Bayram trafiği, son 6 yılda 676 can aldı

ADANA (İHA) - Kurban Bayramı tatillerinde son 6 yılda meydana gelen 480 trafik kazasında, 676 kişinin hayatını kaybettiği, bin 157 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Adana Esnaf Odaları Birliği ve Şoförler Odası Başkanı Kazım Barışık, son 6 yıldaki Kurban Bayramı tatillerinde meydana gelen 480 trafik kazasında 676 kişinin öldüğünü, bin 157 kişinin yaralandığını belirterek, karayollarında oluşacak trafik yoğunluğu nedeniyle bayram sevincinin yas günlerine dönüşmemesi için sürücüleri uyardı.

9 günlük bayram tatili başlarken, karayollarındaki trafik yoğunluğunun artacağına dikkat çeken Barışık, direksiyon başında dikkatli ve hoşgörülü olunması gerektiğini söyledi. Her bayram tatilinde yolların adeta kan gölüne dönüştüğünü belirten Barışık, "Sevinçle ve büyük coşkuyla kutlamayı arzuladığımız bayram günlerinde, kazalar ve yitirdiğimiz canlar nedeniyle mateme bürünüyoruz. Bayramlarda hüzünleri, acıları değil, mutlulukları, sevinçleri paylaşmak istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Barışık, bayramların ölüme değil, yaşama ve sevince davet olduğunu ifade ederek, "Trafikte herkesin hakkı olduğunun bilinci içerisinde, başkalarının haklarına saygılı olmayı bilmeli ve bunun gereklerini uygulamalıyız" diye konuştu.

Bayram trafiğinde kaza ve ölümlerin 3 kat arttığına dikkat çeken Barışık, 2000'de 176, 2001'de 190, 2002'de 58, 2003'te 114, 2004'te 60, 2005'te ise 78 kişinin bayramı trafiğine kurban verildiğini bildirdi. Barışık, "Vatandaşlarımızın trafik kazalarına karışmamaları, şen ve sağlıklı olarak tatillerini tamamlayarak evlerine dönmeleri en büyük dileğimizdir" açıklamasında bulundu. Kazım Barışık, 9 günlük bayram tatili öncesinde sürücülere şu uyarılarda bulundu:

"Öncelikle taşıtların teknik özelliklerine uygun bakımlarını yaptırmadan yola çıkılmamalı. Bayram coşkusuyla dalgın, yorgun, uykusuz, özellikle alkollü ve uyuşturucu etkisi yapabilecek ilaç içerek araç kullanılmamalıdır. Yolculuk süresince ağır ve yağlı yemekler yenilmemelidir. Hava, yol ve görüş şartlarına göre, hız ve fren mesafesi ayarlanmalı, sık sık mola verilmelidir. Kurallara titizlikle uyulmalı, hatalı sollama yapılmamalı, emniyet kemeri mutlaka takılmalıdır. Kış mevsimi şartları dikkate alınarak yağmur, çamur, kar ve buz görüşü azaltmaktadır. Araçların lastikleri hasarsız ve havaları tam olmalı, karlı kesimlerde mutlaka kış lastikleri kullanılmalı ve zincir bulundurulmalıdır. Ayrıca aracın aküsü, farları, silecekleriyle kalorifer, klima, havalandırma ve rezistansı kontrol edilmelidir."

Reklam
Reklam