Baykal 'dan "barış gücü" önerisi

Sisam - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ortadoğu'da kaos ve savaş ortamının şekillendiğini belirterek, Sosyalist Enternasyonal toplantısında Türkiye olarak Irak savaşında koalisyon güçleri arasında yer almamış tarafsız ülkelere dayalı bir barış gücünün devreye girmesini önereceklerini söyledi.

Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılmak üzere Yunanistan'ın Sisam Adası'na gelen Baykal, uluslararası kurumlardan daha etkin ve kararlı tavır beklediklerini dile getirdi.

Lübnan'a sıçrayan gelişmelerin gelecek dönemde Suriye ve İran'ı da içine almasından endişe duyduklarını dile getiren Baykal, "Bu çatışma, Ortadoğu'da yeni bir siyasi şekillenme arayan büyük güçleri umutlandırmaktadır. Büyük bir tehlikeyse olayın Müslümanların; Sünni-Şii ayrışmasıyla birbirleriyle çatışmaya gitmesi halinde
yaşanacaktır. Tüm bunların temelinde 2003 yılında ABD'nin Irak'a yaptığı askeri müdahale yatıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Bu olayların Türkiye'ye sıçraması konusunda duyarlı ve dikkatli bir noktada bulunulduğunu dile getiren Baykal, bir an önce bu çatışmanın denetim altına alınmasını istediklerini bildirdi.

Baykal, Türkiye'nin bu süreçte özgün ve önceden belirlenmiş bir politika uygulayamadığını, anlık tepkiler veren ve olayların peşinde sürüklenen bir yapı sergilediğini savundu.

Baykal, Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luiz Ayala'nın Kürtlerle ilgili sorunların çözümünde ETA ve IRA benzeri bir yolla çözüme kavuşturulması gerektiği yönünde yaptığı açıklamalarla ilgili soru üzerine "Sosyalist Enternasyonal'in böyle bir tezi yok, görüşü yok. Herkes bireysel düşüncelerini söyler. Bu konuda bir gündem maddesi yok, böyle bir sorunumuz yok" diye konuştu.