Baykal'dan Zafer Üskül tepkisi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik olarak yapacağı ziyareti beklediğini ifade ederek, herhalde 'bizim adayımız falandır' diye bilgi vermek üzere gelecek değildir. Öyle bir ziyaretin anlamı olmaz" dedi.

ATO Başkanı Sinan Aygün ve yönetim kurulu üyeleri CHP Genel Başkanı Baykal'ı ziyaret etti.

Baykal, görüşmenin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanlığı seçimi için TBMM Genel Kuruluna katılacaklarına yönelik açıklamasını hatırlatmaları üzerine, "Takdir onlarındır, uygun gördükleri kararı açıklayabilirler" dedi. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Anayasa'nın gerektirdiği çoğunluğun parlamentoda bulunacağı görülüyor. Bu netlik kazanmıştır. Burada önemli olan AKP'nin cumhurbaşkanı adayını uzlaşmayla seçme anlayışını sürdürüp sürdürmeyeceğidir" dedi.Başbakan Erdoğan'ın seçim öncesinde cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçilmesine yönelik bir yaklaşım ifade ettiğini, seçimden sonra da bu çizgiyi korumasının uygun olacağını kaydeden, Baykal, "Cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye'de bir uyum, kaynaşma, bütünleşme, bir umut başlangıcı oluşturmasına sağlamak için üzerimize düşeni yaparız" dedi.

Baykal, başka bir soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ın uzlaşma girişimi henüz başlamadığı için CHP olarak ne kadar katkı yapabileceklerini şimdiden söyleme imkanı olmadığını kaydetti. Baykal, "Birlikte bir isim arayışına girilmesi ve uzlaşılması durumunda Meclis'e girerek oy verebileceklerini söyledi.

Baykal, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün adaylığı durumunda CHP'nin tavrının ne olacağına yönelik bir soruya karşılık verirken de Başbakan Erdoğan'ın yapacağı ziyareti bekleyeceğini yineleyerek, "Sayın Başbakan bize gelecek, bu konuda ne düşündüğünü öğreneceğiz. Bizden nasıl bir katkı isteyecek, bize ne soracak bunları anlayacağız. Bizde iyi niyetle Türkiye için katkımızı yapacağız. Adaylarla ilgili daha parti içinde ya da adı geçen kişilerle ilgili olarak konu netleştirilmeden bizim tartışmanın tarafı haline dönüşmemiz doğru olmaz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ZAFER ÜSKÜL: ANAYASADA KEMALİZME GEREK YOK

Bir gazetecinin "Mersin'den AK Parti milletvekili seçilen Zafer Üskül'ün Kemalizm, Atatürk ilkelerinin Anayasa'dan çıkarılması yönünde bir açıklaması oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da yanıtlayan Baykal, AK Parti milletvekillerinin şimdiden anayasa değişikliği konusundaki anlayışlarını ortaya koymaya başladıklarını söyledi. Bunları üzüntüyle izlediklerini ifade eden Baykal, "AKP'nin bu konularda artık Türkiye için çok ciddi sorun üreten nitelik kazandığına kamuoyumuzun dikkatini bir kere daha çekiyorum. Seçim sonrası dakika bir gol bir, 'Atatürk ilkeleri anayasadan çıkarılsın' diye başlandı. İnşallah gerisi hayırlı olur" dedi.

AA