Bayram, şekercinin yüzünü güldürdü

ANKARA (İHA) - Ramazan Bayramı öncesi şeker satışları üreticinin yüzünü güldürüyor.

Şeker fiyatlarının 18 Haziran'da yüzde 12 oranında zamlanmasından sonra, lokum, kağıtlı şeker, badem şekeri, akide şekerleri, pralinli şekerler, draje şekerler, jöleler ve meyveli şekerlerin fiyatları geçen bayrama oranla yüzde 10 ile 12 oranında artış gösterdi. Her bütçeye göre değişik fiyatlarla satışa sunulan kağıtlı misafir şekerleri, özellikle dar gelirlilerin tercih ettiği çeşit oldu. Lokum çeşitleri cins ve kalitelerine göre kilosu 3 ile 7.5 milyon, dökme kağıtlı şekerler 5 ile 10 milyon, pralinli şekerler 5 ile 10 milyon, badem şekerleri de 5 ile 15 milyon lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Reklam
Reklam

Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği (SEMAD)Yönetim Kurulu Başkanı ve Çağlar Gıda'nın sahibi Şemsi Kopuz, şeker fiyatlarının artmasına rağmen çikolatanın geçen bayramdaki fiyatlarla satıldığını söyledi. Kopuz, çikolata üretiminde şeker kullanım oranının az olması nedeniyle şekere yapılan zammın çikolata fiyatlarına yansıtılmadığını belirterek şöyle konuştu:
"Çikolata çeşitlerini geçen bayram sattığımız fiyattan satmaya devam ediyoruz. Marka çikolataları kilosu 11-15 milyon liradan satıyoruz. Yaprak çikolatalarda geçen yıl olduğu gibi kilosu 5 ila 20 milyon lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Bu yıl misafir şekerleri ve lokumun fiyatları yüzde 10 ila 12 oranında arttı ama çikolata fiyatları artmadı".

Kopuz, ayrıca Türkiye'nin kişi başına çikolata tüketiminin yıllık 500 gram ve bunun parasal değerinin 600 trilyon lira olduğunu hatırlatarak, bu rakamın dünya ortalamasının çok altında olduğunu ifade etti. Firmaların satışlarının büyük bir kısmını insan vücudunun şekere en çok ihtiyaç duyduğu kış aylarında yaptığını vurgulayan Kopuz, özellikle yılbaşı ve bayramlarda satışların en yüksek seviyeye ulaştığını söyledi. Bayram nedeniyle üretimlerin arttığını da anlatan Kopuz, hammadde fiyatlarının yüksekliği nedeniyle aşırı stokla üretim planlaması yapmanın artı maliyet ve külfet getireceğini belirterek, bu nedenle sanayicinin elinde eski sezon ürünün bulunmasının söz konusu olmadığını, bayat mamüllerin satış noktalarından kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam