Baykal ve parti yönetimine güven

CHP'de seçim sonuçlarının değerlendirildiği Parti Meclisi toplantısında CHP lideri Baykal ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, "güven oyu" aldı. Baykal, toplantı sonrası yaptığı kısa değerlendirmede, "özeleştiri" yaptıklarını söyledi. Baykal, bundan sonraki süreçte CHP'nin temel politikaları doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

CHP'nin kurultaydan sonraki en yetkili organı olan Parti Meclisi, 22 Temmuz seçimlerinden sonra ilk kez toplandı. Saat 12.00'da başlayan ve yaklaşık 11 saat süren toplantıda yaklaşık 30 PM üyesi görüş, öneri ve tespitlerini anlattı. Toplantıda, özellikle milletvekili seçilemeyen ve aday gösterilmeyen üyeler çeşitli eleştirilerde bulundu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise herkesi dinledikten sonra genel bir değerlendirme konuşması yaptı.

Reklam
Reklam

Edinilen bilgilere göre, tüm eleştirileri dikkatle dinleyen Deniz Baykal, ardından söz konusu eleştirileri yanıtladı. Her seçimin ayrı bir konjonktür içinde yapıldığına dikkat çeken Baykal, başarısızlığın sadece kendilerinden kaynaklanmadığını, dış etkenlerin de etkili olduğunu belirtti. Deniz Baykal, değerlendirmesinde, CHP'nin seçimlerde izlediği propaganda yönetmeleri, örgütlenme eksiklikleri ve varsa kadro eksikliklerinin hızla giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ekonomide yaşanan gelişmelere de değinen Baykal, "İster sanal, ister gerçek ekonomik büyüme olsun bu siyasi iktidarın lehine olur. Siyaset bilimciler bunu kabul eder" diye konuştu.

-GÜVENOYU İSTEDİ-
Baykal, eleştirileri yanıtlarken, kendisi ve Merkez Yönetim Kurulu'nu "güven oylamasına tabi tutulmaya hazır olduğunu ifade etti. Bunun üzerine yapılan oylama sonucunda 80 kişilik PM'de Merkez Yönetim Kurulu ve Deniz Baykal için güvenoyu kararı çıktı.

Güvensizlik oyu veren 12 PM üyesinin, İzzet Çetin, Gülsün Bilgehan, Ali Kemal Kumkumoğlu, Örsan Kunter Öymen, Durmuş Özcan, Sevgi Kökbudak, Lütfiye Memioğlu, Mustafa Özyurt, Hüseyin Karakoç, Adil Özkol, Yıldırım Emsiz ve Ali Rıza Gülçiçek'in bulunduğu öğrenildi.

Reklam
Reklam

Diğer yandan, PM üyesi Mustafa Özyurt Baykal'ın değerlendirme konuşmasından sonra "Ben bir hekimim. Ortada bir hastalık var ve bunun için ameliyat şart diyorum. Siz ise çeşitli ilaçlarla bunun tedavi edileceğini savunuyorsunuz" diye konuştu.

-BİLGEHAN'DAN BAYKAL'A "İSTİFA" ÇAĞRISI-
Toplantıda konuşan İsmet İnönü'nün torunu Ayşe Gülsün Bilgehan ise, seçimlerde alınan başarısız sonucu Deniz Baykal'a bağlayarak, "Başarısız oldunuz. İstifa ediniz" diye konuştu. Bilgehan'ın bu önerisi, milletvekili adayı olup ancak arka sıralara konulunca adaylıktan istifa eden Örsan Kunter Öymen ile Ali Kemal Kumkumoğlu tarafından da destek gördü. Olağanüstü kurultay çağrısı da yapan Bilgehan, CHP'nin izlediği politikaların devam etmesi durumunda, "kendi çocuklarının bile" CHP'ye oy vermeyeceği endişesi taşıdığını dile getirdi.

-SARIGÜL'E ELEŞTİRİ-
Öte yandan Baykal ve MYK'yı eleştiren PM üyeleri, CHP dışında muhalif hareketi sürdüren Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü de eleştirdiler. Sarıgül ve onunla birlikte hareket eden kişilerin "CHP'ye oy verip vermediği konusunda" emin olmadıklarını ifade eden PM üyeleri, "Bizi Sarıgül'le karıştırmayın. Bizim onlarla bir alakamız yok. Biz gerçek CHP'liyiz. Oy kullandığından bile şüpheli olduğumuz insanlarla yan yana durmayız" mesajı verdi.

Reklam
Reklam

-FUAT ÇAY'A "100 BİN DOLARLIK" RÜŞVET SUÇLAMASI-
Toplantıda konuşan PM üyesi İzzet Çetin, Hatay milletvekili Fuat Çay'ı milletvekili adaylarının belirlenmesi sırasında 100 bin dolar rüşvet almakla suçlayınca adaylarının gergin anlar yaşandı. Çay, Çetin'in iddiasına sert tepki gösterirken, araya giren bazı PM üyeleri olası kavgayı önledi.

-"TARİKAT YURTLARINA" DİKKAT ÇEKİLDİ-
Toplantıda söz alan PM üyesi Ayhan Yalçınkaya da, yaptığı konuşmada Türkiye'de toplumsal bir dönüşüm yaşandığına dikkat çekerek, "Tarikat yurtları, vakıfları ve okulları bu toplumsal dönüşüme katkı sundu. AKP, 4 buçuk yılda bu işin katalizörü oldu. Yapılması gereken bu toplumsal dönüşümü tersine çevirmektir. Toplumsal dönüşüm tersine çevrilmeden iktidar olunamaz. Bunun için CHP'nin yurt, burs, vakıf ve dernek örgütlenmesine ağırlık vermesi gerekir" diye konuştu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, toplumsal dönüşüm saptamasını yerinde bulurken, konuyla ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

-BAYKAL AÇIKLAMA YAPTI-
Toplantının ardından Baykal, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Baykal, toplantıda seçim sonuçlarına ilişkin eleştiri ve özeleştiri yaptıklarını belirten Baykal, önümüzdeki süreçte CHP'nin temel politikaları doğrultusunda çalışmalarına etkili bir şekilde devam edeceklerine vurgu yaptı. Deniz Baykal, Parti Meclisi'nin kendisine ve yönetim kadrolarına yönelik güvenini açıkladığını ifade etti.

ANKA