Bayramı geçiş dönemi olarak değerlendirin

Medline Adana Hastanesi’nden Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, bayramda ikram edilen börek-çörek, tatlı gibi yiyeceklerin öğün gibi tüketilmesinin çok daha hızlı acıkılmasına hatta kilo alımına bile neden olduğunu söyledi.Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, bireylerin bayramda yanlış ve aşırı beslenme nedeniyle sağlık sorunları yaşamamaları için bu süreci bir geçiş dönemi gibi değerlendirmelerini önererek şu önerileri sıraladı:Kahvaltıyı atlamayınBayramda da her zamanki gibi günün en önemli öğünü olan kahvaltının ihmal edilmemesi önemli.

Medline Adana Hastanesi’nden Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, bayramda ikram edilen börek-çörek, tatlı gibi yiyeceklerin öğün gibi tüketilmesinin çok daha hızlı acıkılmasına hatta kilo alımına bile neden olduğunu söyledi.
Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, bireylerin bayramda yanlış ve aşırı beslenme nedeniyle sağlık sorunları yaşamamaları için bu süreci bir geçiş dönemi gibi değerlendirmelerini önererek şu önerileri sıraladı:

Kahvaltıyı atlamayın
Bayramda da her zamanki gibi günün en önemli öğünü olan kahvaltının ihmal edilmemesi önemli. Ancak kahvaltıyı atlamayayım derken kızartma, sakatat, börek gibi ağır yiyeceklerden de uzak durmakta fayda var. 1 ay süren Ramazan boyunca değişen yemek düzeni nedeniyle yavaşlayan metabolizmayı tekrar canlandırmak için ağır besinler yerine yumurta, yeşil biber, salatalık, domates, peynir ve süt gibi hafif besinleri tercih etmek gerekiyor.

Reklam
Reklam

İkramlara kanmayın
Bireyler bayram günlerinde tatilin de verdiği rahatlıkla ana öğünleri atlayıp ev gezmelerinde ikram edilen börek-çörek, tatlı gibi yiyecekleri öğünmüş gibi tüketebiliyor. Oysa ki bu durum çok daha hızlı acıkılmasına hatta kilo alımına bile neden oluyor. Bunun önüne geçmek için bayram ziyaretinden önce eğer ana öğün zamanı geldiyse hafif bir yemek yenmesi tüm bu olumsuzlukları önlemeye yardımcı olacağı gibi midede ortaya çıkabilecek rahatsızlıkların da önüne geçiyor.

Sütlü tatlıları tercih edin
Özenle hazırlanan şerbetli tatlılara, ikram edilen çikolata ve şekerlemelere karşı koymak zor. Ancak bunların aşırı miktarda tüketilmesi özellikle diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu davranışın sonunda tartıya çıkıldığında yüksek rakamlarla karşılaşmak ise cabası. Bu zararı olabilecek en aza indirmek için bayramda şerbetli, hamur işi tatlılar yerine daha masum olan sütlü tatlıları, dondurma veya mevsim meyvelerini tüketmek sağlıklı bir seçenek oluyor.

Reklam
Reklam

Ara öğünleri ihmal etmeyin
Sağlıklı ve dengeli bir beslenmede ara öğünlerin yeri yadsınamaz. Bundan dolayı Ramazan süresince yavaşlamış olan metabolizmayı hızlandırmak için yoğurt, taze meyve, fındık, fıstık, ceviz, badem, süt gibi besinlere ara öğün olarak sofralarda yer vermek gerekiyor.

Egzersiz yapın
Ramazan sonrasında vücudun tekrar eski düzenine uyum sağlamasını kolaylaştırmak için egzersiz yapmayı da unutmamak lazım. Bu nedenle özellikle sabahları yarım saat kadar aç karnına bisiklete binmek ya da yüzmek, buna imkan bulunamıyorsa da koşmak veya tempolu yürümek iyi bir alternatif olacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz