Baykal'dan kuraklık ve su uyarısı

ANKARA (İHA) - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin kendi coğrafyasında bulunan su kaynaklarını değerlendirirken özenli olması gerektiğini, günümüzde petrolün yerini suyun aldığını belirterek, "Suyumuz damlasına sahip çıkmak zorundayız" dedi.

Türkiye Sulama Kooperatifleri Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından İklim Değişikliği, Kuraklık ve Su Yönetimi konulu bir sempozyum düzenlendi. TOBB Konferans salonunda gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkanı Baykal, günümüz tüketim dünyasının kuraklık ve iklim değişikliği tehlikesini de beraberinde getirdiğini söyledi. Bu dönemde suyun çok büyük bir role sahip olduğunu dile getiren Baykal, bu konuda Türkiye'nin ise tam bir başıboşluk sergilediğini ifade etti. Türkiye'de su kaynaklarının nasıl yönetileceği konusunda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Baykal, gelecek dönemde suyun hem tarımda hem de sanayide kullanımının artırılmasının kaçınılmaz olacağını kaydetti. Su ve tarımın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirten Baykal, hükümetin tarım politikasını da eleştirdi. Türkiye'de son dönemde tarımın ihmal edilerek ayak bağı gibi algılandığını ifade eden Baykal şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Tarımsal amaçlı su kullanımına yönelik elektrik tarifesinde yüzde 30 destek uygulamasına son verildi. Bunun sonucunda, bu alanda faaliyet gösteren 360 bin abonenin 125 bininin TEDAŞ'a olan borçlarını ödeyemez hale geldi. Bir katrilyon lirayı bulan bu borçların yeniden yapılandırılması, faizlerin silinmesi ve yüzde 30'luk indirim uygulamasına devam etmesi gerekiyor. Hükümetin bankalara gösterdiği ilginin hiç olmazsa zekatının çiftçimizden esirgenmemesi gerekir."
CHP Genel Başkanı Baykal, tarımsal kalkınmayı sağlamadan Türkiye'nin hiçbir sorunun çözemeyeceğin belirterek, "Suyumuzun damlasına sahip çıkmak zorundayız" diye konuştu.

Baykal ayrıca, su ve tarımın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ancak Türkiye'de son yıllarda tarımın IMF ve Dünya Bankası talimatlarıyla kaderine terk edildiğini söyledi. Tarımsal kalkınmasını gerçekleştiremeyen bir ülkenin kalkınmanın mümkün olmayacağını vurgulayan Baykal şöyle konuştu:
"İstanbul'da belli semtlere otobüs seferleri yapılamıyor. Eskisi gibi kurtarılmış bölgelerden söz ediliyor. Bu ne anlam taşıyor? Sen, tarımsal alandaki vatandaşına destek olmazsan, karnını tarımdan doyurmasına fırsat bırakmazsan, Türkiye çözülür, dağılır. Tarım, Türkiye'nin istikrarının temeli, bel kemiğidir. Yanlış yaklaşımlar sonucunda tarım bu noktaya gelmiştir, sıkıntıya girmiştir. Yanlış kurgulanmış, günü kurtarmaya yönelik bir ekonomi politikası uygulanıyor. Türkiye ancak toprağına ve suyuna sahip çıkarak refaha kavuşabilir."

Reklam
Reklam