Bayramda Et Tüketimine Dikkat

ESKİŞEHİR, Eskişehir'de özel bir hastanede görevli beslenme ve diyet uzmanı Gözde Gence, Kurban Bayramı'nda et tüketimi konusunda uyarıcı bilgiler verdi. Gence, etlerin

ESKİŞEHİR, Eskişehir'de özel bir hastanede görevli beslenme ve diyet uzmanı Gözde Gence, Kurban Bayramı'nda et tüketimi konusunda uyarıcı bilgiler verdi. Gence, etlerin sağlığa uygun koşullarda kesilmediğinde ve uygun sıcaklıkta saklanmadığında 'Sarmonella' ve 'Şarbon' gibi hastalıklara neden olabileceğini belirtti. Kurban etinin kesildikten hemen sonra yenilmemesi uyarısında bulunanan Gözde Gence şöyle devam etti:
"Kurban etini kesildikten sonra hemen yemeyin. Hayvanın mikroorganizmaları henüz ölmediği için ölüm sertliği dediğimiz durum oluşur. Özellikle barsak ve mide sıkıntısı çeken insanların dikkat etmesi gerekir. Sıfır derecede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır. En doğru pişirme yöntemi ızgara, haşlama, fırında pişirme şeklidir. Etlerin uzun süre yüksek ısılara maruz kalması kanserojen oluşumuna neden olmaktadır. Et yemeklerine ilave iç yağ, kuyruk yağı, tereyağı veya sıvı yağlar koyulmamalıdır. Etin kendi yağı ile pişmesi yeterli olacaktır. Et mangalda pişirilecekse görünür yağlarından iyice ayrılmış olmalı, kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilmeli ve etler ateşten 15 cm uzakta olmalıdır. Etleri mangala koyduğunuzda mühürleme dediğimiz işlem yapılmalıdır. Bu etteki su kaybını önlememize katkıda bulunur."
SAKLAMA YÖNTEMİ DE ÖNEMLİ
Pişirme yöntemi kadar saklama yönteminin de önemli olduğunu vurgulayan Gözde Gence, "Etler büyük parçalar halinde değil de küçük parçalara ayrılmış şekilde yağlı kâğıt veya buzdolabı poşetine sarılmalıdır. Bu şekilde buzlukta -2 derecede 1-2 hafta, -18 derecede daha uzun süre saklayabilirsiniz. Etlerin tüketilecek kadarı buzdolabının orta rafında çözdürülür. Oda sıcaklığında, kalorifer üzerinde ve oda sıcaklığında çözdürme işlemi sağlık açısından tehlikelidir. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması gerekir" dedi.
'ETİ SEBZE İLE TÜKETİN'
Kurban etini yerken yanında mutlaka tahıl ve sebze de olması gerektiğini belirten beslenme ve diyet uzmanı Gözde Gence, "Tek besin kaynağını tercih etmeyiniz. Özellikle demirin en iyi kaynaklarından olan kırmızı et mutlaka sebze ile tüketilmelidir. C vitamini demirin emilimini artırır. Aynı zamanda süt, yoğurt, ayran tüketimine de dikkat etmek gerekir. C vitamini demir emilimini artırırken kalsiyum demir emilimini azaltmaktadır. Gün içinde çok yediyseniz akşam öğününüzü hafif geçirin. Bol bol su için ve fiziksel aktivitenizi artırmak için yürüyüşe çıkın" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: