Baykal'dan Gül'e: "Nasıl elin vardı?"

ANKARA (ANKA) - CHP Genel Başkanı Baykal, Cumhurbaşkanı Gül'ün, 11 gün bekledikten sonra üniversitelerde türban serbestliğine ilişkin anayasa düzenlemesini onaylamasını eleştirdi.

Gül'ün, ilgili yasayı Irak'ın kuzeyine gerçekleştirilen kara harekatının arkasına saklanarak onayladığını ifade eden Baykal, bu tutuma tepki gösterdi. Baykal, Başbakan Erdoğan'ın da kendilerine, düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşımamaları karşısında, YÖK 17'nci madde için pazarlık teklifinde bulunduğunu, bu tavrı da yadırgadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Üniversitelerde türban serbestliği öngören ancak uygulamada bir kaosa dönüşen Anayasa değişikliğini eleştiren Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, 11 gün bekledikten sonra Irak'ın kuzeyine gerçekleştirilen kara harekatının arkasına saklanarak söz konusu düzenlemeyi onaylamasına tepki gösteren Baykal, "Türkiye bir yandan cepheye giden askerlerinin kaderleriyle ilgilenirken, onlar için üzülürken, kaygı duyarken, karda kışta verdikleri mücadeleye saygı duyarken, herkes partisini, anlayışını, etnik kökenini, mezhebini unutmuşken, herkes tam bir millet olarak kaynaşmış, bütünleşmişken, birden bire bu duyguyu yaşamamıza fırsat vermeyen bir özensizlik içinde Cumhurbaşkanı bu duygunun akşamı, eli vardı ve alelacele bunu imzalama kararı aldı" dedi.

Gül'ün, söz konusu düzenlemeyi hangi gerekçe olursa olsun geç imzalamasını değerlendiren Baykal, şu değerlendirmelerde bulundu:

Reklam
Reklam

"11 günlük gecikme, hangi gerekçe ile olursa olsun, Cumhurbaşkanının da bu düzenleme ile ilgili tereddüdünün bir yansımasıdır. İç dünyasında o tereddüt var mı, yok mu bilmiyorum. Ama Cumhurbaşkanı bildiğiniz gibi gece yarısı 3'te önüne gelen yasayı imzalamakta sakınca görmeyen bir anlayış içindedir. Bunu sergilemiştir. Şimdi ortada Anayasa değişikliği var. Hemen imzalanamamıştır. Hemen imzalanması uygun görülmemiştir. Bizzihati bu, bu konunun altındaki tereddütün yansımasıdır."
Söz konusu düzenlemenin önceki tartışmalarında, bazı çevrelerin "kaos" uyarısında bulunduğunu hatırlatan Baykal, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi imzalandı. Şu anda Türkiye'nin içinde bulunduğu tabloya bakın. Bu tabloyu kaos ve kargaşa kelimesinin dışında nitelemek imkanı var mıdır? Şimdi Türkiye'de bir tartışma var. Anayasa değişikliği bu şekliyle uygulanabilir mi, uygulanamaz mı? Yeni bir kanunun çıkmasına ihtiyaç var mı yok mu? Anayasa değişikliği bu şekliyle, bu sorunu çözmeye elverişli mi değil mi? Böyle bir tartışmanın içine girdik."

Reklam
Reklam

-YÖK BAŞKANININ ATANMA NEDENİ ORTAYA ÇIKTI-

CHP lideri Baykal, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın üniversite rektörlerine, türbanlı öğrencilerin alınması yönündeki talimatına sert çıkan Baykal, şöyle devam etti:
"Şimdi birileri bunu bir hukuk tartışması olmaktan çıkarıp, doğrudan uygulama alanına taşıma girişiminde bulunuyor. Bazıları çıkıp diyorlar ki, ‘iş bitmiştir haydi uygulayın' kim diyor bunu? Bu konularda en sorumlu olması gereken insanlar. YÖK Başkanı çıkıyor diyor ki, ‘anayasa değişikliği bu işi hukuken ve fiilen çözmüştür, derhal uygulanması lazım.' YÖK Başkanı bunu söylüyor, YÖK Yönetim Kurulu buna tepki gösteriyor. Üniversite rektörleri tepki gösteriyor. Türkiye'nin seçkin pek çok anayasa hukukçusu ‘böyle bir şey olmaz' diyor. Bir hukuk kargaşası yok mu? Bir hukuk kaosu yok mu? Bir uygulama kaosu yok mu? Türkiye'de 80 küsür üniversiteden, 70'e yakını ‘bu uygulanamaz' diyor. 11 tanesi de ‘hayır ben uygularım' diyor. Bu bir kaos değil mi?"

Reklam
Reklam

AKP ve MHP'nin üst yöneticilerinin sorunun çözümü için, Anayasa ve YÖK yasasının 17'nci maddesinin değiştirileceğini dile getirdiklerini hatırlatan Baykal, bunun için de her iki parti kurmaylarının bir protokol imzaladıklarını ifade etti. Sorunun çözümü için sadece Anayasa değişikliğinin yetmeyeceğini her iki partinin de o zaman kabul ettiğini belirten Baykal, şunları söyledi:

"Ne oldu o protokol? Uygulama hangi aşamada? YÖK Başkanı bu tartışmalı tavrını, kendi hukuk bilgisi ile ve yorumuyla kararlaştırarak mı uygulamaya çalışıyor. YÖK Başkanı'nın bu anlayışının arkasında ne var? Bu uygulamanın arkasında, YÖK Başkanının oraya niçin geldiğini görüyoruz. Lafı hiç uzatmaya gerek yok. YÖK Başkanını oraya kim getirdi? Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanı'nın da oraya niçin geldiğini şimdi görüyor musunuz? Cumhurbaşkanı seçimine niye karşı çıkıyorduk? İyi bir insan, bizimle de ilişkisi gayet iyi. Ama Cumhurbaşkanı olacak insan Anayasa'nın temellerine içtenlikle sonuna kadar inanacak ve onun gereklerini yerine getirecek bir anlayışta olacak. Şimdi sayın Cumhurbaşkanı bu anlamda üzerine düşeni yapıyor diyebilir miyiz?"

Reklam
Reklam

-VETO PAZARLIĞINA MUHATAP EDİLDİK-
Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Gül'ün Anayasa değişikliğini imzalarken Türkiye'de "ilk kez" imzalamasının gerekçesini ifade ettiğini dikkat çekti. Cumhurbaşkanlarının veto etmeleri durumunda gerekçelere yer verilmesinin doğal olduğunu belirten Baykal, "Cumhurbaşkanı ‘imzaladım, kusura bakmayın şunun için imzaladım' diyor. 11 gün bekliyor. 11 gün sonra ‘kusura bakmayın şunun için imza attım' diyor, ‘beni mazur görün' dercesine. Bu işin niteliğini ortaya koyuyor" dedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, bekletme gerekçesi olarak, bazı sivil toplum örgütlerini gösterdiğini ifade eden Baykal şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı bunu imzalamakta tereddütü var, imzalamamak için bir gerekçe aramak içindeyse, herhalde yapması gereken şey, sivil toplum kuruluşlarının arkasına saklanarak, bunları yönlendirmek değil. Siyasi parti liderleriyle bir araya gelip, rahatsızlığını söylemek ve onlardan yardım istemek olmalıydı. Bu süreç içinde bize Cumhurbaşkanına atfen herhangi bir çözüm önerilmemiştir. ‘Cumhurbaşkanı şunu istiyor, bunu yapın' denilmedi. Cumhurbaşkanı dolaylı olarak ‘bana bir sorunu rahatlatacak ve beni de imzalamaktan kurtaracak bir çözüm bulunsa' diye bir talepte bulunmaktadır. Biz siyaseti kapalı kapılar ardında yürüten bir anlayışın içinde değiliz. Bütün Türkiye bizim bu konuda ne düşündüğümüzü biliyor."

Reklam
Reklam

BAŞBAKAN, "ANAYASA MAHKEMESİNE GİTMEYİN" DEDİ

Baykal, süreç içerisinde Başbakan Erdoğan'ın CHP'ye Anayasa Mahkemesi'ne gitmemesi için teklifte bulunduğunu da aktardı.