Baykal: "Uzlaşmaya gerekli desteği veririz"

İstanbul (AA)- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanını seçme konusunda AK Parti'nin uzlaşma anlayışına ve iş birliğine açık değil, kendi tercihini empoze etme arayışı içinde olduğunu savunarak, "Bize 'gelin birlikte Cumhurbaşkanı seçelim' denilecek olursa o konuda katkılarımızı yaparız, anlayışımızı söyleriz. Türkiye'nin kabul edeceği uygun bir Cumhurbaşkanının oluşması için gerekli desteği veririz" dedi.

Baykal, 31. İktisatçılar Haftası çerçevesinde düzenlenen toplantının ardından basın mensuplarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin Cumhurbaşkanı adayını açıklayacağını duyurduğu 16 Nisandan 18 Nisana ertelemesine ilişkin değerlendirmesini sormaları üzerine Deniz Baykal, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Türkiye gibi bir ülkenin Cumhurbaşkanı seçimi konusunda bu kadar önemsenmemesi, halkın, toplumun, milletin dikkate alınmaması, bunun tamamen kapalı devre çalışma olarak sürdürülmesi, AK Parti'nin kendi özel mutfağının iç işi gibi anlaşılması ya da sayın Başbakanın aile şirketine genel müdür atar gibi 'Cumhurbaşkanı atama kararını ben uygun gördüğüm zaman yaparım, size duyururum' yaklaşımı ne demokrasiyle bağdaşıyor, ne halka saygıyla bağdaşıyor. Çok üzüntü verici bir manzara."

Baykal, CHP'nin kendi Cumhurbaşkanı adayını açıklayıp açıklamayacağı yönündeki bir soruya da parlamento içindeki tablonun CHP'nin tek başına aday belirleme imkanına elverişli olmadığını söyleyen Baykal, "Böyle bir ortamda bizim hiçbir sonuç vermeyecek tek taraflı aday ilan etmemizin değeri yok, anlamı yok. Bunun farkındayız."

Baykal, Cumhurbaşkanı seçim sürecine ilişkin olarak da şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı seçimi konusunda anayasanın öngördüğü mekanizma işleyecek. TBMM seçim yapacak. Meclis seçecek ama anayasanın öngördüğü şekilde bir seçim yapmalıdır. Anayasaya inanmamış, anayasaya karşı çıkan, anayasayı değiştirmeyi gizli gizli planlayan bir insan, meclis kararıyla seçilirse yöntem doğru bir
yöntem olur ama seçim yanlış olur. Böyle bir yanlıştan Türkiye'yi korumak hepimizin görevidir."

Reklam
Reklam

Baykal, bir gazetecinin, iktidar partisince "14 Nisanda Ankara'da yapılacak mitingin arkasında CHP mi var?" sorusuna, "Bizim siyasi parti olarak şu ana kadar bir miting düzenleme kararımız yoktur. Biz bu kararı alırsak çıkar gümbür gümbür bütün Türkiye'ye ilan ederiz ve gereğini de yaparız" dedi.

Baykal, bu girişimi yapanların doğru bir yaklaşım sergilediklerini ifade ederek, "Türkiye bu kadar önemli bir olaya giderken, kimsenin sesini çıkarmadığı, her şeyi kabul eden bir suskun toplum olarak duramaz, durmamalıdır" diye konuştu.

Partililerinin de kendilerine bu yönde taleplerini dile getirdiklerini anlatan Baykal, "Ama parti olarak böyle bir karar almış değiliz. Gelişmeleri izliyoruz. Bir umudumuz var. Bunlara gerek kalmayacağını umut ediyoruz. O anlayış içinde, o güvenle sürecin işlemesini istiyoruz" dedi.

Baykal, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek hakkında soruşturma açıldığını söyleyen basın mensuplarına, "Süreç işler, yetkili organlar kararlarını alır, hep birlikte değerlendiririz" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam