Baykal: 'Rejim ile gerginlik talihsizlik'

Bursa - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye'de toplumun ağırlıklı güçlerinin anayasal rejiminin özüyle sürekli bir gerginlik içinde bulunması, Türkiye'nin en büyük talihsizliğidir" dedi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ı ziyaret eden Baykal, üniversitelerin elindeki sınırlı kaynakları, daha verimli kullanmaya yönelmesi gerektiğini belirterek, "Şüphesiz, Türkiye'nin üniversiteye daha çok kaynak ayırma konusunda temel bir tercihi yeniden değerledirmesine ihtiyaç var. Maalesef üniversitelerin bütçe olanakları ve kendi kaynaklarını kullanma imkanı ciddi şekilde kısıtlanmış"diye konuştu.

Reklam
Reklam

Üniversitelerin laik, demokratik cumhuriyet anlayışını benimsemiş Atatürkçü kurumlar olmasının, iftihar etmeyi gerektirdiğini vurgulayan Baykal, şunları kaydetti:

"Ama ne yazık ki bunun sıkıntı yarattığını görüyoruz. Bu bugün Türkiye'de yaşanmakta olan sorunun parçasıdır. Türkiye, kendi anayasal rejiminin temellerini tartışmaya sürüklenen bir ülke konumundadır. Hiçbir istikrarlı ülkede, o ülkenin siyasi düzeni ve temelleri, marjinal çevreler hariç tartışma konusu olmaz. Türkiye'de toplumun ağırlıklı güçlerinin anayasal rejiminin özüyle sürekli bir gerginlik içinde bulunması, Türkiye'nin en büyük talihsizliğidir. Türkiye bunu aşmalıdır."

Orta Doğu'da yaşanan olayların, Türkiye'nin temelindeki toplulumu, laik, demokratik cumhuriyet anlayışına dayanan bir ulus devlet olarak sahiplenme anlayışının önemi konusunda, bir laboratuvar sonucu verdiğini ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

"Ulus devlet, etnik temel veya inanç temelinde değil, etnik kökenler ve inançlar üstü bir kurum kararıdır. Elbette her insanın bir etnik, inanç, mezhep kimliği olacaktır, ama bunun siyasi kimliğimizin temeli haline getirmenin yaratacağı çok büyük tehlikeleri, Türkiye'yi inşa eden insanlar tespit etmişler ve bu tartışmaların içine sürükleyebilecek anlayışların dışında bir noktaya çekmeyi başarmıştır."

Reklam
Reklam