Baykal: Gübrede KDV indirilmeli

Bilecik - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, gübredeki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi gerektiğini savunarak, "Çiftçinin kullandığı maldan vergi alan, masrafımı oradan karşılamayacağım diyen bir devlet, çiftçiyi perişan eder. Çiftçi perişan olursa, devlet de perişan olur" dedi.

Baykal, partisince Bilecik'te düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bilecik'in alanı ve nüfusu küçük, ancak önemi ve değeri çok büyük bir kent olduğunu söyledi. Çiftçinin Türkiye'nin her yerinde bunalımda olduğunu iddia eden Baykal, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Bu yıl alt gübresini atabildi mi çiftçi? Yüzde 70'i atamadı. Şimdi üst gübre atılıyor. Atabiliyor mu çifti? Ne olacak? Tarım ve çiftçi göz göre göre bir kenara itilmiştir. Halbuki kalkınma bir bütündür ve tabandan başlar. Dünyanın her yerinde tarım kalkınmanın temeli. Sen varsa yoksa bankacılık dersen, her şeyi dövizdi, repoydu, krediydi, bankacılıktı diye anlatırsan, bankacılığı desteklersen, bir süre sonra toprak ve tarım taşıyamazsa iş adamı, esnaf taşıyamazsa o bankalar ayakta kalır mı? Şimdi böyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Kalkınmanın temeli toprak olacak."

Baykal, sulama yapan çiftçinin elektriği sanayiden daha pahalı kullandığını belirterek, "Köylü fabrikatörden daha pahalı elektrik kullanıyor Türkiye'de. Bu yanlış bunun değiştirilmesi lazım. Çiftçiye sahip çıkılması lazım. Girdi fiyatlarını indirilmesi lazım. Gübreden KDV'yi en yüksek oranda almaya devam ederseniz olmaz. Gübredeki KDV'yi yüzde 1'e indireceksiniz. Yani çiftçinin kullandığı maldan vergi alan, masrafımı oradan karşılayacağım diyen bir devlet çiftçiye perişan eder. Çiftçi perişan olursa devlet de perişan olur" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AA