Bayramda Siber Suç Kurbanı Olmayın

Yazılım kuruluşları, Türkiye’de Kurban Bayramı döneminde seyahatlerin ve kişisel bilgisayar kullanımının artması sebebiyle kullanıcıların siber...

Yazılım kuruluşları, Türkiye’de Kurban Bayramı döneminde seyahatlerin ve kişisel bilgisayar kullanımının artması sebebiyle kullanıcıların siber suç kurbanı olmaması için uyarılarda bulundu.

Tatil dönemlerinde USB gibi taşınabilir hafıza kartlarıyla paylaşımlarının arttığına dikkat çeken bilişim uzmanları, kontrolsüz kullanılan belleklerin günümüzün en büyük virüs bulaştırıcıları olduğuna işaret etti. Uzmanlar, bu dönemde internette bayram armağanı olarak ulaşan ‘imkansız’ teklifler ve mesajlar konusunda da vatandaşları uyanık olmaya çağırdı. Türkiye’de Kurban Bayramı dolayısıyla pek çok kişinin seyahat halinde olduğunu ve kişisel bilgisayarlarını beraberinde götürdüğünü hatırlatan uzmanlar, “USB’ler hayatı kolaylaştırıyor ve neredeyse herkes tarafından her yerde kullanılıyor. Ancak bu ürünlerle taşınan zararlı yazılımlar internet yoluyla gelen virüslerden bile daha geniş bir yayılmaya sebep oluyor. Tatil ve özel günlerdeki insan hareketliliği burada yayılma çapını artırıyor. Bu sebeple özellikle Kurban Bayramı’nda dikkatli olunmasını öneriyoruz“ dedi.

Reklam
Reklam

Bilişim uzmanları, internetten gelen bedava hediye mesajlarına da itibar edilmemesini söyledi.

“USB AYGITLARINI GÜNCELLEYİN”

USB aygıtları ve diğer hafıza kartlarının virüslere karşı kontrol edilmesini tavsiye eden uzmanlar, “Taşınabilir bellekleri kullanmadan önce güncel bir virüs tarayıcı ile tarayın. Ayrıca USB belleği takınca virüslerin bulaşabilmesine sebep olan AutoRun (otomatik çalıştır) özelliğini devre dışı bırakın. Sistem yamalarını ihmal etmeyin. İşletim sisteminde oluşan açıklar, siber suçlular tarafından önemli bir virüs bulaştırma aracı olarak değerlendiriliyor. Bu sebeple bilgisayarınızdaki güncelleme uyarılarını dikkate alın ve sistem yamalarını yüklemeyi ihmal etmeyin. Önemli verilerinizi mutlaka yedekleyin ve güvenli bir ortamda saklayın. Böylece bilgisayarınız ya da tabletiniz çalındığı veya kaybolduğu zaman verilerinizi de kaybetmezsiniz” dedi.

"'KAZANDINIZ' VE 'BEDAVA' GİBİ E-MAILLERE DİKKAT”

Kullanıcıların ilgisini çeken ‘Bedava’ ve ‘Kazandınız’ gibi mesaj ve e-maillere karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, “Gerçek olamayacak kadar güzel görünen tekliflere itibar etmeyin. Güvenli olmayan ya da ortak ağ ortamında gerekmediği sürece parasal işlemler yapmayın. Özel bilgileriniz başkaları tarafından görüntülenebilir. Her zaman güncel bir antivirüs yazılımı kullanın. Bilgisayarınız virüslere karşı tarayın. Fırsat buldukça bilgisayarınızı, tabletinizi veya akıllı telefonunuzu muhtemel virüs bulaşmalarına karşı online tarayın” uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: