Bayram trafiği genelgesi

ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ramazan Bayramı'nda alınacak trafik önlemleriyle ilgili 81 İl Valiliği'ne genelge yayınladı.

İçişler Bakanı Abdülkadir Aksu, özellikle uzun süreli bayram tatillerinde, şehirlerarası karayollarında trafik yoğunluğuyla birlikte trafik kazalarının da arttığını, bu kazalar sonucunda ise birçok vatandaşın hayatını kaybettiğini belirtti. Bakan Aksu, "Geçtiğimiz yıllarda bayram tatilleri boyunca alınacak trafik tedbirleri konusunda önceden illerimiz uyarılmış, taşra kuruluşlarımızda görev yapan personelimizin özverili gayretleri ve merkezden çıkarılan denetleme ekiplerinin çabaları sonucu, trafik kazalarıyla sonucundaki ölüm ve yaralanmalarda azalmalar olmuş, ancak bu sonuçlar yeterli görülmemektedir. Vatandaşlarımızın rahat ve huzur içinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla personelimiz tarafından her zamankinden daha etkin, duyarlı ve titiz davranılacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Meydana gelen trafik kazaları en aza indirgemek için Bakan Aksu'nun aldığı tedbirler şöyle:

"- Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin, takografları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri, Zorunlu Mali Mesuliyet ve Zorunlu Ferdi Kaza Koltuk Sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri, aracın fenni muayene durumu ve araçlarda bulundurulması zorunlu malzeme ve gereçlerin bulunup bulunmadığı titizlikle kontrol edilecek arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Ayrıca, karayolu güzergahlarında da otobüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecektir. Yine güzergah üzerinde ve terminallerde yapılan trafik kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı, özellikle de aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığı, dış ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek, görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda gündüzleri de yakını gösteren ışıkların yakılması sağlanacak, far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek, yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve zincir, takoz, çekme halatı olmayan araçların eksikliklerini tamamlamaları sağlanacaktır.
- Trafik kontrollerinde alkol, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecektir. Ayrıca, yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uyarılarak, güzergah üzerindeki Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirlikleri de dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır.

Reklam
Reklam

- Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimlere ağırlık verilecektir.

- Video kamera radarlı ekip araçlarının, bayram tatili süresince daha da etkili olarak 24 saat esasına göre faaliyet göstermeleri sağlanacaktır. - Denetimler yolda her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle çevirme noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak, yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeden yapılacaktır. Trafik kuralını ihlal nedeniyle kendisine ceza tatbik edilecek sürücüler ekip otosuna kesinlikle gönderilmeyecek, ceza makbuzu kesilmesi, tutanak tutulması gibi işlemler durdurulan ve denetime tabi tutulan aracın yanında tamamlanacaktır.
- Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacak ayrıca, 155 ve 156 telefon hattını arayan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme ve yardım sağlanacaktır.
- Tatil süresince karayollarında, her 30 km'ye bir ekip otosu düşecek şekilde planlama yapılarak, gerekiyorsa bölge trafik ekiplerinin şehir içi trafik ekipleri ile takviye edilmesi sağlanacak ve bu ekiplerin seyir halinde görevlendirilmesi konusuna özen gösterilecek olup, trafik personeli maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafik tanzim ve düzeni amacıyla görevlendirilecektir.
- Tatil süresince trafik ekiplerinde akaryakıt kısıntısına gidilmeyecektir.
- Şehiriçi trafik yoğunlunun artacağı düşünülen Arefe günü önemli kavşaklarda ve büyük alışveriş merkezleri civarında ayrıca, vatandaşlarımızın yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları mezarlıklar civarında da gerekli trafik tedbirleri alınacaktır.
- Vatandaşlarımızın şehiriçi ve şehirlerarası yolculuklarda toplu taşım araçlarını kullanmaları yönünde basın yayın kuruluşları kanalıyla tavsiyelerde bulunulacaktır. Yine basın yayın kuruluşları kanalıyla, bayram tatili başlangıcının bir hafta öncesinden başlamak kaydıyla vatandaşlarımızın seyahatlerinde, trafik kurallarına ve trafik işaret ve işaretçilerimizin ikazlarına uymaları yönünde yayınların yapılması sağlanacaktır. Ayrıca şehir merkezlerinde bayram nedeniyle oluşabilecek trafik yoğunluğunun azaltılabilmesi amacıyla, belediyelerimiz bayram tatili süresince toplu taşıma araçlarının ücretsiz faaliyet göstermeleri yönünde imkanları ölçüsünde gayret göstereceklerdir.
- Görevlilerimiz kılık ve kıyafetleri ile ekip otolarının temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterecekler, sürücülere hitap ederken saygılı ve kararlı olacaklar, halkla ilişkileri zedeleyen polemik ve tartışmalara girmeyeceklerdir.
- Alınan bütün tedbirlere rağmen herhangi bir sebeple karayollarının trafiğe kapandığı veya yol güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği hallerde, durum en seri şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'na bağlı Kaza Danışma Birimi'nin 0 312 412 25 92 No'lu telefon veya 0 312 468 91 43 No'lu faksına bildirilecektir."

Reklam
Reklam