaklararası Dayanışma" konulu konferansa katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ulusal Parlamento'da siyasi partilerin temsilcileriyle de görüştü.

Reklam
Reklam

Avusturya Ulusal Meclis Başkanı Eva Glawischnig'in davetlisi olarak parlamentoyu ziyaret eden Baydemir, Ilısu Barajı Projesi'nin bölgeye felaket getireceğini savunarak, baraj projesinin "dünya kültür mirasının yok edilmesi" anlamına geldiğini iddia etti. Projeyle tarihi Hasankeyf kentinin sular altında kalacağını söyleyen Baydemir, Dicle Nehri üzerinde yapılacak barajın büyük bir göçe yol açacağını öne sürdü. Baydemir, "Hasankeyf Avusturya'da olmuş olsaydı böyle bir proje kesinlikle düşünülemezdi. Projeyle doğacak göçün Diyarbakır'ı felce uğratmasından korkuyoruz" dedi.

Baraj projesini 230 milyon euroya finanse eden BA-CA bankasına da çağrıda bulunan Baydemir, "Hala geç değil" diyerek bankanın finans desteğini çekmesini istedi. BA-CA'nın da İsviçre'nin Zürcher Kantonalbank (ZKB) bankası gibi projeden çekilmesini beklediklerini belirten Baydemir, Almanya, Avusturya ve İsviçre tarafından desteklenen projenin inşasıyla ilgili olarak, "Bu projeden sorumlu olanların neye destek verdiğini bilmediğine inanıyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam