Bayram Alışverişi İnternete Taşındı

Bayrama sayılı günler kala Türkiye bu yıl vatandaşlar ramazan bayramı alışverişini e-ticaret firmalarından yana kullanıyor.İstanbul’da...

Bayrama sayılı günler kala Türkiye bu yıl vatandaşlar ramazan bayramı alışverişini e-ticaret firmalarından yana kullanıyor.

İstanbul’da bayram alışverişi denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri yıllardır Mısır Çarşısıdır. Meyve ve sebze, giysi, et ve süt ürünleri ile şeker ve tatlı çeşitlerinin bulunabildiği çarşı, on yıllardır bayram alışverişlerinin adeta simgesi gibidir. Hemen hemen her bütçeye hitap eden, özellikle hafta sonlarında yoğun kalabalığın yaşandığı Mısır Çarşısı, bugünlerde bayram alışverişinin getireceği hareketliliği sessizce bekliyor.

Reklam
Reklam

Çarşıdaki sessizlik bayramın yaklaşmasıyla dağılmaya başlamış olsa da, Türkiye’de bu yıl bayram alışverişlerinde adeta farklı bir hareketlilik yaşanıyor. Son yıllarda ülkemizde internet ve elektronik ticaret alanında yaşanan büyük gelişme sonucu, Türk insanının da alışveriş alışkanlıkları gün geçtikçe internete kaymaya başladı. Ramazan bayramı alışverişi ise bunun en belirgin örneklerinden biri olarak göze çarpıyor. Mağazalar bayramın getireceği hareketliliği bekleye dursun, bir çok e-ticaret firması şimdiden artan müşterilerin ve satışların keyfini sürmeye başlamış durumda.

Ramazan bayramı hazırlıklarının sezon sonu olarak adlandırılan indirim dönemine gelmiş olması ise sektörü canlandıran bir diğer etmen. İnternet üzerinden ayakkabı ve giyim ürünleri satan Zidaya firması Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alp Özenalp, bu durumun sektörü oldukça pozitif etkilediğini belirtirken, bir yandan da hızlı gelen talep artışının stoklarını hızlı tüketmiş olmasından yakınıyor. Müşterilerin bu yıl mağazalar yerine neden daha fazla internet üzerinden alışveriş ettiği sorusuna ise, internet mağazalarında ürün sayısının çok daha fazla olması ve müşterilerin oturdukları yerden sipariş vererek ürünlerini ertesi gün teslim alabilmelerini sebep olarak gösteriyorlar. Ayrıca hemen hemen tüm e-ticaret sitelerinin kapıda ödeme seçeneği sunmaları ise bir başka kolaylık.

Reklam
Reklam

Araştırma sonuçları da bu açıklamaları doğrular nitelikte. GFK şirketinin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de son 1 yılda internet üzerinden 2 milyar dolarlık perakende satış yapılmış. Daha ilginç olan ise bu müşterilerin %37’sinin son 6 ay içerisinde internetten alışverişe başlamış. Bu verilere bakarak yola çıktığımızda, e-ticaretin etkisi önümüzdeki bayramlarda da artarak hissedileceğe benziyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: