Bayram’da Her 30 Metrede Bir Polis Olacak

Bursa Emniyet Müdürlüğü, Ramazan Bayramı sebebiyle artan trafikte denetimlerin artacağını bildirdi.Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan...

Bursa Emniyet Müdürlüğü, Ramazan Bayramı sebebiyle artan trafikte denetimlerin artacağını bildirdi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, yolculuk esnasında yorulan sürücülerin bölge trafik istasyonlarında dinlenebileceği belirtildi. Ekiplerin hız ihlalleri, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali ve seyir halinde iken cep telefonu ile görüşme, sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanımı gibi denetim konularına ağırlık vereceği belirtildi. Bayram tatili süresince karayolu güzergahlarında özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günlerinde ortalama her 30 kilometreye bir ekip görevlendirileceği bildirilen açıklamada, “Özellikle gün batımı ve sabaha karşı yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uygun yerlerde konuşlanacak ekiplerimiz tarafından uyarılacak. Gerektiğinde araçlardan inmeleri ve güzergah üzerindeki trafik kuruluşlarımız da dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır. Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimlere ağırlık verilecek, vatandaşlarımıza emniyet kemeri kullanmaması durumunda karşılaşabilecekleri riskler konusunda eğitici nitelikte bilgilendirmelerde bulunulacaktır. Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini artırmak amacıyla, trafik denetim hizmetlerinde görevli personel ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek. Bu personel kazalara neden olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı kırmızı ışık ihlali, araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi kural ihlallerin tespitini yaparak, güzergah üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek ve bu ekiplerce gerekli cezai işlemler uygulanacaktır" denildi.

Reklam
Reklam

UYKUSUZ SÜRÜCÜLER TRAFİK İSTASYONLARINDA DİNLENEBİLECEK

Yapılan açıklamada, "Karayolları güzergahlarından geçiş yapan otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek, otobüslerin; takoğrafları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), zorunlu Mali Mesuliyet ve zorunlu ferdi Kaza Koltuk Sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ceza puanları ile aracın fenni muayene durumu kontrol edilecek, arıza ve şoförlerin sürücü belgeleri ve ceza puanları ile aracın fenni muayene durumu kontrol edilecek, arıza ve eksiklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı görülen zaman dilimleri arasında yorgunluk ve uykusuzluk belirtileri görülen sürücülerin denetim noktalarında kısa süreli araçtan inmeleri istenecek, bu sayede görevlilerimizce aracın teknik şartlara uygunluğuna, belge ve plakalarının araç üzerinde ve uygun durumda olup olmadığına, sürücünün gerekli belgelerinin bulunup bulunmadığına yönelik kontrolleri yapılırken, hem aracın iç mekanındaki havanın değişmesi (oksijen yoğunluğunun artması) hem de hareket ederek kan dolaşımını normale dönen sürücünün uyku ve yorgunluğunun bir nebze de olsa giderilmesi sağlanacaktır. Denetimlerde yorgunluğu, uykusuzluğu veya süre ihlali tespit edile sürücülerin Bölge Trafik denetleme Şube Müdürlüğü ve bağlı İstasyon Amirliklerinde dinlenebilecekleri belirtilerek, çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına müsaade edilmeyecektir. Vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacaktır" denildi.

Reklam
Reklam

AĞRI KESİCİ ALDIKTAN SONRA ARAÇ KULLANMAYIN

Trafik kazalarının başlıca sebeplerinin 'hatalı sollama, uykusuzluk ve dikkatsizlik, aşırı hız, alkollü araç kullanmak, fazla yük taşımak, trafik kurallarını işaret ve levhalarını dikkate almamak, yol ve hava durumunu dikkate almamak, bazı ilaçları (ağrı kesici, sakinleştirici vb. gibi) ilaçları kullandıktan sonra araç kullanmak, rutin araç bakımlarını yaptırmamak' şeklinde sıralandığı açıklamada, sürücüler kurallara uymaya davet edildi.

Kazalardan korunma yollarının da anlatıldığı açıklamada şu tavsiyelere yer verildi: "Trafikte dikkatli ve hoşgörülü olun. Yağışlı havalarda hızınızı azaltın. Araç kullanırken dikkatinizi dağıtmayın. Far ayarlarını kontrol edin. Aracınızın bakımını ihmal etmeyin (fren, balata, çalışmayan silecek, korna, cam ısıtıcısı, kırık ayna, sinyaller). Dikiz aynasını arka camla örtüşecek bir konuma getirin. Yan aynalar sürücüye geniş bir açı sağlamalı. Koltuğun yüksekliği yolu ve arabayı tam kavrayabileceğiniz durumda olmalı. Gece yolculuklara çıkmadan önce ışık donanımınızı kontrol edin (far, sinyal, stop lambaları). Direksiyonun başına geçtiğinizde rahat sürüş pozisyonunuzu belirleyin, ayakkabılarınızın pedalları kullanmaya uygun olması gerekir. Takip edeceğiniz rotayı zihninizde çizip, hangi yolları kullanabileceğinizi hayal edin. Kararsız kalmak kazaya davetiye çıkartır. Yakın takip ve tehlikeli sürüşten kaçının. Alkollü iken araç kullanmayın. Emniyet kemerinizi mutlaka takın. Zeminin ıslak olduğu durumlarda virajlara düşük vitesle girerek direksiyonda sert hareketler yapmaktan sakının. Acelecilikten kaçının. Hız limitlerini aşmayın. Hız kurallarına uyun. Virajlarda yavaşlayın. Kavşaklara yaklaşırken yavaşlayınız ve ışıklara riayet edin"

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: