Baykal'a sert yanıt

İdris Şahin, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı sert sözlerle eleştirdi

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, komisyona ağır biçimde yanıt verip oturumu terk eden CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı sert sözlerle eleştirerek, "Komisyonumuzun yetkisizliğine dair Sayın Baykal'ın beyanlarını esefle kınıyoruz. Sayın Baykal kendisini hala CHP'nin Genel Başkanı gibi addetmektedir.Bu şekilde bir açıklama yapılmış olması siyasi şova dönük bir yaklaşımdır" dedi.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın komisyonu terk etmesini değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Araştırma komisyonunun TBMM'de temsil edilen 4 siyasi parti grubunun ayrı ayrı önergelerinin birleştirilerek ve kabul edilmesiyle kurulduğuna dikkat çeken Şahin, bugüne kadar 132 kişinin dinlendiğini söyledi.

-"KOMİSYONUMUZUN YETKİSİZ DİNLEMELER YAPTIĞI İDDİALARINI KABUL ETMİYORUZ"-

Komisyonun yetkisiz olarak bir kısım dinlemeler yaptığına ilişkin iddiaları asla kabul etmediklerine dikkat çeken Şahin, "Konuk ettiğimiz misafirlerin hiçbirini zorla komisyonumuza davet etmek gibi bir usulümüz olmadığını en iyi şekilde sizler biliyorsunuz. Komisyonumuzun İçtüzüğe bağlı olarak çalıştığını ve hiçbir şekilde sorgulama faaliyeti ifa etmediğini ve böyle bir görevinin olmadığını konuklarımıza aktardığımız gibi sorduğumuz sorulara cevap vermeme gibi bir haklarının da olduğunu her şekilde ifade etmiş durumdayız" dedi.

-"ESEFLE KINIYORUZ"-

Baykal'ın beyanlarını esefle kınadıklarını ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

"Sayın Deniz Baykal'ın komisyonumuza geliş tarzı davet usulü ve diğer hususlarda nezaketen bir eksikliği olmayan komisyonumuzun karşılaştığı ve öncesinden ayarlanmış ve tasarlanmış bir şekilde komisyonumuzun yetkisizliğine dair Sayın Baykal'ın beyanlarını da esefle kınadığımızı burada ifade etmek istiyoruz."

Reklam
Reklam

-"SAYIN BAYKAL KENDİSİNİ HALA CHP'NİN GENEL BAŞKANI GİBİ ADDETMEKTE"-

Baykal'a usulüne uygun ve nezaket ölçüleri çerçevesinde davet gerçekleştirildiğine işaret eden Şahin, "Ancak Sayın Baykal kendisini hala CHP'nin genel başkanı gibi addetmekte ve kendisine uygulamayı bir genel başkana yaptığımız titizlikte yapmamızı beklemektedir. Oysa bizi seçen ve bu komisyonun çalışmasında irade ortaya koyan CHP'nin Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ve onun şu anki temsilcisi grup başkanvekilleridir. Eğer yetkimiz konusunda bir sıkıntı varsa İçtüzük ihlal ettiğimize dair bir anlayış var ise bunu bize grup başkanvekilleriyle ya da Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu vasıtasıyla ulaştırılması gerekirdi" dedi.

"Sayın Baykal kendisinin dışarıda yapabileceği bir açıklamayı, bizim davetimize icabet etmek suretiyle komisyonumuza gelmiştir" diyen Şahin, "Böyle bir davete icabet etmek gibi yasal yükümlülüğü olmayan Sayın Baykal'ın orada izlemiş olduğu tavrı sizler aracılığıyla kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" diye kaydetti.

Reklam
Reklam

-"TOKALAŞMADI"-

"Komisyon Başkanımız ve Başkanlık Divanı kendisinin salona girdiği anda nezaket gösterip ayağa kalkmış ancak tokalaşma nezaketinde bile bulunmamıştır Sayın Baykal" diyen Şahin, şunları söyledi:

"Bu hadiseler bizi hiç şaşırtmamıştır. Çünkü biz Sayın Baykal'ın geçmiş kimliğini ve olaylara nasıl yaklaştığını çok iyi bilen bir siyasi partinin mensuplarıyız. Çünkü aynı Baykal kendisinin Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'nun Antalya ziyaretinde de aynı nezaketsizliği gösterebilmiştir.

Kahvehanede, pastanede veya bir ortamda ifade edeceğini milletin temsilcileri önünde ifade etmesinde ne gibi bir beis vardır. Maalesef komisyonumuz aracılığıyla Türkiye kamuoyuna seslenmek istemiştir Sayın Baykal."

Şahin, Komisyon Başkanı Nimet Baş'ın, Baykal'a bir cevap gönderdiğine de dikkat çekti.

-"ŞOVA DÖNÜK"-

"Bu şekilde bir açıklama yapılmış olması siyasi şova dönük bir yaklaşımdır" ifadesini kullanan Şahin, "Buradaki davranışın Sayın Baykal'ın kendi şahsi çıkışı ve siyasi şova dönük bir mesajı olduğunu buradan bir sefer daha ifade ediyoruz" diye kaydetti.

Reklam
Reklam

-KOMİSYON TAM GAZ: TANSU ÇİLLER 7 KASIM'DA DİNLENECEK-

Şahin, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

"Tansu Çiller'in 7 Kasım'da gelmesi öngörülüyordu, bir değişiklik var mı?" sorusuna Şahin, "Hiçbir problem yok. Sayın Çiller şu an itibarıyla Amerika'da, döndüğünde, yer konusunda henüz netleşmiş bir durum söz konusu değil. Ama kesinlikle 7'sinde dinlemenin gerçekleşeceğini özellikle buradan ifade etmek isterim" dedi.

-BÜYÜKANIT-

"Yaşar Büyükanıt'ın dinleneceğine dair iddialar vardı, ne diyorsunuz" sorusuna da Şahin, "Evet doğrudur. Biz kendisine görüşme talebimizi ilettik. Sayın Yaşar Büyükanıt yönünden henüz bize 'şu gün gelebilirim' noktasında bir beyan ulaşmadı" yanıtını verdi.

-"SAYIN BAŞBAKANIMIZA DA BÖYLE BİR DAVET YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"-

Bir soru üzerine Şahin, "Sayın Başbakanımızla da aynı düşüncelerimiz var. Kendisine ulaştırmış olduğumuz henüz bir davet söz konusu değil. Biz 28 Şubat ile alakalı tüm dinlemeleri gerçekleştirdikten sonra Sayın Başbakanımıza da böyle bir davet yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-CUMHURBAŞKANI'NA DAVET YOK-

Bir soru üzerine Şahin, "Sayın Cumhurbaşkanıyla alakalı böyle bir davet düşünmüyoruz" yanıtını verdi.

Mehmet Ağar'ın dinlenmesiyle ilgili 9 Kasım'dan sonra bir tarihi düşündüklerine işaret eden Şahin, "Meclis'teki ve İstanbul'daki dinlemelerimiz bittikten sonra Sayın Mehmet Ağar'ı bulunduğu cezaevinde dinlemeyi planlıyoruz. Ancak Sayın Ağar istemezse bu ziyareti, bu ziyaret gerçekleşmeyebilir" dedi.

Tutuklu askerlerin dinlenmesine ilişkin soruya da Şahin, "İddianame tanzim edilip, dava açılır ise soruşturma dosyası üzerindeki gizlilik kalkar ise bu ziyaretleri belki gerçekleştirebiliriz ama şu an itibarıyla zaman açısından biraz imkansız gözüküyor" dedi. (ANKA/SON)

(MG/ORH)