Baykal'dan Erdoğan'a tepki

ANKARA (İHA) - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'dan bir ricada bulunarak, "Lütfen bir daha Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak hiçbir yabancı ülkeden tek bir kuruşluk talepte bulunmayın. Başbakan olarak onurumuzu koruyun. Başbakan'ken kendi kişiliğinizin ölçülerini Türkiye'ye dayatmayın. Türk halkını rencide etmeye hakkınız yoktur. Başbakan'ın tüccar siyaset anlayışı artık ölçüyü aşıyor" dedi.

CHP Grubu bugün TBMM'de toplandı. Genel Başkan Deniz Baykal, burada yaptığı konuşmada, hükümeti ekonomiden dış politikaya kadar hemen her konuda eleştirdi.

Reklam
Reklam

3 Kasım öncesindeki zihniyetin, 3 Kasım sonrasında da hükümette hakim olduğunu ve bir zihniyet değişimi gerçekleşmediğini kaydeden Baykal, AKP iktidarının da daha önceki hükümetler gibi işsizliği artırdığını, tarımı ve köylüyü kaale almadığını ifade etti. Baykal, iktidarın devleti bir şirket zihniyetiyle yönetmeye çalıştığını, halkı da müşteri olarak gördüğünü, karşılığını almadan hizmet vermemek gibi bir zihniyetin oluştuğunu kaydederek, hemen her alana böyle bir uygulamanın damgasını vurduğunu kaydetti.

Hükümetin, Köy Hizmetleri'ni kapatmasını da eleştiren CHP Lideri, bu uygulamanın yeni işsizleri ortaya çıkaracağını vurguladı. "Bunun sonucu işsizliktir, bunun sonucu yolsuzluktur" diyen Baykal, son yapılan zamlarla memura yapılmış olan zammın da geri alındığına dikkat çekti. Baykal, "Halk iftar çadırlarıyla aldatılmak istenmektedir" dedi.

Bu dönemde 64 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiğini, dış ticaret açığının 33 milyar dolar olduğunu, cari açığın 14 milyar dolar öngörüldüğünü belirterek, 10 otomobilin 7 tanesinin yabancı olduğuna dikkat çekti. Baykal, Türkiye'nin bir açık pazar haline gelmeye başladığını söyleyerek, "Türkiye pazarı herkesin iştahını kabartmaktadır. Bu gidişin sonu doğru değildir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Baykal açıklamalarında, dokunulmazlıklara ve yolsuzluklara da değindi. İktidarın yolsuzluklar konusunda takındığı tavrın dikkatle incelenmesi gerekliliğini vurgulayan Baykal, "Yolsuzluklarla mücadelenin ilk gereği dokunulmazlıklardır. Bu öncelikli koşuldur" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nde Yüce Divan'da son derece önemli bir dönemin başladığına dikkat çeken Baykal, AKP'nin seçimler öncesi halka verdiği taahhütleri yerine getirmesini istedi. Dokunulmazlıkların kaldırılmaması halinde yargılanmaların başka iktidar dönemlerine erteleneceğine işaret eden CHP Lideri, IMKB'nin okul yapımı için Milli Eğitim Bakanlığı'na verdiği 400 trilyon liranın, yapılan ihale sonucunda 35. sıradaki şirkete neden verildiğini, okulun neden Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer yaptırdığı okullar kadar ucuza malolmadığını sordu.

Baykal konuşmasında, aynı şekilde vergisi silinenlerin, emeklilerin neden haklarının ödenmediğinin de hükümet tarafından açıklanmasını istedi.

"İktidar AKP'yi değiştiriyor, yoğuruyor ve şekillendiriyor" diyen Baykal, "Türkiye, AKP iktidarı sayesinde laikliğin önemini kavramıştır. Türkiye, AKP iktidarında laikliği bir kez daha keşfetmiştir. Tekrar sahiplenme anlayışı ortaya çıkmıştır" diyen CHP Lideri, parti grubundaki konuşmasında ulusal bütünlük, Lozan konularında da AKP'nin takındığı tavırların Türkiye'deki ulusal bütünlüğe, Lozan'a bakışı daha da güçlendirdiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Irak konusunda hükümetin yine yanlışlar içerisinde olduğunu vurgulayan Baykal, Türkiye'nin AK Parti hükümeti yüzünden Irak'ta aspirin kullanabileceği yerde kullanmadığını, bugün ameliyat bile olamayacağını belirtti.

Baykal, Başbakan Erdoğan'dan da bir ricada bulundu. Konuşmasının son bölümünde Baykal, "Bir ricam var: Lütfen bir daha Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak hiçbir yabancı ülkeden tekbir kuruşluk talepte bulunmayın. Başbakan olarak onurumuzu koruyun. Başbakan'ken kendi kişiliğinizin ölçülerini Türkiye'ye dayatmayın. Türk halkını rencide etmeye hakkınız yoktur. Türk halkını mahcup etmeye hakkınız yok. Başbakan'ın tüccar siyaset anlayışı artık ölçüyü aşıyor" ifadelerini kullandı.