Baykal, Papa'nın Türkiye ziyaretini değerlendirdi

Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Papa 16. Benediktus'a, "Türkiye'ye hoş geldiniz. Türk halkının konukseverliğine inşallah burada tanık olacaksınız.
Burada bir dost milletin, sevgi ve anlayış dolu yaklaşımı içinde ağırlanacaksınız. Bundan hiç bir tereddüt duymamalısınız" diye seslendi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada Papa 16. Benediktus'un Türkiye ziyaretini değerlendirdi.

Hem Türkiye'de hem Türkiye'nin dışında bu ziyarete ilişkin çok yüksek bir ilginin, heyecanın, kaygının, telaşın şekillenmekte olduğunu belirten Baykal, "Medeniyet tarifi adı altında yumuşatılmak istenen gerçek, ne yazık ki farklı inançlara sahip topluluklar arasındaki farklılıklar konusudur. Bunun medeniyetler çatışmasına dönüşmesi ihtimali, dönüşmesi yolunda sergilenen çabalar, gayretler hepimizi büyük üzüntüye sevk etmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Baykal, Papa'nın ziyaretinin böyle bir ortamda gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Böyle bir ortamda, böyle bir tedirginliğin ortaya çıkması doğaldır. Bunu herkesin anlaması lazım. Eğer ortada bilinçli, planlı bir provokasyon söz konusu değilse zamanlama yanlış olmuştur, talihsiz olmuştur" diye konuştu.

Bu zamanlamayı yönlendirmesi gereken yetkililerin bütün bunları dikkate alarak, bu ziyaretin daha uygun bir zamanda, daha uygun bir bir programla gerçekleşmesi için üzerine düşen etkin girişimleri yapamadığını öne süren Baykal, "Bu süreci seyretmişlerdir" dedi.

Papa'nın bu ziyaretinin, devlet başkanı kimliğinden çok bir kilise başkanı, Katolik kilisesinin en yüksek şahsiyeti kimliği ile yapılan bir ziyaret olduğunu ifade eden Baykal, şöyle konuştu:

"Bu ziyaretin amacı da Türkiye'deki Ortodoks kilisesi ile Roma'daki Katolik kilisesi arasındaki ilişkiyi yeni bir barış ve uyum ilişkisi içine çekmek, geçmiş ihtilafları unutmak, acı günlere yönelik duyguları geride bırakıp yeni bir anlayış dönemini açmaktır. Bu yönüyle çok saygıdeğer bir girişimdir. Hristanlığın kendi içindeki ihtilafların aşılmasından, bu doğrultuda en yetkili kişilerin inisiyatif almasından biz mutluluk duyarız.

Reklam
Reklam

Ama Hristiyanlığın kendi kiliseleri arasındaki barış arayışının, Hristiyanlık ile Müslümanlık arasındaki barış arama ihtiyacını kesinlikle gölgede bırakmasını da uygun görmeyiz. Asıl ihtiyaç, anlaşılıyor ki şu sıralarda Hristiyanlıkla İslamiyet arasında bir karşılıklı barış ortamının şekillenmesine yardımcı olmaktır.

Kiliseler arası dayanışma anlayışından kaynaklanan ziyaret, öyle anlaşılıyor ki bizim yetkililerimizi bu konuya seyirci kalmak durumuna sokmuştur. Yani inisiyatif kullanamamışlardır. Olayı yönlendirememişlerdir. Ve bunun sonucu olarak bugün bu ziyaret, bizim yetkililerimizin nezaret ettiği, seyrettiği ve üzerlerine düşen ev sahipliğini yapmak durumunda oldukları bir ziyaret haline dönüşmüştür."

Papa'nın, "Ortodoks yortusuna katılmak istediğini" bildiğini söyleyen Baykal, bütün bunların "daha geniş görüşlü bir zaman anlayışı içinde" planlanmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Baykal, ziyaret karşısında Hükümetin, "Eyvah ne yapacağız? Biz karşılayacak mıyız? Muhatap olalım mı olmayalım mı, burada olalım mı olmayalım mı?"
tereddütlerinin, Türkiye'nin saygınlığına, ciddiyetine, Türkiye'yi yöneten insanların özgüvenine gölge düşürdüğünü iddia etti. Baykal, "Bu ikircikli tavır,
maalesef zafiyet getirmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Baykal, Papa ziyaretinin Türkiye'nin imajına hiç bir zarar vermeyecek şekilde gerçekleşmesi için herkese görev düştüğünü söyledi.Bütün vatandaşlara, kendisini bilen herkese düşen görevin bu olduğunu vurgulayan Baykal, "Çok hoşgörülüdür bizim insanlarımız... Bu konuda kimseden ders almaya ihtiyacımız yoktur. Papa'ya da 'Türkiye'ye hoş geldiniz' diyorum. Burada bir dost milletin sevgi ve anlayış dolu yaklaşımı içinde ağırlanacaksınız. Bundan hiç bir tereddüt duymamalısınız" diye konuştu.