Bayraktar Biçerdöverle Buğday Hasadı Yaptı

Adana'da biçerdöverle buğday hasadı yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl...

Adana'da biçerdöverle buğday hasadı yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl 20 milyon ton rekolte beklendiğini belirterek buğday fiyatının 70 kuruşun altında olmaması gerektiğini bildirdi.

Ceyhan ve İmamoğlu ilçelerinde ziraat odaları bünyesinde hizmete giren toprak tahlil laboratuvarlarının açılışlarını yapmak için Ceyhan'a gelen Bayraktar, Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan'la birlikte biçerdöverin operatör koltuğuna binerek buğday hasadı yaptı. Daha sonra bir basın açıklaması yapan Bayraktar, hasadın tüm çiftçilere hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

Reklam
Reklam

Çukurova'nın Türkiye buğday üretiminde çok önemli bir yere sahip olduğunun belirten Bayraktar, "Bu bölge buğday üretiminde 1 milyon 293 bin tonla Türkiye'nin yüzde 6,6'sını karşılıyor. Sadece buğdayda değil, pamuk, mısır, soya, meyve, sebze üretiminde ve gelişen seracılık faaliyetleriyle önemli bir tarım potansiyeline sahip. Ben tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli hasat dönemi geçirmelerini diliyorum" dedi.

Bayraktar, buğdayın Türkiye ve dünya için çok önemli bir ürün olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

"Bu yıl uydudan yapılan tespitlere göre buğday üretiminde rekolte 20 milyon ton civarının altında olacak. Dünyada buğday konusunda fiyat manipülasyonları başlamış durumda. Bu yüzden buğday üretimine önem vermeliyiz. Bölgemizde güçlü bir Türkiye olmak istiyorsak başta buğday olmak üzere tarımsal üretime büyük önem vermek zorundayız. Kafkasya'da, Rusya'da, Ukrayna'da, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da başta buğday olmak üzere gıda fiyatları hızla yükseliyor. Eğer Türkiye olarak üreticilerimizin sorunlarını halledebilirsek, tarımda yapısal sorunları çözebilirsek Türkiye bölgemizde gıda ambarı olur. Bu fırsatı tepmemek gerekir."

Reklam
Reklam

Buğdayda yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle buğdayın bu yıl para etmesini beklediklerini belirten Bayraktar, TMO'nun en büyük piyasa düzenleyicisi kurum olduğunu, bu yüzden üzerine düşen görevleri bir an önce yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Buğday fiyatının 70 kuruşun altında olmaması gerektiğini belirten Bayraktar, "Buğday hasadı başladı. Çiftçilerimiz büyük bir heyecanla TMO'nun alım politikasını ve buğday fiyatlarını merak etmektedir. Bu yüzden TMO'nun alım politikasını çok dikkatli ve çiftçilerimizin lehinde yürütmesi gerekir. TMO, mümkünse alımları peşin yapmalı veya kısa vadede üreticimize ödeme yapmalıdır. Alım merkezlerini Türkiye'nin her yerinde kurarak hızla alım gerçekleştirmelidir. Bunlar yapılırsa benim üreticim aracıların eline düşmeden para kazanabilir. Aksi takdirde TMO, en büyük piyasa düzenleyici kurum olarak görevini yerine getirmemiş olur" diye konuştu.

Etkinliğe; Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Akdeniz Bölgesi ziraat odası başkanları, çevre il ve ilçelerden gelen ziraat odası başkanları ve çiftçiler de katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: