Bayramda "öpüşmeyin" uyarısı

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Büke, bayramlarda öpüşmenin bulaşıcı hatalıkların hızla yayılmasına sebep olabildiğini ifade ederek, "Bayramda sevin, dokunun; ama öpüşmeyin. Sevginizi frenleyin" dedi.

Solunum yolları enfeksiyonları ve özellikle üst solunum yolları viral enfeksiyonlarının, içinde bulunduğumuz sonbahar ve kış ayları ile birlikte toplumda sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarını oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Çağrı Büke, insanların yakın temasta bulunduğu ortamlarda yayılmanın daha da hızlı olduğunu ifade ederek, "Özellikle kalabalık ortamlarda bu tür enfeksiyonu olan kişilerle birarada özellikle 1 metreden daha yakın mesafede bulunmak, hastalığın sağlıklı kişilere bulaşmasında ve yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Üst solunum yolları viral enfeksiyon etkenlerinden birisi olan grip virüsü, özellikle küçük çocukları, 65 yaşın üzerindeki kişileri ve her yaştaki kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalığı, şeker hastalığı olan kişileri daha çok etkilenmektedir. Böyle kişilerde üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başlayan hastalık hızla akciğerlere ilerleyip akciğer enfeksiyonlarının oluşumuna neden olabilmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hastalığın yayılmasında yakın temasın, özellikle öpüşmenin olumsuz etkilerine de değinen Doç. Dr. Büke, şunları söyledi:
"Hastalık hızla solunum yolları sekresyonları ile yayılabildiğinden, hastalığın kişiden kişiye bulaşmasının önlenmesi, bulaşma zincirinin kırılması, en önemli noktalardan birisini oluşturmaktadır. Bu nedenle özellikle öksüren, aksıran, hapşıran kişilerden olabildiğince uzak durmak ve böyle kişilerin ağız ve burunlarını aksırma ve öksürme sırasında hastalıkları geçinceye kadar kapatmalarını önermek, böyle kişiler ile hastalıkları düzelinceye kadar sarılıp öpüşmemek hastalığın toplum içerisindeki yayılımını önlemede en etkin önlemdir. Özellikle ellerle bu tür enfeksiyonların bulaşabildiği göz önünde bulundurularak solunum yolu enfeksiyonlu ya da şüpheli kişilerle tokalaşma sonrasında ellerin mutlaka yıkanması hastalığın yayılımını önlemede bir diğer etkili önlemdir."
Hastalanan kişilerin bir hekime danışmadan rastgele antibiyotik kullandığını, bunun yarar yerine zarar da getirebileceğini belirten Doç. Dr. Büke, üst solunum yolu enfeksiyonlarının çok büyük bir bölümünün "virüs" adı verilen mikroorganizmalar tarafından oluşturulduğundan, böyle kişilerin özellikle antibiyotik adı verilen bakterilere karşı etkili olmasına rağmen virüslere hiçbir etkisi olmayan ilaçların kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Büke, "Bu tür ilaçlar doğru kullanıldığında etkili olmalarına karşın gereksiz, yanlış ve özellikle hekim önerisi olmaksızın kullanılması sonucunda dirençli bakteriler ile enfeksiyonların gelişmesine neden olurlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam