Baykal: "Görüşme iç politika ile ilgili değil"

ANKARA (ANKA) – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yarın yapacağı görüşmenin iç politika ile ilgili olmadığını söyledi. Baykal, görüşmede "güvenlik ve dış politika" konusunu değerlendirileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 14 Mart'ta Özel Kalem Müdürü aracılığıyla kendisiyle görüşmek istediğini bildirdiğini ifade eden Baykal, görüşmenin yoğunluk nedeniyle yarın gerçekleştirileceğini anlattı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı Genel Başkan Baykal başkanlığında yapıldı. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Edinilen bilgilere göre, toplantıda CHP lideri Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yarın saat 12.45'te yapacağı görüşmeye ilişkin MYK üyelerine bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Özel Kalem Müdürü Zergün Korutürk'ün 14 Mart'ta kendilerini aradığını ifade eden Baykal, Korutürk'ün Cumhurbaşkanı Gül'ün "dış politika ve güvenlik" konularıyla ilgili olarak görüşme talep ettiğini söyledi. Davetin geldiği günlerde hem Cumhurbaşkanın yurt dışı programı hem de kendi randevuları nedeniyle bir yoğunluk yaşandığını belirten Baykal, görüşmenin yarın gerçekleştirilmesine karar verdiklerini kaydetti.

Görüşmenin yapılabilmesi için ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in ziyaretini de beklediklerini anlatan Baykal, iç siyasi gelişmelerin görüşmede gündeme gelmeyeceğini ifade etti. Baykal, iç gelişmelere ilişkin görüşlerinin belli olduğunu bu konuları görüşmek içinse ayrı bir hazırlık gerektiğini söyledi.

-GERİLİMİN SORUMLUSU AKP İKTİDARI-
Toplantıda, yaşanan siyasi gerginlik ve Ergenekon soruşturması da değerlendirildi. Varolan siyasi gerilimin nedeni, AKP'nin "Anayasal rejimi zorlayan girişimlerine" bağlanırken, söz konusu gerilimin giderilmesi için adresin de yine AKP olduğu ifade edildi. MYK üyelerince benimsenen görüşler özetle şöyle:

Reklam
Reklam

"Toplumda varolan gerilim AKP'nin Anayasal rejimi zorlayan özellikle Anayasamıza göre değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek olan laiklik ilkesini ortadan kaldırmaya dönük girişimlerinden kaynaklanıyor. Bu gerilim iktidar ve muhalefet arasındaki tartışmalardan kaynaklanmamaktadır. AKP gerek türban düzenlemesinde gerekse açılan kapatma davasından sonra bu davayı etkisiz kılacak Anayasa değişikliğini gündeme getirerek toplumdaki tartışmayı gerilimleri tırmandırmıştır. AKP'nin kavgası, Anayasal düzenledir, yargıyladır. Bu konularda AKP Anayasal düzeni zorlamaktan, laikliği ortadan kaldıracak davranışlardan vazgeçerse varolan gerilim bu giderilebilir. Bu konuda görev ve sorumluluk AKP'ye düşmektedir."

-SORUŞTURMA HUKUK ÇERÇEVESİNDE KALMALI-
Toplantıda Ergenekon soruşturması sürerken, soruşturmaya ait bilgilerin AKP'ye yakın medya kuruluşlarında yayınlandığına vurgu yapılırken, AKP'nin kendisine muhalefet eden kesimleri susturmaya çalıştığı ifade edildi. MYK'da Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olarak, şu görüşler benimsendi:

Reklam
Reklam

"Gizli bilgilerin çarşaf çarşaf AKP yandaşı medyada yer almaya devam ettiğini görüyoruz. Bu da gösteriyor ki AKP kendisine muhalefet eden kesimleri susturabilmek için Ergenekon soruşturmasını kullanmaktadır. Gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Ergenekon soruşturmasının hukuk çerçevesinde kalmasını bekliyoruz. Soruşturmanın siyasete alet edilmemesini diliyoruz. Konuyu saptıran yayınları da kaygıyla ve kuşkuyla izliyoruz. AKP'nin güvenlik güçlerinde ve milli eğitimde ve diğer kurumlardaki kadrolaşması Türkiye'yi bu noktaya getirdi. Tarafsız olması ve devlete hizmet etmesi gereken bazı devlet kurumları ne yazık ki AKP ve AKP yandaşı medyaya hizmet eder noktaya gelmiştir."

-KURULTAY ÇALIŞMALARI-
MYK toplantısında 26-27 Nisan günlerinde Ankara'da yapılacak 32'nci Büyük Kurultay'a dönük çalışmalar da gözden geçirildi. Yargı kararları nedeniyle il kongresi yapılamayan Gaziantep'te, kongrenin 10 Nisan'da yapılmasına karar verildi. (ANKA)