Bayer'den Türk doktorlarına uygulamalı eğitim projesi

İSTANBUL (İHA) - Bayer İlaç firması 6 Kasım 2008 Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Türk doktorların yararına sunduğu ve Türkiye'de bir ilk olan "Eğitim Projesi"ni duyurdu.

100 yılı aşkın süredir insan sağlığına hizmet eden "daha iyi bir yaşam için bilim ve insan sağlığı için medikal ilerleme" ilkesini benimseyen Bayer'in Avrupa'da doktorların 10 yıldır yararlandıkları özel uzman eğitimlerini Türk doktorlarına sunuyor. Endo-Trainer eğitim programı; mide hastalıklarının teşhis ve tedavisinde önemli bir uygulama olan endoskopinin en az riskle gerçekleşmesini ve farklı hastalıkların tedavisinde kullanım yöntemlerini göstermeyi hedefliyor. Eğitim; Türk Gastroenteroloji Derneği ve Gastrointestinal Endoskopi Derneği ile birlikte Türk doktorlarına ücretsiz olarak sunulacak. Eğitim çalışmasının tüm doktorlara ulaştırılması hedefleniyor.

Reklam
Reklam

Bayer Schering Pharma, ülkemizde bir ilke imza atarak Avrupalı doktorların uzmanlık kazandıkları çok özel Erlangen Endo-Trainer eğitim modelini Türkiye'ye getiriyor ve Türk doktorlarının yararına sunuyor. İnsan maketinde gerçeğe uygun biyolojik dokularla gerçekleştirilen eğitimlerle doktorlar, daha fazla uygulama yaparak uzmanlaşma imkanı bulabilecek.. Eğitimlerin ilki "Endoskopik Cerrahi" uygulamalarını kapsayacak. Mide, kolon ve safra kesesine yönelik eğitimler, Gastrointestinal Endoskopi Derneği ve Türk Gastroenteroloji Derneği ile birlikte düzenlenmesi planlanıyor.

Toplantıda konuşma yapan Gastrointestinal Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Kalaycı, yeni projenin uygulama aşamaları ve hekimlere sağlayacağı fayda hakkında bilgiler verdi. Kalaycı "Endo-Trainer programı katılımcının bilmediği bir tekniği uygulamasını veya zaten yapmakta olduğu bir tekniği geliştirmesini sağlamaktadır. Eğitimin en önemli noktası seyrederek değil uygulayarak öğrenme fırsatı sunmasıdır. Benzer eğitimlerde bir uzman anlatır, katılımcılar izler ama burada hekimlere bizzat uygulama fırsatı verilmektedir. Özellikle endoskopi eğitimlerinde bunun önemi büyüktür." Şeklinde konuştu. Endo-Trainer programında insana en yakın biyolojik dokularla çalışıldığı için gerçekçi bir eğitim imkanı sunulduğunu belirten Kalaycı, endoskopi tekniklerini geliştirmek isteyen hekimler için programın büyük bir fırsatı olduğunu sözlerine ekledi. Kalaycı ayrıca verilecek olan eğitimlerle endoskopiyle yapılan cerrahi işlemlerin yaygınlaşmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.
Bayer Schering Pharma Primary Care Bölüm Yöneticisi Dr. Oğuz Mülazımoğlu da hasta sağlığı için medikal ilerlemeye önem verdiklerini, bu çerçevede tüm dünyada doktorların yanında olduklarını ve onların eğitimleri için yurtdışında da bu tür yenilikçi eğitimleri önemsediklerini belirtti. Mülazımoğlu "Bu modeller ilk defa 10 yıl önce Almanya'da kullanılmaya başlandı. Bu süre zarfında ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirildi ve bugüne kadar Avusturya, Fransa, Hollanda, İsviçre, İngiltere, İtalya, Avustralya, Portekiz, Kanada, Bulgaristan, Güney Afrika gibi çeşitli ülkelerde gerçekleştirildi. Bugün de Bayer olarak endo-trainer programını Türk doktorlarıyla buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. 2009 yılında planlanan en az 10 eğitimle Türkiye'deki tüm gastroenterologlara ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bilimsel eğitime destek vermeye devam edeceklerini ve Türkiye genelinde ihtiyaç duyulan her noktaya eğitimi götüreceklerini belirten Mülazımoğlu programın hedefini "endoskopi yapan ama mevcut endoskopi tekniklerini geliştirmek isteyen hekimlere destek olmak, endoskopiyi Türkiye'de yaygınlaştırmak ve geliştirmek" olarak açıkladı. Farklı uzmanlık alanlarına, farklı nitelikte modeller getirip, Endo Tur şeklinde eğitimi tüm Türkiye'ye yaymayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

-TÜRKİYE'DE İLK KEZ DOKTORLAR UYGULAYARAK ÖĞRENECEK

Gerçeğe uygun biyolojik dokular kullanılan Endo - Trainer modelinde. kullanılacak mide ve organlar anatomik sıralamaya uygun şekilde bir insan maketinin içinde bulunuyor, endoskop yutturularak, adeta bir endoskopi yapar gibi uygulama yapılabiliyor. İnsan anatomisine en yakın biyojenik organlar üzerinde yapılan çeşitli similasyonlar aracılığıyla birçok endoskopi tekniği için son derece gerçekçi bir eğitim imkânı sağlanıyorr. Her model üzerinde en fazla 10 hekimin çalışabildiği modellerde planlanan eğitimde; basit endoskopi, endoskopik hemostaz, polipektomi, bronkoskopi ve ERCP gibi önemli başlıklar bulunuyor. 14 Kasım 2008'de başlayacak eğitimler Adana'da yapılacak Gastroenteroloji Kongresi'nde verilecek. Eğitim çalışmasına160 gastroenterolog katılabilecek.

Reklam
Reklam