Bayi nasıl yazılır? Bayi mi bayii mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bayi sözcüğü Türkçede farklı ögelerle bir araya getirilerek birleşik kelime olarak ya da tek başına yaygın bir şekilde kullanılan ifadelerdendir. TDK tarafından herhangi bir ürünü ana firma adına satma yetkisi bulunan kimse, dükkan veya kuruluş olarak tanımlanan bayi sözcüğü Arapça kökenlidir. Bu da bayi doğru yazılışının kaç adet i sesiyle olduğunun araştırılmasına yol açar. TDK tarafından sunulan güncel açıklamalar ise bayi sözcüğünün yazılı dildeki doğru kullanımının belirtilmesini sağlar.

Türkçeye Arapçadan ödünçlenen ve farklı ögelerle bir araya getirilerek birleşik sözcük oluşturulmasını sağlayan ifadeler arasında bayi kelimesi öne çıkar. Bu kelimenin yazılı dildeki hatalı kullanımı ise genellikle son harfi olan i ünlüsüne ilişkindir. Bayi kelimesinin sonundaki i sesinin bir tane mi yoksa iki tane mi olduğu sıklıkla karıştırılır. Bu konudaki güncel bilgilerin öğrenilmesi için ise Türk Dil Kurumu çevrim içi sözlüğündeki açıklamalara göz atılmalıdır. Böylelikle bayi kelimesi hem tek başına kullanıldığında hem de çekim eki aldığında doğru bir şekilde yazılabilir.

Reklam
Reklam

Bayi nasıl yazılır?

Yabancı kökenli olup dilimize ödünçlenen sözcüklerin büyük bir kısmı ses değişikliğine uğrayarak Türkçe yazım kurallarına uyarlanmıştır. Bu nedenle özellikle Arapça, Farsça ve Fransızca gibi dillerden Türkçeye geçen sözcüklerin doğru yazılışları sıklıkla araştırılır. Bayi kelimesi de Arapça kökenli olup dilimize ödünçlenen ifadelerdendir. Bu kelime hem yazılı hem de sözlü dilde ve farklı alanlarda yaygın olarak kullanılır.

Birçok farklı sözcükle bir araya getirilerek birleşik kelime olarak da kullanılan bayi TDK güncel sözlüğünde kısa bir şekilde tanımlanır. Bu sözcüğün Türk Dil Kurumu çevrim içi sözlüğündeki tanımı herhangi bir ürünü ana firma adına satma yetkisi bulunan kimse, kuruluş veya dükkan şeklindedir. Yine bayi kelimesi TDK güncel sözlüğü kapsamında incelendiği zaman isim türünde olduğu görülen ifadelerdendir. Bu sözcüğün doğru yazılışı da hakkındaki diğer bilgiler gibi TDK kapsamındaki açıklamalar sayesinde öne çıkarılabilen hususlardandır.

“Bayi mi bayii mi?” sorusuna yanıt almaya çalışan kişilere ilgili sözcüğün sonunda yalnızca tek i sesi kullanılacak şekilde yazılması gerektiği söylenmelidir. TDK tarafından açıklanan güncel bilgilere göre bayi sözcüğü tek i ünlüsü ile yazılır. Bu kelimenin Türkçe yazım kurallarına uygun olarak kullanılması için de ilgili kurala uyulması gerekir. Aksi takdirde bayii kullanımı Türkçe yazım kurallarının ihlal edilmesine yol açar. Yapılan bu açıklamalar çerçevesinde doğru ve yanlış olan bayi yazımı sıralı olarak aşağıdaki gibi gösterilebilir:

Reklam
Reklam
  • Bayi (doğru kullanım)
  • Bayii (yanlış kullanım)

Bayi doğru yazılışı TDK’ye göre nasıldır?

İsim türündeki bir sözcük olan bayi günlük yaşamda sıklıkla kullanılır. Bu sözcüğün sonunda kaç adet i ünlüsünün olduğu ise bazı durumlarda unutulur. Ancak TDK kapsamındaki güncel bilgiler bayi sözcüğünün tek i ünlüsü ile yazıldığını doğrular. Yani bayi kelimesinin yazılı ve sözlü dildeki kullanımında sırasıyla b, a, y, i sesleri yer almalıdır.

Buna ek olarak bayi sözcüğünün herhangi bir ek aldığı zaman nasıl yazıldığı da karıştırılır. Türkçede tamlanan eki olarak bilinen -i bayi kelimesinin sonuna getirildiği zaman bu kelime bayisi şeklinde yazılmalıdır. Dolayısıyla bayi kelimesi tamlanan eki aldığında da bayii şeklinde yazılmamalıdır. Bununla birlikte -nin, -de, -den gibi çekim ekleri bayi kelimesinin sonuna eklenirken de ele alınan bu sözcüğün sonundaki i sesi yinelenmez. Bu kuralı destekleyen, bayi sözcüğü ile oluşturulan ve birleşik kelimeler arasında yer alan ifadeler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Reklam
Reklam
  • Alt bayi
  • Ana bayi
  • Başbayi
  • Tekel bayisi
  • Gazete bayisi
  • Tali bayi