Baydemir’den büyük daire eleştirisi

Avrupa’nın en büyük Alçı Entegre Tesisi KARLİS’i memleketi Diyarbakır’da kuran Karavil Grubu, Doğan Düğün Salonu’nda firmasının tanıtım yemeğini gerçekleştirdi.

Diyarbakır’da önemli bir istihdam alanı yaratacak olan Karavil Grubu’na ait Alçı Entegre Tesisi’nin tanıtım yemeğinde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 200-300 metrekarelik ev yapımını eleştirerek, bu israftan kaçınmak için 60-80 metrekarelik stüdyo tipi daireler yapılması gerektiğini söyledi.
Avrupa’nın en büyük Alçı Entegre Tesisi KARLİS’i memleketi Diyarbakır’da kuran Karavil Grubu, Doğan Düğün Salonu’nda firmasının tanıtım yemeğini gerçekleştirdi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Raif Türk, Karavil Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Karavil ve yönetim kurulu ile iş çevresinin önemli isimleri katıldı.
**Yan sanayi gelişecek**
Karavil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Karavil yaptığı konuşmada, grup olarak çevreye ve teknolojiye büyük önem verdiklerini, Alçı Entegre Tesisi’nin Alman ve İtalyanların son teknolojisi ile donatıldığını söyledi. Özellikle Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini kaydeden Karavil, kaliteye önem verdiklerini, çalışanlarına Alman ekipleri tarafından 1 yıl boyunca eğitim verileceğini söyledi. KARİS’in yapıda dünya markası olmaya hazırlandığını kaydeden Karavil, tesislerin tamamlanmasıyla yan sanayi ile birlikte 1000 kişiye istihdam sağlanacağını söyledi. Karavil, “Karlis markamız yan sanayinin oluşumuyla katma değer sağlayacaktır. Demirciler çalışacak, lojistik gelişecek, tamirciler iş yapacak, küçük yan sanayi gelişecek, kağıt torba yan sanayi canlanacaktır. Organize sanayi bölgesinde hareketlilik sağlanacaktır” dedi. “Bir fabrikanın yapılışı diğer fabrikalara da hareketlilik kazandıracaktır” diyen Karavil, Diyarbakır’ın gelecekte sanayisi ile övüneceğini söyledi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, inşaat sektörünün bugünün, yakın ve uzak geleceğin en önemli sektörlerden biri olmaya devam edeceğini söyledi. Sadece alçı sektöründe değil, inşaat sektöründe kullanabilecek bütün materyallerin kentte üretileceği yakın bir gelecek umut ettiğini söyleyen Baydemir, bunun için anakent belediyesi olarak üzerlerine düşen her türlü sorumluluğun taahhüdünü verdiğini söyledi. “Kolları sıvamamızın zamanı gelmiştir” diye konuşan Baydemir, “Hazır yanıbaşımızda başarılı bir model varken bunun üzerine yenilerini inşa etmemiz gerekir” dedi.
**Stüdyo konutlara ihtiyacımız var**
Yapı sektörü ile ilgili bir sıkıntıyı dile getiren Baydemir, kentte 200, 300 metrekarelik çok büyük konutlar inşa edildiğini söyleyerek, “Bu israftır. Aynı zamanda pahalıdır. Yurttaşlarımızın alım gücü yetmiyor. Diyarbakır aynı zamanda çekirdek aile sayısının da arttığı bir kenttir. Dolayısıyla bizim aynı zamanda 80, 60 metrekarelik, stüdyo tipi konutlara da ihtiyacımız var” dedi. Baydemir, girişimcilik, yatırımcılık konularının bir kez daha tartışılmasının gerekliliğine işaret etti. “Girişimcilik nedir? Yatırımcılık nedir? İstihdam alanı sağlamak nedir?” diye soran Baydemir, “Başını alıp giden arsa satıcılığı meselesine bir neşter vurmamızın zamanı gelmiştir. Bu tablo bizim açımızdan kabul edilemezdir. Bu süreçle elimizden geldiğince mücadele edeceğiz” dedi.
**Arsalar alanın elinde patlayacak**
Karacadağ’ın eteklerine kadar, 20 kilometrenin çok dışındaki tarımsal nitelikteki alanların başını alıp gittiğini ifade eden Baydemir şöyle devam etti: “Bu arsalar alanın elinde patlayacak. Açık ve net söylüyorum. Kim beni eleştiriyorsa eleştirsin. Neden bunları söylüyorum. Çalışabilen nüfusun yarısının işsiz olduğu bir kentte fabrika yapmak varken, istihdam alanı yaratmak varken, bu kaynağı bu şekilde değerlendirmek ne akıl kârıdır, ne de vicdan kârıdır. Bana söylenenler kadarıyla, anladığım kadarıyla bu konuda şebekeler oluşmuş. Bu sürece müdahale edeceğiz. Bundan herkesin haberi olsun.”
Baydemir, şu an inşaat sektörü içinde imara açık alanlarda arsa satın alma ve bunun inşaatını yapma işinin yaygın olduğuna dikkat çekerek, yap-satçılık yapan firmaların arsaları pahalıya almazsa fiyatların daha makul seviyeye çekileceğini söyledi. Baydemir, “Bu bir arz ve talep meselesidir. Bir müddet almayın. Bir müddet almazsanız onu daha makul, daha vicdani bir seviyeye çekme şansımız olacaktır” diye konuştu.
Baydemir, “Ben alçıyı bugüne kadar alçı olarak biliyordum, meğerse bu alçının da çok çeşitli boyutları varmış” devam ettiği konuşmasını, “Niha ji min re bêjin Başkan alçi çi ye?/Bi xwedê ez ê bêjim kuro lawo fena çortan e hema hertişt jê çêdibe/Şimdi bana Başkan alçı nedir diye sorarlarsa, onlara çökelekten her şey olur diyeceğim” diyerek bitirdi.
**Sinerji büyüyecek**
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu ise, inşaat sektörünün en çok istihdamın yapıldığı, kendisi ile birlikte birçok sektörü tetikleyen lokomotif bir sektör olduğunu söyledi. Ensarioğlu, herkesin, “yatırımcı gelir mi?” diye sorduğu bir zamanda Karavil Grubu’nun bu önemli yatırımı ile girişimcilere büyük destek ve cesaret verdiğini söyledi.
Vali Mustafa Toprak da, Karavil Grubu’na kentte yarattığı bu önemli yatırımdan dolayı teşekkür etti. Kentteki yatırımcı azlığına dikkat çeken Toprak, “Kimsenin yatırım yapmamasına rağmen büyük cesaretle böyle bir yatırım yaptığınız için iş arayan vatandaşlar adına teşekkür ederim” dedi. Karlis Alçı Entegre Tesisi’nde 1000 kişinin istihdam edilmesinin kentte önemli bir sinerji yaratacağını ifade eden Toprak, sanayicilere, esnafa, girişimcilere seslenerek, “Yatırımı öncelikle kendimiz ortaya koymasak başkaları yatırım yapmaz. Bu konuda önemli bir sinerji var. Bu sinerji daha da büyüyecektir” dedi.