Baykal: Ekonomik politika, tıkanma noktasına geldi

İzmir - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, uygulanan ekonomik politikanın tıkanma noktasına geldiğini belirterek, "İzlenen ekonomik politika enflasyon açısından bir noktaya geldi, dayandı. Daha nereye götüreceksin?" dedi.

Baykal, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) düzenlediği 18. Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katıldı.

Ekonomide gelinen noktayı değerlendiren Baykal, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana büyük fedakarlık göstererek, dünyada hiçbir ülkenin uygulamadığı yüzde 6,5
faiz dışı fazla veren bir programı kararlılıkla uyguladığını, yapılan fedakarlığın sonucunda gelinen noktanın iyi tartışılması gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Enflasyonu düşürmeyi ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamayı amaçlayan program sonucunda, enflasyonun 2005 yılına kadar düşürüldüğünü ancak bu yıl ilk
kez yeniden artışa geçtiğini ifade eden Baykal, şöyle konuştu:

"Enflasyon 5 yıldır düşerken şimdi artmaya başlamıştır. Enflasyonun indirilemez hale geldiğine ilişkin uyarılar var. Yüzde 10 düzeyinde kronik vaziyet gösterir hale geldi. 2007 için yüzde 4 hedefini kimsenin ciddiye alması mümkün değil. Çünkü Türkiye ekonomisinin şartları bunu anlamlı kılmıyor. Ortadaki tablo samimi bir tablo değildir. İzlenen ekonomik politika, enflasyon açısından bir noktaya geldi, dayandı... Daha nereye götüreceksin? 'Enflasyonu yüzde 1'lere, 2'lere indiririz' umudu gerçekçi olmaktan çıkmıştır...

Büyüme sürecinin de tıkanacağı noktaya yaklaşıyoruz. 2006 yılı üçüncü 3 aylık rakamları düşüşü gösteriyor. İzlenen politika artık tıkanma noktasına gelmiştir. Türkiye görünür istikrar içindedir. Kur ve ithalat istikrar içinde devam ediyor. Buna dayalı büyüme ve istikrar görüntüsü ortaya çıkıyor. Bu görüntünün altında borçlanma ve
sıcak para girişi var. Büyümenin sürdürülebilir olmadığı konusunda ciddi uyarılar ortaya konuluyor."

Reklam
Reklam

Baykal, ihracattaki artışa rağmen, bu ihracatı yapabilmek için ithalatın da arttığını, dış ticaret açığı vererek sürekli kalkınma içine girilemeyeceğini, bunun sorgulanması gerektiğini kaydetti.

Hükümetin tek parti imkanlarını kullanamadığını, vergi reformu, kayıt dışı ekonomi, sosyal güvenlik reformu gibi alanlarda başarılı olamadığını anlatan Baykal, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın anayasaya aykırı olduğunu, hukuk fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin bile bildiğini savundu.

-Solda ittifak-

Baykal, sanayicilerin solda ittifak konusuyla ilgili sorularını yanıtladı. CHP'nin bütünleşmeye açık olduğunu, sadece sol partilerden değil, kendisini İdeolojik ölçülerle düşünmediklerini, bir "cumhuriyet bütünleşmesi" gerektiğini dile getiren Baykal, "ANAVATAN, MHP, DYP ve hatta AK Parti içinde yer almış arkadaşın, Türkiye'nin büyük yenilenmesinde etkin rol alabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

CHP'nin sosyal demokrat bir parti olduğunu, ancak sosyal demokrasi tartışmalarının devletçiliğe dayatılmaması gerektiğini savunan Baykal, özel sektörün, Türkiye'nin itici gücü olduğunu, kamunun düzenleyici ve yönlendirici konumunu aşmaması gerektiğini anlattı. CHP'nin gerçek bir rekabet ortamı yaratmayı hedeflediğini belirten Baykal, ekonomide "şirket ve adam kayırma" gibi kirlenmişlikleri ortadan kaldırma mücadelesi verdiklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam