CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanlığınca yapılan son açıklamaya ilişkin olarak, "Yapılmış olan açıklama hiçbir ayrım yapmadan, hiçbir şekilde kabul edilemez nitelemeler ve hakaretler içermektedir. Bir ağır suçlama söz konusudur" dedi.
Baykal, "Ben seninle konuşmuyorum, seninle tartışmıyorum. Benim muhatabım Başbakan, ben hükümete söylüyorum. Bunu biz Meclis'e taşıyacağız, Meclis'te Başbakanla konuşacağız. Muhatabı Başbakan, kimsenin araya girmek için özel bir çaba sergilemesine gerek yok" diye konuştu.
Baykal, özel bir TV'de, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın kuzeyine yönelik sınır ötesi kara harekatı ve ardından yaşanan tartışmalara yönelik soruları yanıtladı.
Harekatın çok güç koşullarda gerçekleştirildiğini, askerlerin kahramanca mücadele ettiklerini belirten Baykal, "İsterdik ki, bu operasyon kısa bir sürede noktalanacağına, Türkiye'yi Kuzey Irak'a ilişkilerimiz bakımından kalıcı bir biçimde rahatlatacak bir noktaya ulaşsın" diye konuştu.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, üçüncü gününden itibaren "harekatın kısa sürmesi gerektiği" yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatan Baykal, "Kısa kesilmesini sadece temenni etmiyor, buna karşı yaptırım uygulayacaklarını da ifade ediyor. Askeri hareket götürülürken bir de siyasi çözüm gerektiğini söylüyor" dedi.
Baykal, "Genelkurmay Başkanının bu konuda yaptığı açıklamalar sizi tatmin etmedi mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Demokratik bir toplumda siyasi partiler, her sorunu sorumluluk duyguları içinde halkın önünde şeffaf bir biçimde konuşurlar, tartışırlar. Bundan kimsenin tedirginlik duyması için neden yok. Bu, bizim demokratik görevimizdir.
Biz, Silahlı Kuvvetler ile tartışma arayışında değiliz. Onu siyasi tartışmanın üstünde ve dışında tutmak gerektiğini çok iyi biliyoruz. Hiçbir şekilde tartışmalarımızda muhatap olarak Silahlı Kuvvetleri almadık.
Silahlı Kuvvetler adına yapılan açıklamada denilebilir ki 'biz kararlaştırdık operasyonun bitmesini...' Tamam da hangi koşullar, hangi veriler ışığında, hangi zorunluluklar çerçevesinde siz kararlaştırdınız? Ama öyle şartlar konuldu, öyle bir çerçeve ortaya çıktı ki, bu çerçeve içinde bizim operasyonu daha da sürdürmemizin anlamı, yararı kayboldu. Bizim yetkili, karar alan komutanlarımız, 'bu şartlar altında noktalamayı uygun görüyoruz' demiş olabilirler. Buna itirazım yok. bunu tartışmıyorum. Beni ilgilendiren Türkiye'nin operasyonla ilgili kararını alırken ona sunulan çerçeve."
CHP ve MHP'nin eleştirilerinin ardından Genelkurmay Başkanlığı'nca yapılan açıklamanın hatırlatılması ve böyle bir olayın ilk kez yaşandığının ifade edilmesi üzerine Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"CHP'nin Silahlı Kuvvetler ile ilişkisi konusunda çok spekülasyonlar yapılır. Çok klişe düşünceler, peşin fikirler vardır. Gerçeğin ne olduğu dikkatli bakıldığında görülür. CHP'nin devletin partisi olduğu ve tek parti döneminden itibaren beli bir uygulamanın içinde yer aldığı doğrudur. Ama şunu kimsenin unutmaması gerekir ki, CHP özellikle 1970'li yıllarda Ecevit'in önderliğinde çok köklü bir iç tartışma yaşamıştır. Bu tartışma sonucunda, artık CHP, Silahlı Kuvvetler ile ilişkisini normal,
demokratik toplumlarda olması gereken bir ilişkiye çekme kararı almıştır. Hiçbir zaman siyaset yaptığım dönemde ne ben, ne CHP Silahlı Kuvvetler ile hiçbir özel ittifak içinde iktidar arayışına girmişizdir."
Baykal, "27 Nisan bildirisi CHP açısından yararlı mı, zararlı mı oldu?" sorusu üzerine, "O dönemde kendisinin açıklamayı 'üzüntüyle karşıladığını' ifade ettiğini" kaydetti.
Türkiye'nin tekrar bir gerilim ortamına girmesinden hiçbir şekilde sevinç duymadığını dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz demokrasiye inanıyoruz, demokrasi işlesin istiyoruz. Ama demokrasi cumhuriyetle birlikte işlesin, cumhuriyeti sarsmadan, bozmadan işlesin istiyoruz. Biz askere tepkili, kızgın, düşmanca duygular besleyen bir siyasi parti değiliz. Askerli bir hesaplaşmamız, rövanşımız, kavgamız yok. Herkes kendi işini yapacak, herkes birbirine saygı gösterecek. Biz Silahlı Kuvvetlere saygı göstereceğiz, Silahlı Kuvvetler halkın oyuyla işbaşına gelmiş iktidarlara muhalefete saygı gösterecek."
AA